Drugi športi

Kozmus na SP verjetno ne gre, a: 'V Riu bi se rad boril za medaljo'

Ljubljana, 29. 05. 2015 23.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najboljši slovenski atlet v zgodovini Primož Kozmus je na planoti nad Senovim odprl metalni center, ki ga želi v naslednjih letih ob pomoči občine Krško in lokalne ter širše skupnosti nadgraditi za vadbo in priprave tako, da bi privabil tudi najboljše atlete iz tujine.

Primož Kozmus je metalni center, ob katerem še ni objektov, odprl na rojstni dan svoje žene Maje, njegov sin Max, ki še ni dopolnil dveh let, pa je takoj za njim vrgel plastično otroško kladivo. Kozmusova sestra Simona in nekdanja slovenska rekorderka v metu kladiva je vodila skupino približno tridesetih otrok, ki so pred številnimi gledalci preizkusili kroge za izmet v centru. Med njimi je bil tudi tekmovalno že dolgo upokojeni slovenski rekorder v metu diska Igor Primc, ki je vrgel ženski disk in potem dal nasvete, kako naj ga čim bolje zaluča igralka in pevka Tina Gorenjak, ki je povezovala prireditev. Med najvišjimi predstavniki lokalnega okolja sta bila med drugimi tudi evropski poslanec Franc Bogovič in predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina. Center je nastal v Senovem v bližini Krškega, ki je bilo nekdaj eden od rudarskih krajev pri nas. Prisotni so si želeli ne le, da bi se na njem ob njegovi pomoči kalili nove slovenske športne žlahtne kovine, ampak da bi tudi Kozmus še kdaj posegel po medalji. Že pred dvema letoma je dejal, da bo njegova zadnja tekmovalna sezona leta 2016. Zbirke s SP pa letos očitno ne bo dopolnil. "Mislim, da za SP glede na pretekle izkušnje ne bom pripravljen. Vesel sem, da sem, da sem prišel do točke, ko lahko treniram in smo začeli že z zelo intenzivno vadbo, ki jo dobro prenašam. Poškodba se ne oglaša več, bo potrebno počakati kakšen mesec ali dva, kako bo vse skupaj potekalo," je dejal Kozmus.

Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: Damjan Žibert

V tem mesecu je svojo ekipo okrepil z izkušenim slovenskim trenerjem trenerjem Srdjanom Djordjevićem, ki je bil lani tudi v trenerskem štabu italijanske nogometne reprezentance na SP v Braziliji. "Djoko je prevzel rehabilitacijski del priprav in je prevzel to delo do olimpijskih iger prihodnje leto. Mislim, da mi lahko veliko pomaga, da se vrnem na najvišjo telesno pripravljenost. Na tehnični plati bom še naprej delal s Primožem Četrtičem, če bo treba, pa bomo ekipo okrepili še s kom." Na svetovnih prvenstvih je Kozmus do zdaj osvojil vsa tri možna odličja, na olimpijskih pa je bil zmagovalec leta 2008 v Pekingu in srebrn leta 2012 v Londonu. Glede na to, da je letošnja sezona zaradi poškodbe zanj praktično izgubljena, si je za cilj postavil udeležbo v Riu da Janeiru, kjer bodo prihodnje leto OI. "Nastopi v tej sezoni bodo odvisni od tega, na katero raven se bom spravil in potem bom videl, če bom nastopil na kakšni tekmi, denimo na državnem prvenstvu, kar je v neki meri odvisno tudi od sponzorjev. Glavni cilj pa ostajajo OI, zato si resnično želim, da bi prišel na visoko raven in se v Braziliji ponovno boril za medaljo," je pojasnil Kozmus, ki je že napravil resne korake za svoje delo po končani karieri.

"Center v Senovem je zelo lep in v njem je mogoče zelo dobro trenirati. Trenutno pa ni ob njem nobene stavbe in to bo treba še postaviti. Želim si sodobnega centra z vsemi aparaturami visoke tehnologije, kar bi bila prednost pred drugimi centri in bi to pripeljalo tudi največje svetovne ase. Upam, da nam bo uspelo in bo tudi širša skupnost videla potrebo ter priložnost, da nam bo vse to tudi uspelo postoriti," je dodal Kozmus.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
30. 05. 2015 17.13
Dragi Kozmus, tvoj čas je potekel. Lahko še osvojiš kakšno tretje mesto na regionalnem tekmovanju, saj nisi sposoben kladiva zalučati preko 81-82 metrov.