Drugi športi

KOMENTAR: Veliko srce majhne (velike) ekipe, ki je v očeh institucije majhna in nevredna

Ljubljana, 18. 01. 2018 07.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Lesjak, posebni poročevalec za 24ur.com
Komentarji
140

Ko sem se skupaj z rokometaši usedel na vlak, sem v trenutku opazil, da to ekipo krasi nekaj posebnega. Energija, strast, ljubezen do športa in zvestoba drug do drugega. V svetu športa, ki mu danes vlada denar, je to prej izjema kot pa pravilo. In da potem v živo podoživiš, kakšne krivice se dogajajo fantom, ki ne želijo ničesar drugega kot pa z nasmeškom igrati igro, ki jo tako ljubijo.

Ne glede na vse krivice, ki so se dogajale v Zagrebu, so slovenski rokometaši pokazali, da so večji od vseh, ki jih skušajo zaustaviti in vsem po svetu, ne le Slovencem, dokazali, kaj vse se da doseči, če verjameš vase, v svojega soigralca in v svoje srce.

Mar ni zanimivo, da sta bili potrebni dejanji dveh (prej) nepoznanih Romunov in Litovcev, da se je preko rokometa združila cela Slovenija. Rokometaši so v Zagreb odpotovali brez velikega "pompa" in pričakovanj javnosti. A zakaj? Vendarle so lastniki BRONASTE medalje z zadnjega svetovnega prvenstva. Pozor, govorimo o SVETOVNEM prvenstvu. To, kar je lani uspelo fantom Veselina Vujovića, ni še nobeni ekipi v samostojni Sloveniji. A če kaj, so slovenski rokometaši dobro vedeli, da se v enem letu veliko spremeni in da ni časa za spanje na preteklih dosežkih. Na Hrvaško so se tako odpravili z realnimi cilji, a se ob enem še kako zavedali svojih zmožnosti. Prvi cilj je bil uvrstitev v glavni del tekmovanja, tihi pa polfinale. A, da pokažejo vse svoje znanje na parketu, so bili zaradi takšnih in drugačnih razlogov, močno omejeni in na trenutke praktično onemogočeni.

Slovenija- Črna gora - 18
Slovenija- Črna gora - 18 FOTO: Damjan Žibert

Pa začnimo tam, kjer se vse skupaj po navadi začne, torej na začetku. Zagrebška odisejada se je tako začela s tekmo z Makedonijo. S staro znanko z rokometnih parketov in eno izmed ekip, ki je "padla" na poti do lanskega, zgodovinskega brona. Kljub ne (pre)veliki medijski izpostavljenosti je v Zagreb priromalo več tisoč slovenskih ljubiteljev rokometa. Veselo so prepevali, tudi za gostitelje Hrvate so pripravili zanim napev. Po ulicah Zagreba je odmevalo: "Se spomnite lanskega leta?" S tem so seveda hrvaške ljubitelje rokometa spomnili na tekmo za tretje mesto na lanskem prvenstvu v Parizu. A hitro se je ta refren obrnil proti slovenski reprezentanci. Po tekmi z Makedoniji se bodo namreč vsi še kako dobro spominjali "letošnjega leta" in prizorov, ki so se dogajali na tekmi z Makedonci. Na uvodni tekmi Slovencev so na plano "pricurljale" vse nepravilnosti v rokometu, ki mečejo temno luč na izjemno zanimiv, atraktiven in dinamičen šport. Mlajše generacije ga rade igrajo, a ga bodo vse manj, dokler se bodo podobne stvari dogajale. Da ne bo pomote, slovenski rokometaši so tekmo odigrali slabo, pod svojimi zmožnostmi. To so tudi priznali, a vseeno niso odigrali tako slabo, da bi si zaslužili poraz. Porazila jih ni zgolj Makedonija, porazil ju je tudi romunski sodniški dvojec. A to je bil zgolj začetek, povod v nekaj večjega, v nekaj, kar je pošteno streslo temelje rokometne institucije in pod velik vprašaj postavil integriteto delovanja evropske rokometne zveze.

Poraz z Makedonijo je tako močno otežil nadaljno pot Slovencev na letošnjem rokometnem prazniku na Hrvaškem. Fantje so bili potrti, a nikakor poraženi. V en glas so zatrjevali, da ne morejo imeti še enega slabega dne, kot tudi ne morejo biti še drugič zapored žrtve komičnega in nepravičnega sojenja. A kaj, ko imajo določeni ljudje na zelo visokih položajih, drugačne ideje in poglede na prelepo igro z žogo. In tako na oder stopita dva moža – Mindaugas Gatelis in Vaidas Mazeika. Še nikoli pred tekmo z Nemčijo niste slišali za njiju? Nič hudega, malokdo je. Sedaj pa ju pozna celotna Slovenija in tudi večji del rokometne Evrope. Slovenski rokometaši, po besedah selektorja Vujovića prikažejo eno najboljših predstav, od kar Črnogorec sedi na klopi nekdanjih evropskih podprvakov. A tudi to ni bilo dovolj, da Slovenija v šestnajstem, pozor, prav ste slišali, ŠESTNAJSTEM poskusu ni uspela na uradni tekmi premagati aktualnih evropskih prvakov. Četudi dokažeš, da lahko "veliko" Nemčijo premagaš na parketu, se je pač nekdo odločil, da je ne smeš. In tako se bo za vse večne čase v zgodovino rokometnih tekem zapisalo znamenito pokrivanje s črno rjuho in sprejetje odločitve, ki ni zapisana v nobenem rokometnem pravilu. Kako je to mogoče, se vprašate? Več kot očitno je, da je mogoče in da se pravila lahko spreminjajo tudi med potekom obračuna. Težko se je spuščati v sodniške odločitve, saj so na koncu dneva vendarle oni strokovnjaki za sojenje, mi - javnost - pa smo vsi lahko "pametni" pred televizijskimi zasloni, ali na tribunah.

Slovenija- Črna gora - 3
Slovenija- Črna gora - 3 FOTO: Damjan Žibert

A, kako ne bi bili? Če pa se vse to dogaja pred tvojimi očmi in je naknadno utemeljeno še z dejstvi. Lahko bi protestirali, lahko bi uprizorilo vstajo in se zbrali pred poslopji evropske rokometne zveze. Pa bi to prineslo želeni učinek? Verjetno ne. To sega globlje, globlje od vseh nas. Kapo dol Rokometni zvezi Slovenije za pogum in za grožnjo, da bi reprezentanca zapustila evropsko prvenstvo. A po tihem smo vsi nekako vedeli, da se to ne bo zgodilo. Vodstvo RZS preveč spoštuje fante, ki se na parketu s srcem in včasih tudi s krvjo borijo za njih, za grb, za vse nas, za Slovenijo, da bi sprejeli tako težko odločitev. Ne, odhod domov ni poraz. Čeprav si mnogi sedaj mislijo, da je bilo to veliko govoričenja in nič od dejanj. A potrebno je pogledati celotno sliko in razmišljati na dolgi rok. Opozorjeno je bilo. Pandorina skrinjica je odprta in le še vprašanje časa je, kdaj se bo še kakšna zveza prebudila in se pridružila stališčem, ki jih zagovarja RZS. Ni potrebno, da jih je veliko, dovolj je že nekaj in potem se bo morda začelo kolo vrteti v pravo smer. To si šport zasluži, to si zaslužijo generacije, ki prihajajo in ne nazadnje si to zaslužijo gledalci, ki šport spremljajo. Mar nenazadnje se ne igra prav za nas? Nas, ki si ob gledanju grizemo nohte, podoživljamo vsa možna čustva in vsak uspeh jemljemo kot naš osebni uspeh.

In uspeh je na koncu to, da so se slovenski fantje uspeli zbrati, pozabiti na vse in še zadnjič v Zagrebu stopiti na parket in odigrati najpomembnejšo tekmo prvenstva s Črno goro. Prepričani, da v tretje res gre rado in da jim sedaj nič več ne more do živega, so stopili na parket in v luči vsega odigrali korektno, profesionalno tekmo in se brez večjih težav uvrstili v drugi del tekmovanja. A bolj kot ta zmaga v oči bode odnos fantov. Ko sem jih spremljal na zadnjem treningu pred tretjo tekmo, sem se ves čas spraševal. Pa je to prva tekma prvenstva? Mar nismo bili že na dveh tekmah prej oškodovani. Verjamem, da je fante nekje globoko bolelo in jih mučilo, a tega niso kazali. Bili so nasmejani, veseli, se ves čas norčevali drug iz drugega, se šalili in trenirali z nasmeški do ušes. Tu, fantje, vam dam jaz kapo dol. Tu, ste pokazali in dokazali vso svojo veličino in kar je najpomembneje, veliko srce. In tudi ob porazu vam tega nihče ne bi očital in vam nihče ne bi tega vzel. To ste ustvarili sami, postali ste družina in ustvarili vez, ki vas bo vezala do konca življenj.

Slovenija- Črna gora - 6
Slovenija- Črna gora - 6 FOTO: Damjan Žibert

Eno poglavje se končuje in nemudoma se začenja novo. Tako združeni, kot še nikoli doslej, slovenski rokometaši odhajajo v Varaždin. Ne v iskanju pravice in zadoščenje nad krivicami, ki so jim bile storjene. Ampak s preprosto miselnostjo. Fantje na drugi del prvenstva odhajajo igrati rokomet. In to je najbolj pomembno, saj nenazadnje so zaradi tega pripotovali na evropsko prvenstvo. Niso prišli sem, da bi se prerekali o sodnikih in o spornih in nejasnih pravilih. Oni bi radi govorili na igrišču, saj je to jezik, ki ga govorijo najbolje. In s takšno igro, ki so jo prikazali v Zagrebu, ni skrbi, da je slovenski rokomet v dobrih rokah. Upamo lahko, da je vse slabo že za njimi in da se krivulja obrača navzgor. Za slovensko javnost so že sedaj prvaki, a to ne prinese medalje okoli vratu. V svojih očeh so zmagovalci, a to jim ni dovolj, želijo še več. In s takšno miselnostjo je tudi v Varaždinu mogoče prav vse. #zanaše

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
19. 01. 2018 20.29
+3
Tako dobrega trenerja kot je Vujovič že dolgo nismo imeli in ga verjetno tudi več po njem ne bomo imeli.
veronqa
19. 01. 2018 13.44
+0
To, da stalno govorimo, da smo majhni nas ne bo naredilo večje.
nis9x
18. 01. 2018 22.01
+3
Zelo komot je kar naprej iskati razloge za krivice v majhnosti.In to v športu,kjer imamo nadpoprečne rezultate glede na število prebivalcev in če počem nas v svetu poznajo po športu.In se potem najde nekdo ki ponižuje sebe in cel narad.Z kakšno pravico?
wolfterier
19. 01. 2018 11.50
+2
Slovenija majhna in nevredna,Makedonija pa velika in superiorna,no,nehajte ga kidat !!!
Karantanija
19. 01. 2018 19.13
+2
Država se ne meri po tem, koliko km2 ima, temveč, kakšne ljudi ima!
stanga123
18. 01. 2018 19.47
+5
Ti stirje, romuna in litovca , bi lahko v svojih drzavah razglasili za slavnostne osebe 2018 v svojih drzavah. Ali pa najbol prepoznavne sportne znamke. Svaka cast nasim za zmago. V drugem delu ni slabih ekip. To je bila psihicno zelo teska tekma, tudi za nas kot gledalce!
srebrnibreg
18. 01. 2018 19.17
+9
Čestitke fantom predvsem pa Vujoviču za katerega ne vem ali je bil večji rokometaš ali je večji človek seveda po duši.
štajerska99
18. 01. 2018 19.03
+10
Vujo nacionalna legenda. CAREEE!!!
Ciymbalta
18. 01. 2018 18.48
-20
Jutri igrajo z Dansko, spet bojo krivi sodniki za poraz
stanga123
18. 01. 2018 19.48
+1
Acidic
18. 01. 2018 18.22
-1
No, ne delajmo sedaj evforije s to (edino) zmago ...
stanga123
18. 01. 2018 19.49
3 zmage imamo, pa 3 tocke . ena gre naprej
Kollerik
18. 01. 2018 18.09
+8
Upam, da ste vsi tisti (žal vas ni bilo ravno malo), ki ste nagovarjali k odhodu reprezentance domov, dobili s to zmago naših fantov lekcijo, kaj to pomeni ne obupat, ampak srčno boriti se!
Avtomatik4
18. 01. 2018 14.05
-2
torej "vztrajanje do konca" s strani RZS ni prineslo neupravičeno ukradene točke, ampak bo RZS čez 1 leto na EHF poslala pdf dokument s predlogi spremembe pravil? uau! sami Einsteini na RZS! pravi borci za pravico, z Bobincem na čelu.
mastaflash
18. 01. 2018 14.36
-1
bobo pa itak sam za suske dela, ni hrbtenice, je decko prepameten, zase namrec
Ferdo Crni
18. 01. 2018 13.58
+1
Po vsem tem me čudijo tisti, ki so zahtevali "drama queen" odhod slovencev iz EP. Morali bi protestirati nad "klečeplazenjem" in "podrejanjem" velikim imperialističnim gigantom z Vatikanom in USA na čelu. (sarkazem off)
flum
18. 01. 2018 14.29
+1
torej v USA ne poznajo rokometa. Vsaj tukej jih lahkp izpustimo
Ferdo Crni
18. 01. 2018 14.30
+0
vectra c
18. 01. 2018 13.41
+1
Ferdo sedi i šuti
Ferdo Crni
18. 01. 2018 13.54
+2
E pa ne bom. Nismo več na partijskih sestankih pobič.
puspan
18. 01. 2018 15.01
+1
wolfterier
18. 01. 2018 15.41
Ampak tvoja izjava je pa prav od tam,ferdo !
Kollerik
18. 01. 2018 18.02
?ozo
18. 01. 2018 19.16
Ferdo Crni
19. 01. 2018 11.14
wolfterier - ne bi vedel. Jaz ne hodim in nisem hodil na partijske sestanke. Pa vseeno dvomim, da bi nekdo na partijskem sestanku rekel da nismo na partijskem sestanku. Ti pa že veš a ne?
vectra c
18. 01. 2018 13.40
+17
Tekma s Črno goro. Super odigrano Sodniška ekipa za pohvalit(Hr)
boy36
18. 01. 2018 13.51
+1
150
18. 01. 2018 13.31
+5
Matija Gubec je Slovenc. Še iz časov, ko je bil Zagreb Slovenski! Težka je ta naša zgodovina, za razliko od nekaterih, ki je nimajo.
helvecijaner
18. 01. 2018 13.02
+14
Hrvati so pa pošteno sodili. Grem zopet na Hrvaško na dopust.
janzzelj
18. 01. 2018 12.51
+6
Seveda se švabobranci nikakor ne bodo strinjali z vami... :)))
blazter
18. 01. 2018 12.45
+5
Bravo našim za prikazano. Ostalo je za arsenal bi tekel dr. Stare.
slovenc001
18. 01. 2018 12.43
+12
Bravo fantje, kapo dol!!! In brezkompromisno naprej - s srčno igro do finala. EHF, Mindaugas in Vaidas - fuj, fuj in fuj!!! Gnusni ste!!!
beware1
18. 01. 2018 12.09
+17
Ko malo preberem spodnje komentarje, afere s sodniki, evropsko rokometno zvezo....itd, smo si naredili, v vsem slabem, dobro reklamo. Je povedal- žal je res, predsednik RZS-JE, DA JE VMES TUDI POLITIKA. Saj več ni pomembno, oziroma je, katero mesto bodo naši fantje dosegli. Dokazali so, da se z dobro voljo in srčnostjo da doseči skoraj nemogoče. Tudi Nemci imajo knedelj v grlu, brez skrbi. So čisto navadni profesionalni športniki in vedo, kako potekajo zadeve. Denar, sveta vladar, odkar obstaja. Bravo Vujović z ekipo. Vse je še odprto.
Ferdo Crni
18. 01. 2018 12.26
-15
Dejte mi prosim vsaj eno razlago: kaj ima denar v vsem tem? Kje so dokazi in v kakšnem smislu? So Makedonci bogatejši kot mi?
blazter
18. 01. 2018 12.44
+4
RK Vardar je velik pralni stroj. Tu so bogatejši.
Ferdo Crni
18. 01. 2018 12.46
-2
Potem je Košarkaški klub olimpija najbogatejši klub v sloveniji saj smo zmagali na EP v košarki.
boy36
18. 01. 2018 13.45
+1
Ferdo pa nismo prvaki s pomočjo sodnikov!Ti samo malo razložim. EHF noče pokazat kdo so sponzorji ,kaj šele ,da bi prikazal kolikšen del kdo vplača.Razpolagajo pa s skromnimi 25M eur na leto.Tako da jim šteje vsak cent.Ni nam pa treba ugibati ,kdo so največji vplačniki.(idealen sistem za pranje denarja)Jaz mislim pa upam tudi trditi,da sta ravno ti dve državi Makedonija in Nemčija zelo pri vrhu.Samo sa primerjavo proračun UEFA je 2,8 miljarde eur,računajo pa da bi v prihodnjih 5 letih lahko prišli so 5 miljard Eur na leto.Res pa je tudi ,da je v nogometu povsem drugi sistem,Mnogo tega denarja gre tudi nazaj v klube medtem ko pri EHF-u tega ni.
boy36
18. 01. 2018 13.47
+0
Pa še to vesel sem ,če se bo res ustanovila kooalicija malih držav v EHF-u,mogoče lahko res kaj naredijo,da profesioanlcem ne bodo sodili amaterji!
Ferdo Crni
18. 01. 2018 13.54
+0
Pa dobro - še vedno so "dokazi" samo v stilu "lahko si mislimo". Kako je lahko slovenija zmagala na EP v košarki kljub takšnih iluminati in mali sivi možici zarotah?
150
18. 01. 2018 17.05
Bili so bistveno boljši, in to tako, da še sodniki niso mogli vplivat...
stanga123
18. 01. 2018 19.53
Lazje podkupis sodnika v rokometu kot nogometu.ce ga ze. Ker so v nogometu sodniki veliko bolj placani kot rokometu.to je isto kot -kaj je lazje kupt Ferrarija ali Cliota!
23345
19. 01. 2018 08.50
Na tekmi Makedonija-Nemčija se je to lepo pokazalo, da pač si obe razdelijo točke. V Makedoniji so Rusi kateri financirajo Vardar, sama Makedonija nima pomladka in bo v par letih popolnoma nič Ja Vardar pa si bo z denarjem lahko kupil tujce, Lastnik Vardarja namreč šteje samo denarce , kateri se vrnejo mu nazaj . Kako bo reprezentanca Makedonije naprej delovala , pa ga ne zanima. To je razlika med Makedonijo in Slovenijo, mi imamo podmladek, Makedonci pa ne, no vsaj tako je bilo objavljeno.
pomlad14
18. 01. 2018 11.31
-30
Ne nakladajte o tem, da je Slovenija (skoraj) premagala "veliko" Nemčijo in da je uprizorila najboljšo tekmo doslej. Nemčija je pač letos preslaba, sicer se ji ne bi mogla zoperstaviti tudi Makedonija, ki jo je skoraj premagala. Novinarji pa kar nekaj nakladate.