Drugi športi

Janja Garnbret o skrivnosti za uspeh: Plezanje je moje življenje

Kranj, 25. 09. 2018 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./J.K./D.S./STA
Komentarji
2

Močno šestnajstčlansko slovensko plezalno reprezentanco takoj po svetovnem prvenstvu čaka še domači izziv, tekma svetovnega pokala v Kranju. Janja Garnbret, ki se je iz SP vrnila s tremi odličji, in je trenutno prva zvezdnica v svetu športnega plezanja, napoveduje boj za zmago tudi na kranjski steni.

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju postala prva zmagovalka olimpijske kombinacije, skupaj je na SP osvojila dve zlati in eno srebrno odličje. Tako je aktualna svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti. "Veliko dela in truda vložim v plezanje, treniram pet do šestkrat na teden, tri do štiri ure na dan, včasih tudi po dvakrat na dan. Ni pa pomembno koliko, ampak kako kvalitetno treniraš, najbolj važno pa je, da v tem uživaš. Raje treniram, kot hodim na tekme, plezanje je moje življenje, s tem nikoli ne bom nehala," pravi Garnbretova.

Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic.
Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic. FOTO: Damjan Žibert
"To je ljubezen do plezanja, še vedno rada tekmujem, zato mi motivacije ne manjka, tudi ciljev je veliko, vsaka tekma je nova zgodba, nov začetek. Ko sem pri 17 letih postala svetovna prvakinja, sem se posvetila tudi balvanom, kar mi je koristilo tudi pri težavnosti, zato zelo dobro kombiniram oboje," še dodaja svetovna prvakinja.

Slovenski plezalci se bodo domačemu občinstvu predstavili na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki 29. in 30. septembra v Kranju. Motivacije ne manjka najbolj vsestranski športni plezalki na svetu ta hip. Garnbretova si je po Innsbrucku vzela nekaj dni aktivnega počitka, ki ga je preživela skupaj s partnerjem na in zunaj sten Domnom Škoficem, nato pa je znova zagrizla v naporno rutino treningov, saj jo naprej žene velika želja po novih ciljih in zmagah. "Dvakrat sem bila tukaj tretja, zmaga pa je bila nekaj posebnega, ampak rada plezam. Kar naredi Kranj nekaj posebnega je publika, vsi dihajo s tabo."

Tomo Česen
Tomo Česen FOTO: Damjan Žibert

Toma Česna, vodja kranjskega tekmovanja, navdušujejo "nenormalni" slovenski uspehi. "Težko je racionalno razložiti, da mala Slovenija dela to, kar dela. Čeprav se z drugimi ne moremo meriti z infrastrukturo, pa je najbolj pomembna motivacija. Tisti, ki je močno motiviran, bo močno delal, ker drugega recepta ni."

Na startu bodo v Kranju od Slovencev Domen Škofic, ki si je pred dvema letoma v Kranju priplezal stopničke, Luka Potočar, Martin Bergant, Milan Preskar, Klemen Novak in novinec Žiga Zajc. Pri ženskah pa Garnbretova, štirikratna zmagovalka Kranja Mina Markovič, Vita Lukan, Mia Krampl, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Lana Skušek, Urška Repušič, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KrucefixKarabol
25. 09. 2018 17.19
+18
Naša. Korošica. Trmasta. Vztrajna. Taki smo pač smo ;) Čestitke. In vso srečo pri izzivih, ki te še čakajo ;)
prašek
25. 09. 2018 16.59
+27
Deklica čestitam ti za vse uspehe in ti želim še zmago na domači tekmi !!!!