Drugi športi

Janji Garnbret zlato v kombinaciji in srebro v balvanih na EP, slavila tudi v svetovnem pokalu

München, 19. 08. 2017 14.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Športna plezalka Janja Garnbret je osvojila zlato odličje v kombinaciji in srebrno v balvanih, Anžetu Peharcu pa je pripadel bron v balvanih na EP v Münchnu. Slovenska najstnica je tako še obogatila zbirko medalj, v lanski sezoni je bila med drugim svetovna prvakinja v težavnosti in zmagovalka svetovnega pokala.

O nosilki zlate kolajne najboljše balvanske plezalke na stari celini je odločil superfinale. Slovenska tekmovalka Janja Garnbret je bila v finalu tekmovanja za evropsko prvenstvo na vrhu povsem izenačena s srbsko tekmovalko Stašo Gejo. Obe sta preplezali štiri finalne balvanske smeri v enakem številu poskusov.

Sem zelo zadovoljna s srebrno medaljo. Potem ko so mi povedali, da sem v superfinalu, je najprej sledil šok, ker nisem vedela, kako je sploh možno, da se to lahko zgodi. Po eni strani mi je bilo res noro, po drugi strani pa sem čutila dodatno nervozo, a tudi navdušenje ter sem izziv z veseljem sprejela. V superfinalu je bil en skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna. Boljše bi bilo, če bi bil en težek balvan, na katerem bi lahko res plezala, ne pa da en skok odloča o evropski prvakinji.
V superfinalnem medsebojnem obračunu v eni balvanski smeri je odločal le en gib, v katerem je bila za malenkost boljša srbska tekmovalka, ki je vzela zlato, svoje prvo na evropskih prvenstvih, najuspešnejši Slovenki pa je pripadlo srebro. Osemnajstletna Korošica je naslov evropske prvakinje, svojega prvega v članski konkurenci, osvojila v kombinaciji, na naslov evropske prvakinje v posamičnih disciplinah pa bo morala še počakati. Na evropskem prvenstvu v težavnosti v začetku julija v Campitellu v dolini Fassa je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu, kar je skupaj s srebrom v balvanih na EP v balvanskem plezanju v Münchnu zadoščalo za končno zlato odličje. Kot zanimivost velja omeniti, da je tudi uspeh 19-letne Staše Gejo (delno) slovenski. Srbska tekmovalka, ki je po rodu iz Niša, živi v Mariboru, kjer študira, zadnja štiri leta pa je v Sloveniji trenirala skupaj z Garnbretovo pod vodstvom slovenskega trenerja Gorazda Hrena, selektorja članske reprezentance naše države.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Damjan Žibert
Slovensko športno plezanje slavi nov uspeh s kar tremi osvojenimi kolajnami, popolnim kompletom zlatega, srebrnega in bronastega sijaja.
Janja Garnbret je zmagala tudi na tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Münchnu. Garnbretova je z zmago sklenila letošnjo balvansko sezono, v kateri je vpisala vsega skupaj tri zmage, enkrat pa je bila druga. V skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih je kot najboljša Slovenka sezono končala na drugem mestu.

Do brona se je s 15. dosežkom kvalifikacij zavihtel 20-letni Tržičan Anže Peharc, s čimer je vpisal najboljši dosežek na mednarodnih tekmah najvišje ravni. Bera dosežkov slovenskih športnih plezalcev na evropskih prvenstvih je zelo bogata, vsega skupaj so slovenski športni plezalci na prvenstvih stare celine osvojili 20 kolajn. Garnbretova jih ima tri, pred dvema letoma v Chamonixu je bila srebrna v težavnosti, najuspešnejša Slovenka na EP je s sedmimi kolajnami Mina Markovič. Jernej Kruder je v finalu evropskega prvenstva pristal pod stopničkami na četrtem mestu, Katja Kadić je vpisala osmo mesto, Julija Kruder je bila 17. V kvalifikacijah so plezali še Gregor Vezonik (29.), Urška Repušič (35.), Mina Markovič (53.) in Lana Skušek (56.). Tekmovanje za evropsko prvenstvo je bil del dvojnega sporeda na olimpijskem stadionu v Münchnu, kajti tekmovanje v bavarski prestolnici je tudi sklepna tekma svetovnega pokala v balvanih. Finale evropskega prvenstva je tako bil hkrati polfinale svetovnega pokala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slos
20. 08. 2017 12.38
+1
Vsaka čast. To je šport za treniranje. Žal ni primeren za kavč šampione zato premalo cenjen
kaslc 1
20. 08. 2017 09.13
+1
RdečiKarton
20. 08. 2017 09.07
+1
Imam občutek da Janja pleza še bolj lahkotno kot Mina. Čudovito jo je gledat plezat tudi na tehnično bolj zahtevnih balvanih.
mastaflash
19. 08. 2017 16.19
-14
tretjerazredna tema
slos
20. 08. 2017 12.38
+1
yah
19. 08. 2017 15.41
+17
Bravo! Komaj čakam olimpijske igre 2020, kjer bo Slovenija velik favorit v tem športu :)