Drugi športi

Maja Mihalinec v polfinalu na SP, Veitovi manjkale tri stotinke

Peking, 26. 08. 2015 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska atletinj Maja Mihalinec se je na SP v Pekingu uvrstila v polfinale v teku na 200 m. V kvalifikacijah petega dne je z osebnim rekordom 23,05 sekunde dosegla dvajseti izid med 49 tekmovalkami. Druga slovenska predstavnica Sabina Veit je s 26. izidom (23,18) izpadla.

Sabina Veit je polfinale zgrešila za tri stotinke. Maja Mihalinec je na tem SP že tekmovala in na pol krajši razdalji dosegla 32. izid med 54 tekmovalkami. V skupini je bila četrta in je za mesto ter dve desetinki zgrešila polfinale. Mihalinčeva iz kluba Velenje in devetindvajsetletna Veitova iz mariborskega kluba Štajerska sta na pol stadionskega kroga spet potrdili tudi olimpijski normi za prihodnje leto.

"Zelo sem zadovoljna s prikazanim na stezi danes. Vso sezono sem bila dobro pripravljena in tudi sem sem prišla v dobri formi, za čase okrog 23 sekund. Tudi na zadnjih treningih pred SP sem bila veliko hitrejša kot kdajkoli prej. Verjela sem vase in to dokazala, sedaj pa upam, da je ostalo še kaj moči v nogah za jutrišnji polfinale in čim boljšo uvrstitev," je bila zadovoljna Mihalinčeva.

Tekla je v četrti skupini, v kateri je imela predzadnji čas teka. V polfinale so se uvrstile po prve tri iz sedmih skupin ter še tri najhitrejše po času. Članica velenjskega kluba je morala potem čakati do konca, da je izvedela, da se je kot druga po času uvrstila v nadaljevanje.

Nizozemka Dafne Schippers (na sliki v sredini) je imela najhitrejši čas kvalifikacij.
Nizozemka Dafne Schippers (na sliki v sredini) je imela najhitrejši čas kvalifikacij. FOTO: Reuters

"Psihično sem se pripravila na to, da je ob meni tekla Jamajčanka Elaine Thompson, videla sem tudi tik pred tekmo v prijavnici, da Ukrajinke ne bo na startu na šesti stezi. Želela sem začeti kar najhitreje, ker sem potem v prehodu od zavoja zadnjih 80 m zelo hitra, ko pridem v pravi položaj in svoj ritem. Osredotočiti sem se skušala le nase, nisem gledala, kako tečejo druge, kar se potem lahko hitro preveč zakrčiš, ko vidiš, da te katera lovi in s tem zamenjaš ritem," je nastop opisala tekmovalka iz Mozirja.

Po vrnitvi s študija v ZDA se je poleg teka na 100 m v zadnjih dveh sezonah posvetila tudi dvakrat daljši razdalji. "Letošnja sezona je prva, v kateri sem tekla tako veliko tekem na 200 m, tudi nisem nikoli dva dni zapored tekla na tej razdalji, kot bom na tem SP. Zato ne vem, kaj naj pričakujem jutri. Nimam pa česa izgubiti, svoj cilj sem z osebnim rekordom in uvrstitvijo v polfinale že dosegla. Z najboljšimi se še ne bom mogla meriti, mogoče prihodnje leto, s sredino pa že."

Prva predstava na tem SP ji je dala še dodatno samozavest. "Veseli me, da sem dobro nastopila tudi na 100 m, saj sem bila po nastopu kar malo preveč kritična do sebe. Toda imam še rezerve, kot tudi za tek na 200 m. Danes sem imela drugi, tretji korak slabši in me je zabilo do pete, tudi v zavoju iz krivine sem v dveh korakih malce izgubila ritem. Tek ni bil idealen, čeprav je bil moj najhitrejši doslej. Bila pa bi zelo vesela, če bi jutri tekla pod 23 sekundami. Sem pa vsem dokazala, da lahko dobro nastopiš na veliki tekmi kljub dolgemu lovljenju norme," je menila Mihalinčeva.

"Zadovoljna sem z nastopom. Potrdila sem normo za SP in OI, kar je bil moj cilj. Žal sem tekla na deveti stezi, ko ne vidiš, kaj te čaka. Videla pa sem, da so tekmice pred mano, vendar sem se osredotočala nase. Sezona je bila odlična, a psihično naporna, saj so me med dolgim lovljenjem norme včasih stotinke ločile od cilja," pa je povedala Veitova. Tekla je v drugi skupini, v kateri je imela peti izid sezone, ter končala na četrtem mestu. Toda njenih upov, da bi si priborila polfinale po času, je bilo konec že po nastopu skupine, v kateri je bila Mihalinčeva.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catman
26. 08. 2015 17.09
Kaj zdaj, une dvostezne Campbellove niso diskvalificirali?
bboy7
26. 08. 2015 17.27
+1
Naj je nebi zato ker po pravilih ne smeš samo čez levo črto na progo levo od tebe in ker kao ni nikogar ovirala...vsaj tko je bilo rečeno. Sam kaj pa če bi britanka hotela še pospešit al pa bi zaradi tega izgubila mesto in nebi napredovala? Pomoje bi bilo edino fer, da se jo diskvalificira.
catman
26. 08. 2015 17.41
Ja, na Eurosportu je bilo to takoj rečeno, da naj bi bilo ok. Se strinjam s tvojim dvomom, morda bo tudi kaka pritožba padla.
Neznate
26. 08. 2015 23.57
Če bi britanka zaradi tega izgubila mesto bi bila diskvalifikacija, ker sta se pa obe uvrstili naprej, pa niso komplicirali, ker na zunanjo stezo greš lahko, če nikogar ne oviraš, na notranjo pa nikakor ne smeš...
bobo.ekolog
26. 08. 2015 16.35
+3
Kdor spremlja SP v Pekingu res hitro spozna, da so režiserji bolj daleč od atletike. Najbolj zanimivo pa je bilo danes, ko so zopet zamudili met kopja enega od favoritov in jih je g.Stare okrcal, da naj gredo za postreščke na železniško postajo...in ko je bil končno posnetek tega meta, pa je omenjeni gospod "vehementno" napovedal oglase...g.komentator, tudi vi in vaša RTV "falanga" se lahko pridružite taistim na železniški postaji. Drugače pa čestitke našim atletom za dobre predstave.
catman
26. 08. 2015 17.12
+2
Ja, tole, kar se gredo na RTV, pa je poden, sramota, norčevanje iz gledalcev, ki plačujemo rtv naročnino.
bboy7
26. 08. 2015 17.17
+2
Zakaj pa gledaš atletiko na slovenskem programu? Eurosport je pokazal ogromno meta kopja, veliko metov celo v živo. Hvala bogu, glede na to, da je bil eden najboljših finalov zadnjih let in dosežen najdaljši met v zadnjih 14. letih. Drugače pa ne vem zakaj morjo zmeri kazat predstavitve atletov v nekih predtekih, medtem ko potekata 2 finali! Sploh pa če hočeš gledat kvalitetno atletiko (kjer ti komentator ne pove rezultata preden dejansko vidiš posnetek teka/skoka/meta) priporočam, da nehaš poslušat Stareta pa preklopiš na Eurosport.