Drugi športi

Ljubljančani želijo z lacrossom 'okužiti' kar največ Slovencev

Ljubljana, 15. 05. 2014 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ragbi igrišču Ministrstva za obrambo se bo odvijal prvi lacrosse turnir v zgodovini samostojne Slovenije. Krivci, da se bo to zgodilo, so pionirji športa pri nas, Lacrosse klub Olimpija.

Lacrosse klub Olimpija deluje dobro leto, z željo, da bi v svetu priljubljeno športno disciplino, razširili v več slovenskih krajev. "Zaenkrat smo edini klub v Sloveniji, pionirji športa, ki je v svetu vse bolj popularen. Naša želja je, da bi šport v domovini uspešno promovirali, predvsem pa si želimo, da bi v prihodnje pri nas zrasel še kak klub," pravi predsednik edinega slovenskega lacrosse kolektiva Dominik Vučković.

Ljubljančani so pionirji lacrossa v Sloveniji.
Ljubljančani so pionirji lacrossa v Sloveniji. FOTO: Matic Kremžar

Pri športu, kjer osnovno opremo predstavljajo palica, čelada in rokavica, v paketu t.i. neobvezne opreme pa je kup ščitnikov, moštvo šteje 10 igralcev, barve Olimpije pa jih v letošnji sezoni brani 13. "Dobra moštva imajo denimo na voljo 5 menjav, pri nas pa prostora za poškodbe ni. Smo zelo homogena celota, vsi živimo za ta projekt in delujemo povsem neprofitno. Vsak evro, ki ga pridobimo, vložimo v delovanje kluba, hkrati pa vsakdo izmed nas izkorišča svoje prednosti, znanje ... Vsak se trudi po svojih najboljših močeh za lepši jutri kluba pa naj gre za področje marketinga, trženja, izdelavo spletne strani, ki jo je denimo naredil naš član, ali pa aktivnost na klubskem profilu družbenega omrežja," še pove Vučković, ki je iz lacrossa diplomiral.

Prvi vidnejši dosežek je mlademu ljubljanskemu klubu uspel na močnem mednarodnem turnirju v Beogradu, kjer so osvojili 3. mesto.

Zgodovinski dogodek pred vrati
Lacrosse klub Olimpija bo v soboto na igrišču MORS na Kardeljevi ploščadi organiziral prvi mednarodni turnir v zgodovini Ljubljane imenovan Dragons Cup. Dogodek bo na sporedu v sklopu drugega kroga CELL (Central European Lacrosse League) lige, katerega domačin je tokrat Lacrosse klub Olimpija. V prestolnice bodo gostovali klubi iz Madžarske (Budapest Blax), Hrvaške (Zagreb Bulldogs) in Srbije (Belgrade Zombies).

Kaj je lacrosse?
Lacrosse združuje elemente številnih športov. Igralci nosijo čelade in zaščitno opremo, podobno kot igralci ameriškega nogometa. Podobnost s hokejem se kaže v tem, da je dovoljen telesni kontakt, igralci pa uporabljajo palice s katerimi si žogico podajajo, jo lovijo ter streljajo na gol. Prav tako si prisvaja nekatere terminologije in napadalne postavitve, ki so značilne za košarko. Igrišče ima podobno obliko kot tisto za nogomet, le da se tako kot pri hokeju lahko igra tudi za golom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wild.spirit
15. 05. 2014 19.23
+9
še dobr da ste dal tok slik pa videoposnetek, da si lahko navadni državljani malo bol predstavljamo kaj je to za en šport...
Saxxis
15. 05. 2014 18.07
-6
A ni še pred leti obstajal Lacrosse klub Ljubljana Dragons?
ursus8
19. 05. 2014 09.36
Je obstajal. V članku piše da je to edini klub, ne prvi.