Drugi športi

Miloš Janša: Na stanje v veslanju gledam kot na trenutni zastoj

Bled, 12. 09. 2014 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Miloš Janša, ki je bil za selektorja veslaške reprezentance nazadnje imenovan lansko pomlad, je to funkcijo opravljal vse od osamosvojitve. Predsednik zveze Jošt Dolničar bo v naslednjih dneh pričel z izbiro novega kandidata za selektorja.

Veslaška zveza Slovenije se je zaradi stagnacije vrhunskih tekmovalnih rezultatov v zadnjem obdobju in razhajanja glede pogledov na dolgoročni razvoj veslanja razšla z dolgoletnim selektorjem slovenskih reprezentanc Milošem Janšo, so sporočili z VZS. Predsednik VZS Jošt Dolničar bo v naslednjih dneh izbral novega kandidata za selektorja. Janša, ki so ga za selektorja nazadnje imenovali lansko pomlad, je to funkcijo opravljal vse od osamosvojitve. Štiriinšestdesetletni Blejec, po izobrazbi pravnik, je bil v preteklem obdobju eden od tvorcev uspešne slovenske veslaške zgodbe in trener večine posadk, ki so na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih osvajale medalje.

Miloš Janša
Miloš Janša FOTO: VZS

Predsednik VZS Jošt Dolničar, ki do nadaljnjega prevzema nujno koordinacijo reprezentančnih obveznosti, je že začel aktivnosti za imenovanje novega selektorja. "Za odločitev o razrešitvi sem se odločil zaradi stagnacije vrhunskih in načrtovanih tekmovalnih rezultatov v zadnjem obdobju in razhajanja glede pogledov na dolgoročni razvoj veslanja in reprezentance. Ocenjujem namreč, da je nastopil trenutek, ko je treba prevetriti delovanje na ravni slovenskih veslaških reprezentanc in dati priložnost novim pogledom in ljudem. Ob tem se Milošu Janši v imenu VZS in svojem osebnem imenu zahvaljujem za dolgoletno delo in vrhunske rezultate, katerih tvorec je bil," je v sporočilu za javnost zapisal Dolničar. Do konca letošnje tekmovalne sezone slovenske veslače sicer čaka še nekaj tekmovanj. Reprezentanca mlajših mladincev in pionirjev bo v soboto nastopila na tradicionalnem mednarodnem šesteroboju, kjer je že tri leta nepremagana. V nedeljo bo na Bresterniškem jezeru pri Mariboru 36. mednarodna regata, ki se je bo udeležilo 330 veslačev iz treh držav. Glavno jesensko tekmovanje bo 24. državno prvenstvo, ki bo na Bledu 21. septembra. Tam bodo nastopili veslači iz vseh sedmih slovenskih klubov, vključno z večino naših najboljših tekmovalcev.

"Sam na trenutne razmere v slovenskem veslanju gledam kot na trenutni zastoj. Sem še vedno optimist. Zadnji dve leti smo imeli, če si lahko to dovolim reči, precej smole, ki je zavrla nekaj boljše zgodbe, kot so bile. Menim, da ima sedanja članska generacija še nekaj za povedati in narediti. Zato na to gledam na trenutni zastoj," je dejal 64-letni Janša. Bil je selektor slovenskih veslaških reprezentanc od osamosvojitve države in je glavni tvorec slovenske veslaške zgodbe o uspehu ter trener večine posadk, ki so na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih osvajale medalje od osemdesetih let prejšnjega stoletja dalje. "O prihodnosti slovenskega veslanja ta trenutek ne bi govoril, ker se je predsednik odločil, kot se je. Na to odločitev so gotovo vplivali trenutni rezultati, o drugih vzrokih pa ne nameravam in ne bom ugibal. Sicer pa nisem bil le reprezentančni selektor, ampak tudi trener v klubu. Pogovoril se bom z veslači in drugimi v klubu, kako naprej. Če bom zanje potreben, bom ostal, sicer pa ne," je dejal Janša, ki je bil v četvercu brez krmarja udeleženec olimpijskih iger leta 1972 v Münchnu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spletni_nepridiprav
12. 09. 2014 17.28
+1
bohinj je zakon
12. 09. 2014 17.24
+0
verjeto brat dvojček?
Domen Dolenc 1
12. 09. 2014 15.06
+0
Sem ze mislil da vsemogocni junuz