Drugi športi

Mateja Šimic na dobri poti do Ria 2016

Ljubljana, 16. 03. 2015 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mateja Šimic se je leta 2012 kot prva slovenska triatlonka uvrstila na olimpijske igre. Za London je točke zbirala skoraj vsak vikend kvalifikacijskega obdobja, a je uspela. Ljubljančanki na poti v Rio de Janeira kaže veliko bolje, blizu zadostnemu številu točk je že po prvem kvalifikacijskem obdobju.

"Lani sem končala kvalifikacije za olimpijske igre na 26. mestu, kar je dobro izhodišče za letos. S trenerjem sva se dogovorila, da se posvetiva predvsem plavanju, dosti sem delala tudi na teku. Bila sem na pripravah po božičnih praznikih, prvi teden v januarju sem bila v Italiji, predvsem zaradi kolesarskih treningov. Konec januarja sem se za 10 dni udeležila priprav na Portugalskem v Rio Maiorju, tam je baza brazilske in portugalske ekipe," je povedala Mateja Šimic, ki je s pripravljalnim obdobjem zelo zadovoljna. Na zadnji olimpijski lestvici je na 33. mestu, po tej se jih bo v Rio uvrstilo 39, sicer pa jih bo v Braziliji tekmovalo 55.

Mateja Šimic
Mateja Šimic FOTO: Triatlonska zveza Slovenije

Sezono Šimičeva začenja v nedeljo, 22. marca na Novi Zelandiji, na tekmi svetovnega pokala v New Plymouthu. Nato bo nastopila še na tekmi za svetovno prvenstvo v Aucklandu. Tam bi rada zaključila prvo leto kvalifikacijskega obdobja, ki se konča 15. maja. Nato jo čaka še svetovni pokal v Chengduju, pa tekme svetovne serija v Yokohami, Hamburgu, Chicagu ... "Malo je drugačen ritem kot za OI 2012. Pred Londonom sem lovila normo v drugem kvalifikacijskem letu, takrat sem morala nastopiti na vseh tekmah, imela sem omejitev 12 mesecev. Zdaj, v tem olimpijskem ciklu za Rio, se je to razporedilo na dve leti, začela sem takoj na začetku, zato imam tudi dober položaj. Že zdaj imam skoraj 70 odstotkov točk, ki sem jih takrat rabila za London. To pomeni, da imam skoraj polovico točk za Rio že zbranih. Letošnja celotna sezona je toliko bolj pomembna, ker želim zadnje mesece olimpijskih kvalifikacij v letu 2016 le na tekme, če bo treba, ne da bom v tistem napornem ritmu. Tisto za London je bilo nehumano," se z nasmeškom spominja boja za London, ko je potovala iz enega prizorišča na drugega, trenirala pa je tudi na in v okolici letališč, če ni šlo drugače.

"V letošnjem letu smo šli malo drugače. V pripravljalnem obdobju me je spremljal malo bolj stresen položaj, na koncu smo se dogovorili. Imam svoj program, sem neodvisna od zveze. Sklenili smo dogovor, zveza me sofinancira, nimamo pa selektorja, kot smo ga imeli prej. Imam proste roke za izbiro tekem," pravi 35-letnica, ki verjame, da si bo sezono finančno pokrila. "Ciljam, da bi do Ria prišla po točkah. V London sem se uvrstila med zadnjimi, ampak cilj je jasen," je zaključila Šimičeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.