Drugi športi

Kluge presenetljivi zmagovalec 17. etape Gira, Kruijswijk ostaja v rožnatem

Trento, 25. 05. 2016 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemec Roger Kluge je presenetljivi zmagovalec 17. etape kolesarske dirke po Italiji. Kolesar ekipe IAM Cycling, ki bo po letošnji sezoni razpadla, je izkoristil dejstvo, da na dirki ni več večine najboljših sprinterjev, in v zaključku premagal Italijana Giacoma Nizzola in rojaka Niklasa Arndta.

Kluge (v ozadju) je zmagovalec 17. etape Gira.
Kluge (v ozadju) je zmagovalec 17. etape Gira. FOTO: AP

Tridesetletni in kar 192 centimetrov visoki Nemec je s tem dosegel svojo peto zmago v profesionalni karieri, a zagotovo najbolj odmevno. Vseeno pa to ni njegov največji uspeh, saj je dobitnik olimpijske kolajne iz Pekinga, kjer je bil srebrn na stezi.

"Šest let sem profesionalec na cestnih dirkah, zagotovo je to moja največja zmaga v karieri, o kateri sem že dolgo sanjal. Toda zmaga nikakor ni bila načrtovana. Delal sem za Heinricha Hausslerja, a se mi je na koncu ponudila priložnost. Včeraj, ko smo izvedeli, da bomo morali poiskati novo ekipo, smo bili zelo razočarani, a smo s tem dobili tudi dodaten motiv. Tega sem danes dobro izkoristil," je po zmagi dejal Nemec, ki je v slabo voljo spravil predvsem domačina Nizzola, ki je pričakoval, da bo po odstopu nekaterih najboljših sprinterjev (Marcel Kittel, Andre Greipel, Caleb Ewan, Elia Viviiani, Luka Mezgec ...) končno prišel do etapne zmage.

Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Nizozemec Steven Kruijswijk, ki ima še naprej tri minute prednosti pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom. "Tako kot smo predvidevali, je bil danes miren dan. Užival sem v rožnati majici, kakšnih pretresov ni bilo. Pred odločilnimi etapami nam je to prišlo še kako prav, mislim, da je bilo to zadnja etapa, v kateri smo bili brez skrbi. Že jutri bo drugače, ko bo na sporedu težka etapa s spektakularnim zaključkom po težavnem spustu," meni Nizozemec, za katerega je v etapi spet dobro skrbel Primož Roglič, ki pa je na koncu zaostal skoraj tri minute, v cilj je prišel skupaj z Grego Boletom, nekoliko prej je v cilj prišel Matej Mohorič.

Etapa, v kateri so napovedovali skupinski sprint, je imela tri ubežnike, ki pa jih je glavnina ujela kilometer in pol pred ciljem 196 kilometrov dolge preizkušnje od Molvena do Cassano d'Adde. Nesrečniki, ki jim sprinterske ekipe niso privoščile uspeha, so bili ruski veteran in specialist za pobege Pavel Brut, ljubitelj knjig Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki je etapno zmago na Giru slavil že leta 2008, Daniel Oss - Italijanu pobegi prav tako niso tuji, in Albanec Eugert Zhupa.

Izidi:
1. Roger Kluge (Nem/IAM Cycling)
2. Giacomo Nizzolo (Ita/Trek-Segafredo)
3. Nikias Arndt (Nem/Giant-Alpecin)
4. Sacha Modolo (Ita/Lampre-Merida)
5. Matteo Trentin (Ita/Etixx-QuickStep)
6. Aleksander Poršev (Rus/Katjuša)
7. Pim Ligthart (Niz/Lotto Soudal)
8. Ramunas Navardauskas (Lit/Cannodale)
9. Manuel Belletti (Ita/Willier Trestina)
10. Paolo Simion (Ita/Bardiani CSF) isti čas
...
125. Matej Mohorič (Slo/Lamptre-Merida) +1:59
129. Grega Bole (Slo/Nippo-Vini Fantini) 2:45
155. Primož Roglič (Slo(Lotto/NL-Jumbo) isti čas

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.