Drugi športi

VIDEO: Merlene Ottey bo še tekla!

Ljubljana, 01. 10. 2008 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Legendarna Merlene Ottey, ki že nekaj let nastopa za Slovenijo, pri svojih 48 letih še ne namerava šprintaric postaviti v kot.

Merlene Ottey pri 48 letih izgleda odlično.
Merlene Ottey pri 48 letih izgleda odlično. FOTO: Damjan Žibert

Merlene Ottey je brez dvoma ena najuspešnejših atletinj vseh časov. V svoji bogati karieri je osvojila praktično vse, kar se je osvojiti dalo. V svoji zbirki ima kar 29 medalj z največjih tekmovanj, devet jih je osvojila na olimpijskih igrah (manjka ji le zlata), štirinajst na svetovnih prvenstvih in šest na svetovnih prvenstvih v dvorani. Še vedno ima v lasti tudi dvoranski svetovni rekord na 200 metrov.

Otteyjeva, ki je od leta 2002 slovenska državljanka, je letos dopolnila že 48 pomladi in pri teh letih se še vedno lahko kosa z najboljšimi šprinterkami, ki so po letih približno dvakrat mlajše od nje. Letošnja sezona za njo ni bila najbolj uspešna, saj si je za cilj postavila nastop na olimpijskih igrah v Pekingu.

Kljub temu da je še vedno odlično pripravljena, pa so tudi leta naredila svoje, saj je sedaj bolj izpostavljena poškodbam, ima pa tudi velike težave z alergijo na cvetni prah. Zaradi velike koncentracije cvetnega prahu v zraku ima na začetku sezone vedno velike težave in tako je bilo tudi letos. Prav zaradi tega je v formo prišla prepozno in možnosti, da bi odtekla olimpijsko normo so splavale po vodi. Po njenem mnenju je prav zdaj, ko je sezona žal že končana, v odlični formi.

Legenda svetovne atletike se še vedno lahko kosa z najboljšimi.
Legenda svetovne atletike se še vedno lahko kosa z najboljšimi. FOTO: Damjan Žibert

Z mislimi pa je zdaj že pri naslednji sezoni, v kateri želi odteči normo za svetovno prvenstvo v Berlinu. Zaveda se, da je za uresničitev tega cilja na prvem mestu zdravje. V naslednjih dneh odhaja v Kalifornijo, kjer bo začela priprave na prihodnjo sezono. Pozimi sicer ne bo nastopala, saj ji tek na 60 metrov, kljub temu da je bila nekaj časa celo svetovna rekorderka, ne diši.

Vse priprave bo opravila v tujini, saj so pogoji za trening v Sloveniji pozimi izredno slabi. V Sloveniji namreč nimamo niti ene krožne dvorane.

Tudi spomladi pa je ne bomo gledali v Ljubljani, saj je ravno takrat največ cvetnega prahu. Tekmovalni del sezone bi rada začela v tujini, kar je seveda odvisno od rezultatov. V Sloveniji pa jo, tako na treningu kot tekmah, lahko pričakujemo konec junija prihodnje leto.

Pri njeni starosti je vsako leto „prelomno“ in po vsaki sezoni je veliko govora o njenem slovesu z atletskih stez. Vendar pa ena največjih zvezd svetovne atletike poudarja, da bo tekla, dokler jo bodo noge držale. Glede na njeno pripravljenost in voljo lahko pričakujemo, da bo še nekaj let na številnih tekmovanjih nosila dres z napisom Slovenija.

Kaj je o letošnji sezoni in nadaljevanju kariere povedala Merlene Ottey, poglejte v oddaji 24ur.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 10. 2008 09.50
Pa zakaj hudiča je spoh v Sloveniji, če imamo cvetni prah ins mo brez pokrite krožne steze. Še Čeplakova je šla v Monte Carlo, ta pa miga tam po Hermesu, kjer jo vačasih gledam na treningih!
hanta
01. 10. 2008 16.26
Izjemna atletka, sam men se zdi čudno, da za Slovenijo teče oseba, ki nekako ni nikakor preko prednikov povezana z njo.
0703deLoX
01. 10. 2008 16.02
sramota, da se v vseh teh letih ni naučila slovensko, če je že dobila državljanstvo... vrhunska športnica gor ali dol, kakšen je to odnos
Generacija56
01. 10. 2008 15.24
Cvetni prah? A ni to že rešeno? Alergije? Ej, pri teh dohodkih, pri tem krogu znanstva bi tale problemček lahko že zdavnaj rešili. Če bi res bil.
jezek_teka_teka
01. 10. 2008 15.08
Lih dons se je pred mano v merđotu pelala.
tabel
01. 10. 2008 14.39
ona je carka!