Drugi športi

Slovenski rokometni krvniki Danci osvojili zlato olimpijsko kolajno z veliko zmago nad Francijo; Kosmač s 117. mestom končal slovenske nastope

Rio de Janeiro, 21. 08. 2016 20.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zadnji dan olimpijskih iger v Riu de Janeiru je prinesel tudi zadnji slovenski nastop. Maratonec Anton Kosmač je s 117. mestom vzel slovo od Brazilije, Danska moška rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, kjer so se bronastih odličij veselili odbojkarska reprezentanca ZDA, nemška rokometna reprezentanca in tudi košarkarji Španije.

Zmagovalec londonskega maratona Eliud Kipchoge je le za osem sekund zgrešil svetovni rekord (2:02:57).
Zmagovalec londonskega maratona Eliud Kipchoge je le za osem sekund zgrešil svetovni rekord (2:02:57). FOTO: AP
Za Slovenijo so bile OI 2016 druge najuspešnejše v zgodovini. Na poletnih igrah povprečno osvajamo 3,16 kolajne, zahvaljujoč zlatu Tine Trstenjak, srebru Vasilija Žbogarja in Petra Kauzerja ter bronu Ane Velenšek je letošnje povprečje 3,28. Štiri odličja so Sloveniji prinesla sedmo mesto na razpredelnici medalj glede na število prebivalcev. To je sicer najnižja uvrstitev Slovenije po Sydneyju 2000. V tej posebni razvrstitvi je slavila Grenada z eno osvojeno kolajno na 106.825 prebivalcev.

Z nastopom Antona Kosmača v maratonu so se končali slovenski nastopi na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Devetintridesetletni Kosmač je dobrih 42 kilometrov dolgo preizkušnjo končal s časom 2:29:48 na 117. mestu. Zmagal je Kenijec Eliud Kipchoge, najboljši tudi že na letošnjem londonskem maratonu, na katerem je za vsega osem sekund zgrešil svetovni rekord (2:02:57). Tokrat je Kipchoge, ki ima že srebro in bron z OI 2008 in 2004 v teku na 5000 m, s časom 2:08:44 za 1:10 minute prehitel Etiopijca Feyiso Lileso, za 1:21 pa bronastega Američana Galena Ruppa, olimpijskega podprvaka iz Londona na 10.000 m. Kipchoge je že pred maratonom veljal za prvega favorita in to vlogo tudi upravičil. Od tekmecev se je "odlepil" na 35. kilometru, takrat je v boju za odličja ostala le še četverica tekmovalcev. Največ moči pa je imel Kenijec, ki je tako prišel do svoje sedme zmage na osmem maratonu. Kipchoge je sicer drugi Kenijec v zgodovini z olimpijskim maratonskim zlatom. Pred njim se je z najžlahtnejšo kolajno okitil Samuel Wanjiru v Pekingu 2008. "Občutek po zmagi je res izvrsten. Čutil sem, da imam rezerve, zato sem tekel sproščeno, zelo sproščeno. To je največja zmaga v mojem življenju," je po tekmi povedal 31-letni zmagovalec, ki je osvojil šesto kenijsko zlato na teh igrah. Vse so dosegli atleti. Med 155 maratonci in 80 držav je bil tudi Kosmač, ki se je ves čas držal v ozadju, uvodoma je bil med 148. in 151. mestom, nato pa začel pridobivati mesta. Na 35. km je bil še 133., na koncu pa pristal na 117. mestu s časom približno devet minut slabšim od osebnega rekorda, ki ga je postavil leta 2011 v Milanu (2:16:23).

Danci slavijo naslov olimpijskih prvakov.
Danci slavijo naslov olimpijskih prvakov. FOTO: AP

Danski rokometaši zlati, branilci iz Pekinga in Londona srebrni
Danska moška rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. V finalni tekmi je na kolena položila olimpijske prvake iz Pekinga 2008 in Londona 2012 ter slavila z 28:26 (16:14). Nemčija je v tekmi za bronasto odličje ugnala Poljsko z 31:25 (17:13), Slovenija pa je osvojila končno šesto mesto. V finalnem obračunu rokometnih titanov v dvorani prihodnosti v Rio de Janeiru je smetano pobrala danska izbrana vrsta ter osvojila svojo prvo olimpijsko kolajno in močno izboljšala svoj doslej najboljši olimpijski dosežek - četrto mesto iz Los Angelesa 1984. Za kolajno najbolj žlahtnega leska je na kolena položila ekipo, ki je v zadnjem desetletju prevladovala na mednarodni sceni. Od leta 2006 je po trikrat slavila na evropskih in svetovnih prvenstvih ter na olimpijskih igrah, v svoji bogati olimpijski biografiji pa ima tudi bronasto odličje iz Barcelone 1992.

Prvi polčas je minil v izenačeni predstavi. Francozi in Danci so se krčevito borili za vsak košček igrišča, poskušali s številnimi taktičnimi ukanami, hkrati pa skrivali nekatera svoja močna orožja za prelomne trenutke dvoboja. V tem neizprosnem obračunu rokometnih velikanov so oboji izkoristili vsako najmanjšo razpoko v tekmečevi obrambi, v tem celovitem dvoboju pa so prvo polovico tekme bolje zaključili Danci in se na veliki odmor podali z dvema goloma prednosti (16:14).

Izbranci islandskega strokovnjaka na danski klopi Gudmundurja Gudmundssona so v začetku drugega polčasa povišali na 17:14. Favorizirani Francozi so se jim v nadaljevanju nekajkrat približali na gol zaostanka, a Danci so še naprej delovali sijajno na igrišču, z zelo moštveno igro so si v 49. minuti priigrali kar pet golov prednosti (25:20). Pri branilcih olimpijskega naslova je v drugi polovici tekme kapljalo in curljalo na vse strani, na visoki ravni je bil le vratar Thierry Omeyer (15 obramb), pod pričakovano ravnjo pa so bili nekateri nosilci igre, kot sta Nikola Karabatić in Daniel Narcisse. Francozi so v zadnjih desetih minutah uprizorili odprt lov na tekmeca in se jim v 57. minuti močno približali (26:25), a rablji slovenskih rokometašev v četrtfinalu turnirja v Rio de Janeiru se niso vdali, uspešno so odbili vse njihove nadaljnje napade in se na koncu tudi zasluženo veselili svoje prve olimpijske kolajne. V zmagoviti ekipi je bil strelsko najbolj učinkovit Mikkel Hansen z osmimi goli, v poraženi zasedbi pa Michael Guigou s šestimi zadetki.

Nemčija je v tekmi za bronasto kolajno premagala Poljsko z 31:25 (17:13) in osvojila svojo drugo kolajno na olimpijskih turnirjih. V Atenah 2004 je izgubila finalno tekmo proti Hrvaški, Poljska pa je v Riu dosegla svoj drugi največji uspeh, v Montrealu 1976 je osvojila odličje bronastega leska.

Gimnastika: Ruske ritmičarke petič v nizu najboljše na ekipnem mnogoboju
Ruske ritmičarke Vera Birjukova, Anastazija Bliznjuk, Anastazija Maksimova, Anastazija Tatareva in Marija Tolkačeva so osvojile naslov olimpijskih prvakinj v ekipnem mnogoboju na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Za Rusinjami, ki so zbrale 36,233 točke, so se uvrstile Španke (35,766), tretje pa so bile Bolgarke (35,766). Rusinje so v Riu petič v nizu osvojile odličje najbolj žlahtnega leska na ekipni tekmi v mnogoboju. Najboljše so bile tudi v Sydneyju 2000, Atenah 2004, Pekingu 2008 in Londonu 2012, na prvem tovrstnem tekmovanju v Atlanti 1996 pa so osvojile bronasto kolajno. Pred njimi so se uvrstile zlate Španke in srebrne Bolgarke. Rusinje so na letošnjih igrah prevladovale v ritmični gimnastiki, na posamičnem mnogoboju je slavila Margarita Mamun pred Jano Kudrjavcevo in Ukrajinko Ano Rizatdinovo.

Nikola Mirotić Patty Mills Aron Baynes
Nikola Mirotić Patty Mills Aron Baynes FOTO: AP

Košarka: Avstralci besni po izgubljenem boju za bron, Španija še tretjič zapored na stopničkah
Košarkarji Španije so na napetem in tudi zelo spornem obračunu z Avstralijo osvojili bron. Z dvomljivo sodniško odločitvijo pet sekund pred koncem tekme so premagali nasprotnika z 89:88 (23:17, 40:38, 67:64). Za Španijo je to tretja zaporedna medalja na olimpijskih igrah, prva bronasta po srebrnih v Pekingu in Londonu ter Los Angelesu 1984, Avstralija pa je četrtič na zadnjih osmih olimpijskih igrah v tekmi za bron ostala brez medalje. Španija je do novega odličja na velikih tekmovanjih - dvanajstega v novem tisočletju (8 na eurobasketih, 3 na OI, 1 na SP) prišla tudi z delno pomočjo sodnikov. Pet sekund pred koncem je sodnik dosodil več kot dvomljivo osebno napako, ki jo je španski organizator igre Sergio Rodriguez pretvoril v dva uspešna prosta meta in končni rezultat 89:88. V zadnjem napadu Avstralci sploh niso prišli do meta na koš. Pri zmagovalcih je z 31 točkami in enajstimi skoki izstopal Pau Gasol (met iz igre 12:15), 14 jih je dodal Nikola Mirotić, enajst Sergio Rodriguez in deset Rudy Fernandez, pri Avstralcih pa je 30 točk dosegel Patty Mills, 15 pa David Andersen.

Brazilci še drugič v finalu olimpijskih iger boljši od Italijanov
V zadnji končni odločitvi odbojkarskih tekmovanj na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je moška odbojkarska reprezentanca Brazilije pred polno dvorano Maracanazinho premagala Italijo s 3:0 (22, 26, 24). Za Brazilijo je to že tretja zlata olimpijska kolajna, Italijani so še tretjič srebrni.

Brazilski in italijanski odbojkarji so se v finalu olimpijskih iger pomerili že pred dvanajstimi leti v Atenah, s 3:1 pa so se zmage veselili Brazilci, ki so do olimpijskega zlata prišli tudi leta 1992 v Barceloni, ko so premagali Nizozemsko. Zato pa je brazilska reprezentanca v finalu olimpijskih iger praznih rok ostala v Pekingu, kjer je morala priznati premoč Američanov, v Londonu pa so bili boljši Rusi. Brez zlatega olimpijskega odličja pa so še Italijani, ki so ob porazu z Brazilijo v Atenah izgubili še finalni obračun v Atlanti, kjer so bili boljši od njih Nizozemci, še trikrat so osvojili bronasto kolajno.

Tretje mesto ZDA
Moška odbojkarska reprezentanca ZDA je v tekmi za tretje mesto na olimpijskih igrah s 3:2 (-23, -21, 19, 19, 13) premagala branilce naslova iz Londona, Ruse. Za Američane je to druga bronasta kolajna na olimpijskih igrah, imajo pa tudi tri zlate, medtem ko so ruski odbojkarji prvič po letu 1996 tekmovanje končali brez odličja. Tekmo za tretje mesto so bolje začeli ruski odbojkarji, ki so povedli z 2:0 v nizih, v nadaljevanju pa so izbranci ameriškega selektorja Johna Sperawa ob boljšem servisu, sprejemu in igri v napadu prevzeli pobudo ter do zmage prišli v tie-breaku. Najbolj učinkovita igralca ameriške reprezentance sta bila Matthew Anderson z 18 točkami, eno manj je k zmagi prispeval William Priddy, pri Rusih je Egon Kliuka dosegel 13 točk, Konstantin Bakun pa 12.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User792410
22. 08. 2016 08.44
+3
Upam, da so sedaj tisti, ki so udrihali po naših rokometaših dobili vsaj malo slabega priokusa!
heris
21. 08. 2016 22.55
-1
Bravo Kosmac. Upam da je mel saj all inclusive uplacan
Ate_ist
21. 08. 2016 21.59
+5
Škoda za Rio, olimpiske igre so jim ZDA ovile v sramoto. McClaren prvo prepove udeležbo ruskim atletom nastop, seveda o dopingu niti ne predloži dokazov, potem štafeta ZDA dobi dodatno možnost za kvalifikacije, kljub temu da so ženske po lastni napaki zgubile palico, da o tem, da plavalka ZDA na zmagovalnem odru noče podati roko drugo uvrščeni.
taurus111
21. 08. 2016 22.48
+3
Ate-ist, se strinjam. Žalostno je, da še tiste naše medalje opljuva Desnipretepač, ki še sam ne ve ali je hrvat ali Taljan ?
FAUSTOS1
21. 08. 2016 21.56
+7
SLOVENCI IZGUBILI OD ZLATE IN BRONASTE OLIMPIJSKE KOLAJNE-TOREJ ROKOMETAŠI OCENA DOBRO
pogan
21. 08. 2016 20.49
+6
Čestitke dancem za osvojeni naslov.
CURVANORD Zanetti
21. 08. 2016 19.45
-2
Cestitam z malo vec truda bi lahko bil med 100
CastrumFF
21. 08. 2016 19.06
-6
SLABO,zelo slabo slovenija na OI. Celo Hrvaska je bolsja!
Trend2
21. 08. 2016 21.23
+1
pozabil si omenit da majo dvakrat več prebivalcev
CastrumFF
21. 08. 2016 21.30
-1
Ja,in?? Tudi glede medalj na prebivalca so nas prehiteli. Slovenija na 7 mestu,Hrvaska na 6.
Principat
21. 08. 2016 22.17
pa tudi tvoji prijatelji jih je že tam skoraj cela hrvaška ,, eno hodit v ustanovo in bit pobožedn a po drugi strani ne boste nikoli videli nebeses
taurus111
21. 08. 2016 22.49
Desni , hvala , ker si pridal svoj lonček za bris mojih komentarjev. vseeno je vse resnica !