Drugi športi

Gabrovec ugnal Jankovića in postal novi predsednik OKS!

Ljubljana, 16. 12. 2014 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bogdan Gabrovec je novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Na mestu predsednika bo nasledil Janeza Kocijančiča. V drugem krogu glasovanja je premagal Zorana Jankovića. Že prej je iz boja izpadel tretji kandidat Andraž Vehovar.

Bogdan Gabrovec (desno) je novi predsednik OKS.
Bogdan Gabrovec (desno) je novi predsednik OKS. FOTO: Damjan Žibert
V prvem krogu glasovanja je Bogdan Gabrovec prejel 64, Zoran Janković 40, Andraž Vehovar pa 38 glasov. Gabrovec je prednost ubranil tudi v odločilnem drugem krogu in postal novi predsednik OKS. Gabrovec je v drugem krogu volitev na skupščini v Ljubljani dobil 89 glasov, ljubljanski župan Janković pa 51, je sporočil predsednik volilne komisije Aleš Remih. Glasovalno pravico je imelo skupaj 107 delegatov s 145 glasovi, ker na skupščino nista prišla le dva s po enim glasom, je bilo na voljo 143 glasov. V drugem krogu sta glasovala 102 predstavnika s 140 glasovi, v prvem pa sta bila dva glasovalca več.

"Najlepša hvala za zaupanje. Hvala protikandidatoma v tekmi, ki se je odvijala. Verjamem, da je bila to športna odločitev. Stojim za svojim programom in svojo listo," je takoj po izvolitvi dejal Gabrovec, ki je za podpredsednike OKS predlagal Janeza Sodržnika, Iztok Čopa in Tomaža Barado. "Bogdan, želim ti dobro delo, po športnem boju čestitke in veliko medalj slovenskim športnikom v tvojem mandatu. Srečno, OKS," je čestital Janković.

Poleg Gabrovca so bili v najožje vodstvo, za podpredsednike OKS izvoljeni Janez Sodržnik (Ljubljanska regija, 97 glasov), Iztok Čop (Veslaška zveza Slovenije, 120 glasov) in Tomaž Barada (Taekwondo zveza Slovenije, 108 glasov).

Za člane IO je bilo 53 kandidatov, izvoljeni pa so bili Gregor Benčina in Ivan Levak (individualni letni olimpijski športi), Tjaša Andree Prosenc (individualni zimski olimpijski športi), Metod Ropret, Matej Erjavec, Branko Florjanič in Rok Vehovec (kolektivni olimpijski športi), Bojan Rotovnik in Milan Žvan (neolimpijski športi), Tomo Tiringer, Branko Žnidarič in Miran Kos (lokalne športne zveze), Dejan Crnek (šport za vse), Martina Ratej (predstavnica olimpijskih športov), Miroslav Cerar (individualni ustanovitelj OKS), Damjan Lazar (športna zveza, ki skrbi za invalide) in Vojka Ravbar (predstavnica sponzorjev).

Zapleti že v uvodu

Volilna skupščina se sicer ni začela po načrtih. Marjan Batagelj, kandidat za podpredsednika na listi Andraža Vehovarja, je namreč vrnil glasovnico in umaknil svojo kandidaturo. Vehovar je takoj zahteval polurni premor, v katerem so nesporazum rešili. Batagelj je na skupščini kot delegat ragbi zveze, ta pa se je danes odločila, da delegata zamenja. Po krajšem premoru se je Vehovar odločil, da Batagelj ostaja na njegovi listi, tako da se je lahko volilna skupščina nadaljevala.

Andraž Vehovar, Zoran Janković in Bogdan Gabrovec
Andraž Vehovar, Zoran Janković in Bogdan Gabrovec FOTO: Damjan Žibert
Gabrovec je kot prvi kandidat začel predstavitev z besedami: "'Bogdan ostani takšen, kot si,' mi je dejal moj prijatelj. Moja predstavitev zato ne bo taka, kot sem si jo zamislil, ampak pod vtisom dogodkov, ki smo jim bili pravkar priča ... Petdeset let je za mano v športu, najprej sem bil športnik, nato funkcionar. Vesel sem, da nam je v dveh desetletjih s kolegi uspelo tako veliko narediti v slovenskem judu ... V OKS bomo ohranili programe usposabljanja, da bi športniki ostali v športu kot trenerji ali drugi strokovnjaki tudi po tekmovalnih karierah. Slovenski šport ni v krizi, treba pa bo kvalitetno delati z mladimi, da bo še naprej ostalo tako. Izidi mladih na velikih tekmah kažejo, da smo na pravi poti. Želimo doseči tudi, da niti ena panožna zveza ne bo ogrožena, primer Vaterpolske zveze Slovenije (zaradi dolgov in blokiranih računov športniki ne morejo niti na tekme na tuje) se ne bo več zgodil."

Janković se je najprej zahvalil Janezu Kocijančiču za 23 let dela, nato pa je nadaljeval: "Zagotovil bom nove sponzorje v slovenskem športu. Zame šport pomeni izjemno dobro blagovno znamko, magnet za mlade, ki se bodo začeli ukvarjati s športom. Šport pa vpliva tudi na povečanje gospodarske rasti, kar kažejo zadnja velika tekmovanja pri nas in med drugim polni hoteli. Potrebujemo tudi spremembo zakonodaje, tudi kategorizacije športa. V dogovoru z državo moramo doseči, da se bo del dobička gospodarskih družb namenil neposredno športu, kulturi ali sociali. Zavzemam se za prodajo piva na športnih prireditvah kot povsod na tujem. Otroci iz socialno šibkih družin pa morajo biti oproščeni vseh plačil za ukvarjanje s športom."

Vehovar je bil vidno pretresen. "Razumem Batagelja, zakaj je odšel, toda ne bom se predal. Vem, kako je stati na startu olimpijskih iger. To je eden najbolj osamljenih občutkov človeka. Tako se počutim tudi danes," je dejal Vehovar in nadaljeval: "Vsak član moje ekipe na svojem področju seže dlje od mene. Prepričan sem, da nihče ne more razumeti vrhunskega športa bolj kot nekdanji kolesar Andrej Hauptman. Rafko Križman, neutrudni športni delavec in nekdanji športnik, ki je bil ob osamosvojitvi Slovenije poveljnik bataljona na Medvedjeku. Batagelj je vrhunski poslovnež, ki je uspel z delom, kar je ena od vrednot, ki jih šport v naslednjih letih potrebuje. Začeli smo s sloganom šport športnikom, kar pa ni dovolj, saj je potrebno vključiti tudi otroke in rekreacijo, ki je v zadnjem času v razcvetu. Pa tudi ohraniti vitalnost starostnikov in invalidov, ki imajo tudi vrhunski šport. Poslanstvo športa je ustvarjanje dobrih ljudi, prenašanje ljubezni do športa na naslednje generacije ne le v družini, ampak tudi v izobraževalnem procesu. V šport moramo vrniti prostovoljstvo, ki je v zadnjih letih poniknil."

Tomaž Jontes (Telekom Slovenije) je pred glasovanjem sporočil, da ne bo oddal glasu. "Smo dolgoletni partnerji OKS, podpiramo pa tudi številna športna društva, klube, zveze in prireditve. Telekom Slovenije na volitvah ne bo sodeloval, bomo pa sodelovali pri ostalih točkah. Naše stališče pa naj se javno sporoči in uvrsti v poročil o skupščini," je obrazložil Jontes.

Janez Kocijančič
Janez Kocijančič FOTO: Damjan Žibert

Kocijančiču naziv častnega predsednika OKS

Janezu Kocijančiču, ki je bil na čelu slovenskega olimpijskega gibanja več kot 23 let, so na redni skupščini Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), ta je potekala tik pred volilno, podelili naziv častnega predsednika OKS.

"Ko te dni berem in poslušam vse te prijazne ocene, se sprašujem, če sem to res jaz. Te ocene si gotovo ne zaslužim sam. Uspešen projekt slovenskega olimpizma je plod ekipnega duha in dela. Delali smo skupaj, za skupne cilje v dobrobit slovenskega športa, slovenske države in naroda. Moja iskrena želja je, da z isto skupno energijo sodelujete tudi z novim predsednikom OKS. Le tako je mogoče uspevati v športu in drugih področjih doma in v mednarodnem merilu. Če me bo kdo potreboval, bom pomagal tudi v prihodnje," je v zahvali svojo bogato kariero na čelu OKS sklenil Kocijančič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pureredneck
17. 12. 2014 16.33
+0
Umazana igra Jankoviča in Gabrovca samo da se rešijo Vehovarja v drugem krogu
grega333
17. 12. 2014 12.30
+5
en tardeč več pri koritu!!!!!
franz1988
17. 12. 2014 11.16
+6
Balkanc ne more brez mutenja in mućk.
Thruma
17. 12. 2014 09.42
+1
Na Viču sto (100) porabnikov javnih sredstev priredi zabavo . Mimo idoči jim pa čisto slučajno direktorja pihne.
cleener
17. 12. 2014 09.38
+2
Še je ena mala svetla točka na temnem obzorju slovenije. Odstranit in zapret druge kriminalce, bolane, skrivajoče, kateri sedijo v parlamentu itd. Potem bo, mogoče, posijalo sonce tudi za SLO.
ginger 1
17. 12. 2014 09.30
+5
Pa ta dva vseveda in vse znalca Jakic in Jankovic se povsod,kjer je se,kaj denarja ostalo prpopata..!! Gabrovcu pa cestitke !!
freiburg61
17. 12. 2014 07.59
+11
hvala bogu,,,,,, ta bi ze zdanaj mogu orglce igrat ne pa da sploh kandidira
biggbrader
17. 12. 2014 07.53
+14
Jakić je spet izvisu. On bi bil tudi dober za Red cross.
Biofanatik
17. 12. 2014 07.44
+3
Bo Jankoviča za podpredsednika zbral, Jakiča pa sekre˘tarja
Biofanatik
17. 12. 2014 07.37
+7
OKS se mora preselit iz žabje prestolnice ker nima šans za delovanje in pridobivanje sponzorjev med takimi kot so Jaklič, Jankovič in njima podobni. Tale jeclavček ne bo dolgo na OKS
spoštovanje
17. 12. 2014 07.13
+29
en kanček pameti pa je še v sloveniji
opazovalec_
17. 12. 2014 07.18
+8
Manu Cocker
17. 12. 2014 07.08
+28
KAJ DELA KRIMINALEC JAKIC NA SLIKI?????
Sam Il
17. 12. 2014 07.25
+23
Thruma
17. 12. 2014 07.55
+25
Jakić murgelski kader je povsod tam ,kjer je denar brez dela . IN ZNANJA:
murate
17. 12. 2014 06.59
+18
Takšne službe kot je bila na raspolago bi morali dobiti bivši športniki ,ki zaradi športnega udejstvovanja niso mogli ustvariti poslovne kariere.Nihče od vrhunskih športnikov ni neumen ,saj neumen ne more biti vrhunski športnik,zato je neumno,da za takšne službe kandidirajo kiti iz nekih starih časov ,ki so že zdavnaj minili,razen v zloveniji-seveda.
opazovalec_
17. 12. 2014 07.18
+4
faty13
17. 12. 2014 04.41
+21
Dokler bodo žabarčki vodli to državo bo skos se kradlo!!!
BULDOH
17. 12. 2014 02.06
+28
Ko bo Janša zrihtal tožilstvo in sodišče, bo Zoko za sekret-arja na Dobu.....
cleener
17. 12. 2014 09.33
+1
Takrat bodo sodno vejo ukinli.Iz preventive. Da ne bi še kdo kaj dodal k ovadbam driskedobske ali njegovim muham podrepnim.
komandant.mark
17. 12. 2014 00.02
+26
Kaj dela Barada tu, so pozabili na njegove kriminalne dosjeje, povezave s Kanglerjem...
Ku?ko pod pru?ko
17. 12. 2014 00.01
+15
A je Zoki tud kakšen CHEF za šport???
SlovenijamaTALENT
16. 12. 2014 23.47
+0
Gliha v kup štriha hahahhahahhahahahhaha kter blef in nateg hahaha vsi trije pihajo v isti kozji rog za nas ofce hahh sploh ni važn kter bi zmagau haha os se prej že fse zmenili hahahaha
SlovenijamaTALENT
16. 12. 2014 23.51
+2
preberte si kolumno v delu hahahha šport je odraz politke in gnilih kalkulacij k nimajo dejansk zveze s športom hahahhaa ena sama banda je ta rep. Kriminalija hahahhaa
Sam Il
17. 12. 2014 07.08
+4
Attac: ne se niso. Navedi visr svojih informacij, prosim. Ti, kot referenca si bolj slab vir (sploh glede na polpismenost).
Ku?ko pod pru?ko
16. 12. 2014 23.16
+27
Tega sem pa še bolj vesel, kot pa takrat, k je šivilja pogorela v Bruslu!!!
SlovenijamaTALENT
16. 12. 2014 23.48
-4
ti kučko nimaš pojma verjemi preveč nasedaš propagandi v tvojem primeru desni hahahhahaha sam ti to ne zastopiš takih iger hahahahhaha
Jeanus1
16. 12. 2014 23.09
+22
Kaj pa na gornji sliki počne bratuškov medvedek, se spet malo šlepa?