Drugi športi

Kronanje v Kranju: Janja Garnbret bo s plezalskimi kolegi v domačem okolju sklenila zgodovinsko sezono

Kranj, 17. 11. 2016 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nepozabna sezona za slovensko športno plezanje se bliža koncu. Sklepno dejanje bo na sporedu v Kranju, kjer bo prihodnji konec tedna na sporedu že 21. finalna tekma svetovnega pokala v težavnosti. 17-letna Janja Garnbret bo tako pred domačimi navijači proslavila zmago v skupnem seštevku.

Mia Krampl, Janja Garnbret in Vita Lukan so nazadnje navduševale na Kitajskem.
Mia Krampl, Janja Garnbret in Vita Lukan so nazadnje navduševale na Kitajskem. FOTO: Eddie Fowke/IFSC

Letošnji svetovni pokal v športnem plezanju se bo sklenil zadnji vikend v novembru z že tradicionalnim finalom na umetni steni v športni dvorani Zlato polje v Kranju. Izjemno zgodbo je letos spisala 17-letna Korošica Janja Garnbret, ki bo v Kranju prevzela zasluženi pokal zmagovalke v seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Prihodnji konec tedna, 26. in 27. novembra 2016, bo Kranj gostil že 21. finalno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Slovenske športne plezalke in plezalci v letu, ko je športno plezanje postalo olimpijska disciplina s premiero na olimpijskih igrah v Tokio 2020, pišejo izjemno zgodbo. Gre za daleč najuspešnejšo sezono slovenske reprezentance v športnem plezanju. Slovenci so ekipno na prvem mestu v pokalu narodov, torej v konkurenci vseh sodelujočih nacionalnih reprezentanc v svetovnem pokalu, Slovenca pa sta tudi na prvem mestu v seštevku težavnosti tako v ženski kot v moški konkurenci.

V ospredju slovenske ekipe je še ne polnoletna Garnbretova, za katero je pravzaprav izjemen izkupiček sedmih zmag. Ta se je začel na uvodni julijski tekmi svetovnega pokala v Chamonixu, nadaljevala ga je na svetovnem prvenstvu v Parizu, ko je postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini športnega plezanja, za nameček je pobrala obe zlati kolajni v težavnosti in balvanih tudi na svetovnem mladinskem prvenstvu na Kitajskem v konkurenci kadetinj. Zmagala ni le ta tekmah svetovnega pokala v Arcu in Imstu, ko je bila tretja in peta. Niz seveda lahko nadaljuje tudi v Kranju, kjer je glede na pripravljenost glavna favoritinja za zmago. Že pred finalnim dejanjem sezone je Garnbretova premočno osvojila skupni seštevek v težavnosti ter se pridružila Mini Markovič in Maji Vidmar, ki sta že vsaka osvojili skupni seštevek, Vidmarjeva enkrat, Markovičeva trikrat. Skupna zmaga se v Kranju kot prvemu Slovencu nasmiha Domnu Škoficu. Na tekmi v Kranju bo nastopila tudi Markovičeva, s štirimi zmagami v Kranju najuspešnejša Slovenka.

Na sklepni tekmi svetovnega pokala v Kranju bo Slovenijo zastopalo vsega skupaj 19 tekmovalcev: devet športnih plezalk in deset športnih plezalcev. Na seznamu so še Urban Primožič, Milan Preskar, Martin Bergant, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Jure Raztresen, Anže Peharc, Žan Sudar, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Vita Lukan, Veronika Meke, Tjaša Slemenšek, Rebeka Kamin, Katja Kadič in Kaja Škvarč Božič. Novinarska konferenca slovenske reprezentance bo v torek, tekmovanje v Kranju se bo začelo v soboto, 26. novembra, s kvalifikacijami in nadaljevalo z večernim polfinalom ob 20. uri. Finale bo na sporedu v nedeljo, 27. novembra z začetkom ob 16.30 uri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.