Drugi športi

London 2012: Gabrovec vodja odprave

Ljubljana, 18. 05. 2011 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja slovenske olimpijsko odprave, ki bo nastopila na poletnih olimpijskih igrah v Londonu, bo podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

Na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so Bogdana Gabrovca, podpredsednika OKS in predsednika Judo zveze Slovenije, izbrali za vodjo slovenske reprezentance na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu. Roman Jakič bo v Londonu vodil slovensko paraolimpijsko ekipo invalidov. Člani IO so govorili tudi o boju proti jemanju nedovoljenih poživil, izbrali pa so tudi člane slovenskega strokovnega sveta za šport. OKS je za sedem mest, ki mu pripadajo, dobil 44 predlogov; izbrali pa so Matijo Vojska (zimski posamični olimpijski športi), Edvarda Kolarja (poletni posamični olimpijski športi), Marto Bon (ekipni olimpijski športi), Boruta Peršoljo (neolimpijski športi), Branka Žnidariča in Janeza Sodržnika (oba iz občinske športne zveze) ter Blaža Perka (predstavnik strokovne službe OKS).

Janez Kocijančič
Janez Kocijančič FOTO: Damjan Žibert

Janez Kocijančič, predsednik OKS, je menil, da bi morali boju proti dopingu posvetiti več pozornosti in to urediti z zakonom. Jani Dvoršak, vodja tega področja v OKS, je dejal, da je dostopnost prepovedanih poživil, za katerimi stoji mafija, izjemno velika, po njih pa zelo množično posegajo rekreativci. Člani nacionalne protidopinške komisije (Nak) so na zadnji seji odstopili, je povedal Dvoršak, med drugim zato, ker v Sloveniji niso bili opravljeni ustrezni koraki k vzpostavitvi neodvisne institucije. Kljub temu bodo nadaljevali z vzpostavitvijo nadzornih mehanizmov. Izbrali so devet obetavnih športnikov, ki bodo v naslednjih dveh letih opravljali funkcijo nacionalnih ambasadorjev za boj proti jemanju prepovedanih poživil. Dobili so prek 800 prijav za delo uradnika za kontrolo dopinga, ki naj bi jih bilo okrog 30; junija bodo potekala prva izobraževanja.

Ob 20-letnici OKS bodo postavili nov spomenik Stanku Bloudku, velikemu športnemu organizatorju in doslej edinemu slovenskemu članu Mednarodnega olimpijskega komiteja. Prejšnji spomenik so ukradli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.