Drugi športi

Kozmus sezono začel z drugim mestom

Slovenska Bistrica, 24. 05. 2014 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Primož Kozmus, najboljši slovenski atlet, je novo sezono začel v Slovenski Bistrici. V metu kladiva je zasedel drugo mesto z 72,47 metra. Z brazilskim rekordom ga je premagal Wagner Domingos (73,03 m). Med atletinjami je v tej disciplini slavila Barbara Špiler (63,62, m).

Primož Kozmus
Primož Kozmus FOTO: Reuters

V suvanju krogle je Hrvat Nenad Mulabegović slavil z 20,36 m, prek 20 m pa je sunil tudi Kemal Mešić iz Bosne in Hercegovine (20,18 m). Nace Pleško (Olimpija) je zmagal med mladinci in postavil mladinski državni rekord (19,46 m).

V skoku v daljino je zmagala slovenska rekorderka Nina Kolarič (Ptuj), vendar je bila s 6,16 metra na svoji prvi tekmi v sezoni daleč od svojih rekordnih daljav. Prav toliko, 6,16 m, je skočila tudi Hrvatica Marija Gredelj, Kolaričeva pa je zmagala zaradi boljšega drugega dosežka (6,15 m). Hrvat Zvonimir Ivašković pa je na 100 m z 10,78 za desetinko ugnal člana novomeške Krke Gregorja Kokaloviča (10,88). Med dekleti je sprint pred hrvaško konkurenco dobila domačinka Saša Babšek (12,22).

Primož Kozmus je imel v pripravah na sezono veliko zdravstvenih težav, šele dva tedna je v polnem treningu, in je napovedal met nekaj čez 70 m. Največ je vrgel v zadnji, šesti seriji, vendar premalo, da bi ugnal Wagnerja Domingosa. "Ta rezultat je posledica poškodb v pripravljalnem delu. Je pa dobro izhodišče za naprej, kot sem napovedal. Iz tega lahko nadaljujem do naslednje tekme, ko na evropskem reprezentančnem pokalu pričakujem štiri metre daljši met. S tem bi bil zadovoljen. Zdaj moram previdno delati na treningih in stopnjevati izide. Tekma je bila lepa in konkurenčna, ker so se organizatorji potrudili in pripeljali enakovredne tekmece. Vse je to spodbudilo, padel je tudi nov brazilski rekord. Sam sem dal vse od sebe, vendar je to trenutno realno stanje. Lani sem bil ob tem času bolje pripravljen in sem vrgel šest metrov več," je pojasnil Kozmus.

Barbara Špiler
Barbara Špiler FOTO: Reuters

Barbara Špiler je nastopila tri dni po tekmi svetovnega izziva Iaaf v Pekingu. "Želela sem si več, ker je to zame eden najlepših mitingov in upam, da bo drugo leto bistveno bolje. Tudi na prejšnji tekmi na Kitajskem nisem izpolnila pričakovanj. Bila je izjemna izkušnja, ki sem se jo veselila in tudi na tekmi sem uživala. Toda meti mi niso stekli in sem dosegla veliko manj, kot sem pričakovala. Po dolgi poti v domovino pa danes nisem vedela, kjer imam noge, kje glavo. Skratka, ni mi šlo," je zmajevala z glavo Špilerjeva.

"Pričakovala sem več. Zalet mi je delal velike težave že od prvega skoka, ko sem prestopila. Imela sem nato nekakšno blokado in ni steklo. To tekmo moram čim prej pozabiti in iti naprej. Sicer sem se dobro pripravila na sezono, nisem imela kakšnih večjih težav in lahko pričakujem veliko več v nadaljevanju sezone. Najprej si želim doseči normo, potem pa čim bolje nastopiti na evropskem prvenstvu," je dejala Kolaričeva.

Marina Tomič je bila v kvalifikacijah s 13,72 ob močnem vetru v prsi (3,1 m/s) najhitrejša na 100 m ovire, pred vsemi v skupini je bila za eno oviro. Nato v finalu zaradi žulja ni nastopila, zmagala je Hrvatica Ivana Lončarek (13,52). "Tekla sem solidno, sicer daleč od tekmovalnega ritma. Pozna se mi še utrujenost po pripravah na sezono, ki so bile zelo dobro. Poleg tega je pihal močan veter v prsi. V finalu Imam dva para šprintaric, enega za trening in drugega za tekme. V slednjih sem že tekla in nisem imela težav, danes pa sem se sezula in posnela kožo. Ker je to šele začetek sezone, nisem hotela z glavo skozi zid, zato nisem tekla v finalu," je pojasnila Tomičeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Guardian990
24. 05. 2014 19.34
+1
Juuuuuuuuuu, Kozmos to mi delaj...
pridnaov?ka
25. 05. 2014 06.54
+1