Drugi športi

Kanuist Savšek tretji v Pragi

Praga, 21. 06. 2014 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kanuist Benjamin Savšek je na tekmi svetovnega pokala v Pragi osvojil tretje mesto. Zmagal je Slovak Michal Martikan, ki je tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku pokala, drugi je bil Britanec David Florence.

Benjamin Savšek
Benjamin Savšek FOTO: Damjan Žibert

Benjamin Savšek je bil danes edini finalist med slovenskimi slalomisti. Potem ko je na prejšnji tekmi v domačem Tacnu zmagal, pa si je danes na progi, ki je lani septembra gostila svetovno prvenstvo in kjer je osvojil bron, privoščil tri dotike in s tem šest kazenskih sekund, a je odpeljal hitro in kljub temu vknjižil novo visoko uvrstitev.

Na Vltavi je dosegel že vrsto odličnih rezultatov, med drugim je lani osvojil posamično bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu, ima pa tudi že zlato in srebrno kolajno s tekem svetovnega pokala. S sobotnim finalnim nastopom, kjer je zasedel tretje mesto, pa je tako še dopolnil svojo zbirko kolajn s tega prizorišča. Na progi je bil izjemno hiter, postavil je namreč daleč najhitrejši čas kanuističnega finala. Hitra vožnja pa je prinesla nekaj nenatančnosti, tako da je imel kar tri dotike, ki so se v sredinskem delu proge zdeli preveč za uvrstitev na zmagovalne stopničke. A hitra vožnja in dober spodnji del proge sta mu prinesla še druge zmagovalne stopničke v dveh tednih. Večina tekmovalcev je imela na progi precej težav, edini kanuist brez dotika pa je bil četrtouvrščeni Nemec Jan Benizen.

"Na progi sem bil hiter, tudi čoln mi je tekel, ampak v sredini proge sem premalo kontroliral vrata oziroma sem jih želel prehitro preveslati, zato sem naredil dotike. S temi napakami sem zelo nezadovoljen, s samo uvrstitvijo in doseženim časom pa sem lahko zadovoljen," je po tekmi povedal Savšek in dodal: "Čeprav sem v finalu delal precej napak in imel veliko kazenskih sekund, se mi je dobro izšlo. Dosegel sem tretji čas. Zelo sem vesel, da letos na svetovnih pokalih kažem dobro formo in upam, da jo bom zadržal do konca ter tudi v skupnem seštevku dosegel dober rezultat."

Preostala slovenska kanuista Anže Berčič in Luka Božič sta tokratno tekmo svetovnega pokala zaključila že v polfinalu. Berčič je bil z dvema kazenskima sekundama 16., Luka Božič pa je na progi naredil preveč napak, imel 54 kazenskih sekund, in končal na 28. mestu.

Luka Božič in Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat FOTO: Damjan Žibert

Brez finala sta ostala tudi kajakaša, Simon Brus je bil 27. v polfinalu, Martin Albreht pa 38. Albreht, ki je bil v kvalifikacijah sedmi, je imel nemalo težav v svoji polfinalni vožnji, v kateri je prejel kar 58 kazenskih sekund. To mu je na koncu prineslo 38. mesto. Daleč od finala, na 27. mestu, je tekmovanje zaključil tudi Celjan Simon Brus, ki je sicer imel le dve kazenski sekundi, a je bil za napredovanje prepočasen. Že v kvalifikacijah je preizkušnjo v Pragi končal Janoš Peterlin. Najvišje uvrščeni Slovenec je bil tako Jure Meglič, ki od letos vesla za Azerbajdžan - bil je 15., kar je njegova najboljša uvrstitev v letošnji sezoni.

Zmage se je veselil nemški kajakaš Hannes Aigner, drugi je bil domačin Jiri Prskavec, sicer tudi aktualni evropski prvak in svetovni podprvak, tretji pa je bil Američan Michal Smolen. V konkurenci kanuistk, kjer Slovenija ni imela svoje predstavnice, je zmagala Avstralka Rosalyn Lawrence, druga je bila Čehinja Katerina Hoškova, tretja pa Kitajka Nanqin Cen.

Popoldan bodo v Pragi še ekipne tekme, v nedeljo pa sledijo polfinali in finali za kajakašice, kjer bosta tudi Slovenki Urša Kragelj in Eva Terčelj ter za kanustične dvojce z Luko Božičem in Sašom Taljatom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.