Drugi športi

Mohorič: Pustimo se presenetiti!

Ljubljana, 28. 11. 2013 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzhajajoči zvezdnik svetovnega kolesarstva, mladinski svetovni prvak Matej Mohorič, bo v novi sezoni nastopal za italijanski Cannondale, kjer je njegov osnovni cilj vzpostaviti stik s profesionalci.

Slovenski kolesar Matej Mohorič je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Firencah osvojil naslov prvaka na cestni dirki med mlajšimi člani, lani je bil svetovni prvak med mladinci, prihodnje leto pa 19-letnika iz Podblice pri Kranju čaka nov velik izziv: prvič se bo preizkusil med profesionalci, nastopal bo za italijanski Cannondale. Pri Cannondalu pedale vrti še en Slovenec Kristijan Koren, ki bo Mohoriču brez dvoma v veliko pomoč. Samozavestni Mohorič se prestopa med profesionalce ne boji, čeprav ga je to ob podpisu pogodbe malo skrbelo, je zdaj povsem miren. Z delom italijanske ekipe je sodeloval že v letošnji sezoni, nekaj tekmovalcev je že spoznal, naučil pa se je tudi italijansko.

Matej Mohorič
Matej Mohorič FOTO: Miro Majcen

Mohorič si za prvo sezono ne postavlja velikih ciljev, želi si le dirk, s katerimi si bo pridobil izkušnje, samozavest in spoznal profesionalno kolesarstvo. "Moj cilj je, da si pridobim izkušnje, da se utečem v sistem, da pridobim prve tekmovalne kilometre med profesionalci. Nimam rezultatskih pričakovanj. Pustimo se presenetiti. Še naprej bi rad užival v športu, ki ga imam rad," je dejal Mohorič, ki je prejšnji teden za letošnji uspeh prejel nagrado za najboljšega kolesarja leta s strani Kolesarske zveze Slovenije. Čeprav gre za mladega športnika, je med govorom ob podelitvi nagrade govoril zelo zrelo: "Pomembna je pot, ne doseženi cilj." Kje bo mladi tekmovalec začel sezono in na katerih dirkah ga bo mogoče videti, še ni znano. "Zaenkrat še ne vem. Prve priprave so konec novembra. Takrat bom dobil okviren načrt prvih dirk," je povedal Mohorič, ki se je kalil pri kranjski Savi.

V prvi sezoni se zlati maturant Gimnazije Kranj ne bo vtikal v izbiro dirk, to bo prepustil ekipi, zaradi mladosti in pomanjkanja izkušenj pa bodo program prilagajali sproti. "Pogovarjali smo se. Nekako so mi zagotovili, da bom imel na večini dirki proste roke, da se privadim na nov način dirkanja," je dejal Mohorič, ki bi si želel sezono začeti na januarski dirki v Avstraliji. Mohorič je postal znan tudi po pogumni, kar nekoliko nevarni vožnji, ki jo je uprizoril na svetovnem prvenstvu. Kolesar zaradi manjšega zračnega upora sedi na okviru kolesa in medtem poganja pedale, vožnjo v slogu žuželke so poimenovali "Mohorič slog". Nad odzivom javnosti je bil presenečen, saj ni vedel, da je ta tehnika neznana. "Na začetku sem bil tarča posmeha. Ta slog sem prvič preizkusil, ko smo se s sovaščani peljali na trening. Preizkušali smo, kdo bo hitrejši na spustu," je razložil Mohorič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krema123
28. 11. 2013 15.15
+4
Postani novi Froom oz. Nibali na klancu in uspel boš.