Drugi športi

Janja Garnbret zmagala, Vita Lukan tretja

Koper, 09. 09. 2023 21.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.J.
Komentarji
1

Janja Garnbret je zmagovalka tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Kopru. To je njena prva zmaga na domači zunanji plezalni steni na Bonifiki, potem ko je v Sloveniji pred tem že dvakrat slavila v Kranju. Garnbret je osvojila rekordno 41. zmago v svetovnem pokalu. Slovenski uspeh je dopolnila Vita Lukan s tretjim mestom.

Dvojno slovensko zmagoslavje pred približno 5000 obiskovalci je preprečila Japonka Ai Mori. Lanska zmagovalka Kopra je osvojila drugo mesto. Mori, svetovna prvakinja v težavnosti iz Berna, je osvojila višino 44+.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: AP

Janja Garnbret je lansko koprsko premiero končala na drugem mestu, kar je bilo za olimpijsko in svetovno šampionko kar precejšnje razočaranje. Tokrat je bila bolj zanesljiva. Vodila je že po kvalifikacijah in polfinalu. V ženskem finalu pa je edina osvojila vrh smeri ob glasnem spodbujanju navijačev v Kopru. "Ne vem, zakaj sem bila lani tako razočarana zaradi drugega mesta, ampak res sem bila razočarana. Letos sem pa končno dobila svoje maščevanje in končno je tu tudi moja zmaga v Kopru," je po podelitvi odličij dejala slovenska šampionka v pogovoru z novinarji.

Dvaindvajsetletna Radovljičanka Lukan se je v finalu zelo dobro odrezala. Kot peti po polfinalu se je pohod proti vrhu smeri ustavil na višini 40+, kljub temu, da je pri plezanju izgubila vrečko z magnezijevim prahom. Gre za osnovno opremo plezalcev, uporablja se za sušenje rok, saj absorbira vlago in je z njim varnejši oprijem.

Novinarska konferenca plezalcev pred odhodom na SP
Novinarska konferenca plezalcev pred odhodom na SP FOTO: Damjan Žibert

"To tretje mesto mi res veliko pomeni, biti na stopničkah pred domačo publiko je nekaj res nepozabnega, pa konkurenca je bila res huda, Janja je bila tukaj, pa Ai Mori, v finale je bilo kar težko priti, da sem pa uspela priti na stopničke, mi res veliko pomeni in moram reči, da sem res zadovoljna z mojim nastopom," je dejala Lukan. "Sem bila kar jezna nase, da mi je dol padla vrečka z magnezijem, očitno pa imam srečo, da se ne potim toliko v dlani in sem lahko tudi brez vrečke nastop končala brez težav," je dodala.

Mia Krampl je tekmovanje končala na osmem mestu.

Luka Potočar
Luka Potočar FOTO: Damjan Žibert

Japonski najstnik, komaj 16-letni Sorato Anraku, je zmagovalec tekme svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Kopru. Edini slovenski finalist v moški konkurenci na domači zunanji plezalni steni na Bonifiki Luka Potočar je osvojil osmo mesto. Potočar je lani prav v Kopru osvojil premierno zmago v konkurenci svetovnega pokala.

Američan Jesse Grupper je osvojil drugo mesto, olimpijski prvak iz Španije Albeto Gines Lopez je bil tretji. Zmagovalec Kopra Sorato Anraku, ki prepričljivo vodi v seštevku svetovnega pokala v težavnosti, je edini v finalu zmogel smer povsem do vrha. Potočar je v finalu dosegel višino 18+. Za 20-letnega Jeseničana sezone še ne bo konec. Luka Potočar, ki je lani osvojil tudi seštevek svetovnega pokala v težavnosti, se je odločil, da bo izpustil finalno tekmo sezone svetovnega pokala na Kitajskem in se v celoti posvetil dodatnim olimpijskim kvalifikacijam konec oktobra v Lavalu v Franciji.

Po Kopru bo v svetovnem pokalu sledila še zadnja tekma konec septembra na Kitajskem, kjer se obeta kar precejšen osip udeležbe. Slovenci namreč pogledujejo proti dodatnim olimpijskim kvalifikacijam konec oktobra v Lavalu v Franciji, kjer bosta na voljo ena ženska in ena moška vozovnica za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Parizu.

Janja Garnbret si je svojo olimpijsko vozovnico že zagotovila kot zmagovalka olimpijske kombinacije na svetovnem prvenstvu avgusta v Bernu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sloZebra
10. 09. 2023 09.05
+7
Čestitke obema .... Drugače pa zelo neizpostavljena novica .... Veliko manj kakor kdo je favorit za dirko v San Martinu. Dvojne stopničke na domačem terenu .... Zdravljica za krasen dosežek - novica bi si zaslužila mesto na naslovnici