Drugi športi

Kljub porazu v finalu Nišikori postal japonski junak

Tokio, 10. 09. 2014 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Keiju Nišikoriju se lahko kljub grenkemu porazu v finalu odprtega prvenstva ZDA v tenisu proti Marinu Čiliću lahko samo še smeji. Prvi japonski in azijski predstavnik v finalu turnirja za veliki slam je v deželi vzhajajočega sonca poskrbel za pravo teniško evforijo, podobno tisti nogometni, ob uvrstitvi modrih samurajev na mundial.

Keia Nišikorija je v finalu ugnal ...
Keia Nišikorija je v finalu ugnal ... FOTO: Reuters

Štiriindvajsetletni Kei Nišikori, ki je na poti do finala v polfinalu premagal prvega nosilca turnirja Novaka Đokovića, nato pa v finalu klonil s trikrat 3:6 proti Čiliću, je vzbudil zanimanje številnih ljubiteljev tenisa ter pokroviteljev, ki bi želeli, da je prav japonski tenisač njihov prepoznavni obraz. Zadovoljni so bili tudi zdajšnji pokrovitelji. Odtisnjen znak podjetja, ki trži blagovno modno znamko oblačil izdelanih na Kitajskem Uniqlo, je na tenisačevi majici prek televizijskih zaslonov lahko spremljalo in videlo milijone gledalcev po celem svetu.

Predsednik uprave japonske družbe Fast Retailing, ki upravlja z verigo trgovin z oblačili Uniqlo, Tadaši Janai je bil več kot zadovoljen z Nišikorijevim izkupičkom in njegovo prepoznavnostjo. Zato se je odločil, da bo sam tenisaču iz lastnega žepa izplačal dodatno nagrado v višini 50 milijonov jenov, tolikšen bo tudi prispevek podjetja, kar bo skupaj zneslo približno 730.000 evrov. Japonska modna znamka Uniqlo, njeno vrednost ocenjujejo na tri milijarde evrov, je na dobri poti, da postane globalna znamka, saj ima svoje trgovine tudi v ZDA, Evropi in drugod po Aziji. Po vrednosti pa naj bi bila celo vrednejša od priljubljene ameriške modne znamke Gap.

"Želimo na pravi način proslaviti ta zgodovinski dosežek. Z izplačilom dodatne nagrade pa bi želeli obenem še podkrepiti našo podporo igralčevim prizadevanjem, da postane številka ena svetovnega tenisa," je za japonske medije poudaril ustanovitelj družbe, po nekaterih ocenah najbogatejši Japonec ter po raziskavi Bloomberga 35. najbogatejši Zemljan. Nišikori je sicer že z uvrstitvijo v finale od organizatorjev US opna dobil ček v višini 1,45 milijona ameriških dolarjev (1,1 milijona evrov).

... Marin Čilić.
... Marin Čilić. FOTO: Reuters

Zanimivo je, da je tudi Đoković, s katerim se je Nišikori pomeril v polfinalu, varovanec znamke Uniqlo, japonski spletni, tiskani in elektronski mediji pa so že več dni pred njunim obračunom dvoboj predstavljali kot veliki spopad tenisačev znamke Uniqlo. Japonci niso bili preveč razočarani niti po porazu v finalu, Nišikori, ki je bil ob skoraj dva metra visokem Čiliću palček, se jim je prikupil tudi s svojo skromnostjo in srčnostjo. Finale v New Yorku pa ni pomenil le preloma s teniškimi veličinami, ko po dolgem času v finalu turnirja za veliki slam niso igrali Rafael Nadal, Roger Federer, Đoković ali Andy Murray. V finalu OP ZDA s svojima igralcema nista bili zastopani niti športni multinacionalki Adidas in Nike, saj je tudi zmagovalec Čilić nosil majico kitajske znamke športnih oblačil Li-Ning.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.