Drugi športi

Froome: Neverjeten občutek je nositi rumeno majico

Alpe d'Huez, 25. 07. 2015 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoski kolesar Thibaut Pinot ke zmagovalec 20., predzadnje etape dirke po Franciji. Pinot je prvi prikolesaril na sloviti Alpe d'Huez, drugi je bil Kolumbijec Nairo Quintana, tretji pa Kanadčan Ryder Hesjedal. Vodilni v skupnem seštevku Britanec Christopher Froome je bil četrti in je tako praktično že osvojil dirko.

Christopher Froome
Christopher Froome FOTO: Reuters

Današnja etapa s 110 kilometri ni bila pretirano dolga, a je z dvema hudima vzponoma poskrbela za zadovoljstvo kolesarskih sladokuscev. A se je Christopher Froome, tudi po zaslugi svojega dobro uglašenega ekipnega stroja Sky, ubranil napadov vseh zasledovalcev in je tako pred nedeljsko zadnjo, paradno etapo po Elizejskih poljanah praktično že zmagovalec. Pred drugouvrščenim Nairo Quintano ima namreč minuto in 12 sekund prednosti, kar bo znal na ravninski, 109,5 kilometra dolgi preizkušnji bržkone zadržati.

Quintana je skušal danes nadoknaditi zamujeno v Pirenejih, a mu pobeg na prvem vzponu na Col de la Croix de Fer in 2067 metrov nadmorske višine ni povsem uspel. Tudi drugi poskus na 1850 visoki Alpe d'Huez ni šel po njegovih načrtih, na koncu je bilo slabih 15 kilometrov vzpona preprosto premalo za Frooma, ki je v cilj prikolesaril kot peti, Kolumbijec pa je zaostanek samo prepolovil.

Nairo Quintana
Nairo Quintana FOTO: Reuters

Današnji soj žarometov pa je požel Francoz Thibaut Pinot, ki je prav tako spretno odbil napad Kolumbijca. Čeprav se je njegova prednost ubežnika na zadnjih kilometrih vseskozi topila, pa je imel dovolj močne noge, da se je v cilj "rešil" z 18 sekundami prednosti pred Quintano.

"Danes je bila izredno težka etapa, a sem zelo srečen, da sem se vpisal v zgodovino dirke. Etapa je bila težka za noge, vedel sem, da mi Quintana tesno sledi, a vedel sem, da je nastopil čas za mojo zmago. Na letošnji dirki sem imel dobre in tudi slabe dni, moral sem se vseskozi boriti in uspelo mi je vknjižiti etapno zmago. Ta je res nekaj posebnega, moram se zahvaliti tudi ekipi, ki me je spravila v dober položaj pred zaključkom, in to je nagrada za vse," je po etapni zmagi dejal Pinot.

Po podelitvi, potem ko je še enkrat več oblekel rumeno majico vodilnega, se je smejalo tudi Froomu. Z današnjo vožnjo je uspel odbiti vse napade najbolj nevarnega Kolumbijca Quintane in se tako že drugič zapored veseli končne zmage na dirki, če se seveda jutri na ravninski etapi ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega.

"Toliko čustev gre zdaj skozi mene, vedno znova podoživljam zadnji vzpon, ko sem vedel, da sem v nevarnosti. A spet sem imel ekipne kolege ob sebi, kaj so storili danes, to je res neverjetno. Povrnilo se je vso žrtvovanje, vsi treningi, vsi dnevi, ko sem bil stran od družine. Danes sem moral na zadnjem vzponu dati vse od sebe, da sem zdržal napad Quintane. Čeprav je bila etapa dolga samo 110 kilometrov, se mi je na čase zdelo, kot da jih je 300, tako težka je bila etapa. A ta drugi naslov zmagovalca, to je preprosto neverjetno. Nisem še povsem dojel, kaj se je zgodilo, to je neverjeten občutek, še vedno nositi to rumeno majico, res sem vesel," je po današnji etapi dejal Froome.

Edini slovenski kolesar na dirki Kristijan Koren je danes ciljno črto prečkal kot 100., kolesar ekipe Cannondale-Garmin je za Pinotom v cilj prišel z zaostankom 21:19 minute. V skupnem seštevku zaseda 69. mesto, za Froomom pa zaostaja dve uri, 51 minut in 44 sekund.

Izidi:

- 20. etapa, Modane Valfrejus - Alpe d'Huez (110,5 km):
1. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 3:17:21
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 0:18
3. Ryder Hesjedal (Kan/Cannondale-Garmin) 0:41
4. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:38
5. Christopher Froome (VBr/Sky)
6. Pierre Rolland (Fra/Europcar) 1:41
7. Richie Porte (Avs/Sky) 2:11
8. Winner Anacona (Kol/Movistar) 2:32
9. Wouter Poels (Niz/Sky) 2:50
10. Ruben Plaza Molina (Špa/Lampre-Merida)
...
100. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 21:19

- skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 81:58:33
2. Nairo Quintana (Kol/Movistar) + 1:12
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 5:25
4. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 8:36
5. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) 9:48
6. Robert Gesink (Niz/Lotto) 10:47
7. Bauke Mollema (Niz/Trek) 15:14
8. Mathias Frank (Švi/IAM Cycling) 15:39
9. Romain Bardet (Fra/AG2R) 16:00
10. Pierre Rolland (Fra/Europcar) 17:30
...
69. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) 2:51:44

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alojz Železnik 1
26. 07. 2015 06.35
+2
Ne berem dosti o kolesarjih ... zato iskreno sprašujem: "Zakaj se poliva scavnica po Froomu? Saj menda so vsi na dopingu?!"
paulista
26. 07. 2015 01.06
+2
Froome zelo bogo zgleda na kolesu podobno kot je Armstrong... zgleda da je na "ta pravi hrani". kaj pa vem če je kdo čist ali ne... Najboljši vseh časov je za mene Bernard Hinault mogoče ker sem takrat začel spremljati saj je zmagal 5 turov in ima edini dve ali več zmag na vuelti in giru...... za ene je pa najboljši Jacques Anquetil, ostali so tud dobili po 5 turov Merckx in Indurain samo še zdaleč niso imeli karizme kot Hinault..... tile danes so dobri samo v hudi senci zlatega obdobja kolesarstva
Definbahija
25. 07. 2015 22.44
+1
Froome zasluženo. Taka taktika da te glava peče. Prvi dan pireneju narediš kar moraš, zdnje dva dni Alp si spočiješ pomočnike in zadnji dan ohraniš prednost. SKY je res tabulš. Kaj mogoče kdo ve koliko pomočnikov je pipeljalo kapetana v Pariz v rumenem in so potem še sami prišli do skupne zmage. ( se bojim da Mastnak ne spremlja tega portala :D )
Echoz
25. 07. 2015 18.27
+7
Če bi se Valverde podredil Quintani bi bil danes Froom brez majice.
devede
25. 07. 2015 18.02
+8
Nairo si je zasluzil skupno zmago!Skoda,ker danes ni prej napadel.Frooma je danes resila ekipa.
Neznate
25. 07. 2015 18.44
-5
Prej? kdaj? a misls da je robot da bo 130km vozu tko... si smesen...
Neznate
25. 07. 2015 17.20
+3
no vsi pametnjakovici, ki govorite da je Quintana boljši... Če bi bil boljši bi zmagal Tour, to je prvo dejstvo... Kot drugo, si morate šeenkrat pogledati 1. Pirenejsko etapo, ko so bili vsi kolesarji enako spočiti, kaj je naredil Froome na klanec in kaj Quintana... Naslednjih 5 gorskih etap, Quintane ni bilo NIKJER, skrival se je za froomom in celo sodeloval z njim, haha :D medtem ko so Frooma napadali z vseh strani (Nibali, Contador, Valverde(pa čeprav na pol), torej Froome ni mogel štediti z močmi kot je to počel Quintana, kot je Froome povedal v intervjuju, vsak dan so ga potiskali na meje zmožnega, medtem ko se je Nairo vozil vedno za njim, do včeraj! Logično je potem, da ga bo kolesar, kova Quintana, ugnal na zadnjih dveh, najzahtevješih etapah, ko so ga vsi njegovi kolegi, že pošteno načeli (Frooma)... A vseeno, po vsej utrujenosti, naporih 5,6ih kolesarjev ki so se trudili streti Frooma, je to uspelo le Quintani, pa še to ne do konca... Tako da, tisti ki govorite da je Quintana zmagovalec toura, ste gledali Tour od včeraj, in nič prej... Froome jih je šolal kot mlade zajce, do včeraj, ko ga je pobralo, nekje je meja, to pa je tudi vse... Daleč najboljši letos... Več kot zaslužena zmaga! Lp
kor22
25. 07. 2015 17.27
+1
se strinjam poleg tega se froom večkrat vozil brez pomočnikov ko so mu omagali medtem ko je quintana vedno mel nekoga zraven če drugega ne pa valverdeja...
tastaramicka
25. 07. 2015 18.21
+10
@neznate ja saj je tudi Quintana moral odgovarjati na te napade da je zadržal drugo mesto, kaj misleš da je njemu bilo dosti lažje ali kaj? ne govori takih traparij, Quintana je na splošno boljši v KLANCIH skupno pa kot sem napisal že v prejšnem članku je pa Froome najboljši ampak da je pa Quintana lagano prišel do predzadnje etape, to je pa bedarija..
tastaramicka
25. 07. 2015 18.24
+11
@kor22 Moraš razumeti, da Valverde ni tipičen pomočnik. Oba s Quintano sta vozila za končno razvrstitev tako da je Valverde neke vrste drugi vodja. Sky ima na splošno boljšo ekipo po moje vsaj letos kot vsi ostali.
Kolosej6
25. 07. 2015 18.29
+7
letos je odločala boljša ekipa in to je bil SKY, mnenja sem da če Froome nebi imel tako močne ekipe ki mu je pokrivala vse napade nebi zmagal Toura
Neznate
25. 07. 2015 18.43
-8
Ne seri, boljša ekipa je bil splošno Movistar, tudi po razvrstitvi, danes je Quintana prišel do prednosti predvsem zaradi Valverjdeja, ki je začel akcijo... Nihče ni napisal da je lagano prišel čez, je pa lažje kot Froome, ki je moral pospeševat vseskozi, v Alpah je njegova ekipa delovala smešno, od Thomasa do Porteja, ajde Port je bil dans dobr...
Flyers
25. 07. 2015 18.50
-5
Froome je kr lepo use mel letos na Touru. Zadnji 2 etapi je mel 3:10 prednosti in kot je sam reku je ob napadih Quintane pelju svoj ritem in varno zadržu prednost => lahko bi znjem pelju pa bi mogoče nasred omagu in posledično zgubu rumeno majco. Froome je tut osvoju pičkasto majco, tko da ne vem od kje je Quintana najboljši hribolazec? + Moviestar je ekipa z najboljšim časom na Touru...
tastaramicka
25. 07. 2015 19.06
+8
@flyers Sky-ju je vseeno kakšna je razvrstitev ekipe+Sky je največ energije porabila od vseh ekip ker je morala vleči rumeno majico naprej a so kljub temu na zadnjih klancih vedno razen v zadnjih dveh etapah imeli poleg Frooma še vsaj enega ponavadi tudi dva pomočnika zraven. Thomas, Porte, Roche to so res dobri kolesarji. Zdaj zakaj pa Quintana nima pikčaste majice je pa preprosto zato ker se sploh ni boril zanjo, vozil se je za Froomom in ko je on prečkal gorski cilj pred Quintano je pač dobil več točk..
Kolosej6
25. 07. 2015 21.14
+3
točno tako SKY je bila najboljše povezana ekipa , če misliš da je Movistar bila najboljša samo zaradi časa potem si slepiš oči, SKY je celotn tour moral braniti rumeno majico se voziti v ospredju na veter, polek tega sta pa vedno na klancih bila polek Thomas in Porte(Porte se je namerno včeraj in predvečerajšnem vozil na svoj tempo ker se je šparal za danes).. škoda sem privoščil zmago malemu Kolumbijcu je kar simpatično ga gledat tako majhnega na kolesu
tastaramicka
25. 07. 2015 17.05
+10
Pričakovan razplet, škoda samo, da je Nibali imel težave pred klancem ampak mislim, da bi vseeno Valverde zadržal prednost.