Drugi športi

Kanuist Benjamin Savšek svetovni podprvak

London, 20. 09. 2015 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na SP v Londonu osvojil srebrno medaljo. Zaostal je le za Britancem Davidom Florencom. Že z uvrstitvijo v finale si je Savšek priboril tudi kvoto za nastop na OI 2016 v Riu de Janeiru. Savšek se je veselil tudi ekipnega uspeha, potem ko so Slovenci osvojili tretje mesto.

Benjamin Savšek nadaljuje vrhunske nastope v svoji karieri. Aktualni evropski prvak je tokrat na olimpijski progi Lee Valley v Londonu še na tretjem zaporednem prvenstvu stopil na zmagovalni oder. Po Pragi 2013, ko je bil bronast, je lani v ZDA osvojil srebro, tudi današnja vožnja mu je z le štirimi stotinkami zaostanka za Florencom prinesla srebro.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Damjan Žibert

"Res sem zadovoljen s to srebrno kolajno. Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bom drugi, bi takoj vzel drugo mesto. Zelo se veselim kolajne, še tretjič zaporedoma mi je na svetovnem prvenstvu uspelo odpeljati za kolajno. Čeprav so mi zmanjkale štiri stotinke za zlato, pa sem vesel tudi srebra," je po novem odličju, s katerim si je praktično že priboril tudi olimpijski nastop, dejal 28-letni Ljubljančan.

Naredil je veliko delo. Poleg tega, da je Sloveniji s prebojem v finale priboril olimpijsko kvoto, si je danes z zmagovalnim odrom nabral toliko točk, da mu v slovenski ekipi bržkone nihče ne bo mogel odvzeti olimpijskega nastopa.

"Malo se mi je vožnja sicer podrla, predvsem tam na sredini, a se nisem predal in izšlo se mi je. Če sem bil na sredini nekoliko počasnejši, pa mi je spodaj spet steklo, do tistih predzadnjih vrat, kjer so morda po vodi splavale tiste štiri stotinke. A vesel sem, da sem odpeljal brez kazenskih sekund. Za mano je res enkratna sezona in res sem vesel, da sem jo tako končal," je povedal Savšek.

Za Florencom in Savškom se je na zmagovalni oder povzpel še en Britanec Ryan Westley, vsi trije pa so progo odpeljali brez kazenskih dotikov.

Kanuisti na ekipni tekmi bronasti
Slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič so na ekipni tekmi svetovnega prvenstva osvojili tretje mesto. Zmagali so Slovaki pred Nemci. V kajakaški ekipni konkurenci so Slovenci Peter Kauzer, Simon Brus in Janoš Peterlin osvojili osmo mesto, zmagali so Čehi pred Slovaki in Britanci.

Peter Kauzer
Peter Kauzer FOTO: Miro Majcen

Kauzer tik pod zmagovalnim odrom

Slovenski kajakaš Peter Kauzer je na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Londonu osvojil četrto mesto. Na olimpijski progi iz leta 2012 je zmagal Čeh Jiri Prskavec pred Poljakom Mateuzsom Polaczykom in Američanom Michalom Smolenom.

Kauzer se je lani poškodoval prav na tej progi v Londonu, ko si je na tekmi svetovnega pokala izpahnil ramo in nato izpustil večji del sezone. S tokratnim prebojem v finale je Sloveniji priboril kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru 2016.

Portret Benjamina Savška:

- SP:
2. C-1 slalom, London (2015)
2. C-1 slalom, Deep Creek (2014)
3. C-1 slalom, Praga (2013)

- EP:
1. C-1 slalom, Markkleeberg (2015)
1. 3xC-1 slalom, Dunaj (2014)
3. 3xC-1 slalom, Krakov (2013)
3. C-1 slalom, Augsburg (2012)

- svetovni pokali:
1. C-1 slalom, Tacen (2014)
1. C-1 slalom, Praga (2012)
2. C-1 slalom, Praga (2010)
2. C-1 slalom, Praga (2015)
3. C-1 slalom, Praga (2014)
3. C-1 slalom, Krakov (2015)
3. C-1 slalom, Seu d'Urgell (2015)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jejževamati
20. 09. 2015 20.59
+1
dtagehe kje si? rabimo tvoj strokoven komentar o alpskem smučanju :)