Drugi športi

Kristoffu evropski naslov, Mezgec peti, za kolajno zmanjkalo nekaj deset centimetrov

Herning, 06. 08. 2017 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z moško dirko v kategoriji elite se je v danskem Herningu končalo evropsko kolesarsko prvenstvo. Najprestižnejšo dirko prvenstva je po pričakovanju odločil sprint in na koncu milimetri, po fotofinišu se je izkazalo, da je bil najboljši Norvežan Alexander Kristoff, drugo mesto je zasedel Italijan Elia Vivinani, tretje pa Nizozemec Moreno Hofland.

Slovenski kapetan Luka Mezgec ni bil daleč od kolajne, osvojil je peto mesto v ciljnem spritnu, do medalje mu je zmanjkalo 'pol kolesa'. "Nekoliko sem razočaran, saj je bilo na pladnju še kaj več kot peto mesto. Noge so bile prave, žal ni bil pravi položaj, v katerem sem bil v zaključku. Od tega pa je veliko odvisno. Mohorič je sicer odprl sprint, mi omogočil dobro pozicijo, a nato se je malo ustavilo, na kilometer so prišli iz ozadja z leve in desne strani in moj položaj se je pokvaril. Zadnjih 400 metrov sem bil ves čas na vetru, ki je pihal od spredaj in z leve strani. Prehiteti nisem mogel nobenega, moral sem čakati, da dobim kaj zavetrja. Če bi bil postavljen takoj za vlakom Italijanov, bi bilo dosegljivo več, tako pa mislim, da sem izvlekel maksimum. Tako pač je v sprintu, kdaj se ti vse odpre, kdaj moraš pa improvizirati. Seveda bi lahko bilo tudi drugače, če ne bi pred tem izgubil Marka Kumpa, ki je padel, a se na srečo ni težje poškodoval, kosti ima cele," je po dirki pojasnil Mezgec. Nekaj več kot 241 kilometrov dolga dirka je minila po pričakovanjih, v zadnjem delu je bilo v močnem vetru veliko napadov - zadnji je napadel Kristoffov rojak Edvald Boasson Hagen, ki pa mu je 500 metrov pred ciljem zmanjkalo moči. Italijani so nasploh dobro kontrolirali dirko, toda na koncu za nekaj milimetrov ostali brez zmage.

Kristoff si je pokoril vso konkurenco, Mezgecu pa je do medalje zmanjkalo nekaj deset centimetrov.
Kristoff si je pokoril vso konkurenco, Mezgecu pa je do medalje zmanjkalo nekaj deset centimetrov. FOTO: AP

"Ponosen sem na fante, to je nekaj neponovljivega. Držali so se navodil, naredili niso niti ene napake. Do dva kilometra pred ciljem je šlo vse idealno, za razliko od drugih reprezentanc smo imeli le en defekt, nato je v boju za dober položaj padel Marko Kump. Mogoče nam je na koncu prav on manjkal za kaj več. A sprint je loterija, enkrat zmagaš, drugič se ti ne izide. Vedno ne moreš biti med najboljšimi tremi, nam je danes malo zmanjkalo. Toda prišli smo do lepega uspeha, moramo biti zadovoljni," je po svojem debiju kot selektor slovenske reprezentance dejal Andrej Hauptman.

Njegovi izbranci so dobro nadzorovali položaj, praktično pokrivali vse napade. Zadnjega Matej Mugerli, vmes pa je nekaj časa glavnino vlekel tudi Luka Pibernik. Napadalnih ciljev niso imeli, saj so si tako kot številne druge reprezentance želeli skupinski sprint. Opravili so zelo dobro delo, kar je dober obet pred jesenskim svetovnim prvenstvom na Norveškem, kjer naj bi bila dirka podobna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castrum
07. 08. 2017 11.33
+1
Škoda za "pol metra", ampak vseeno bravo Luka, odličen rezultat !