Drugi športi

'Hvala, da ste bili z mano na tej poti' - Zavec odšel med legende v polni dvorani Tabor

Maribor, 12. 03. 2016 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Naš najboljši poklicni boksar Dejan Zavec je boksarske rokavice še uradno obesil na klin. V karieri je Mr. Sympatikus odboksal 40 profesionalnih dvobojev, pri čemer je zabeležil 35 zmag. Šport bo še vedno del njegovega življenja, a ne razkriva, ali bo to trenersko delo ali delo funkcionarja.

Najboljši slovenski poklicni boksar Dejan Zavec, zdaj že nekaj mesecev v športnem pokoju, je danes v mariborski dvorani Tabor boksarske rokavice še uradno obesil na klin. Telo mu je po zadnjem porazu 25. novembra 2015 v ZDA proti Kubancu Erislandyju Lari povedalo, da je bilo 23 let v boksu dovolj. V čustvenem slovesu z naslovom 13. runda se je od boksa in poklicne športne poti dokončno poslovil kot najboljši slovenski boksar vseh časov. Čast ob slovesu so mu med drugimi izkazali predsednik države Borut Pahor, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in častni predsednik OKS Miro Cerar ter številni navijači. Zavec je slovo vzel pred približno 3000 ljudmi v polni dvorani Tabor. Kakšno slovo, prava proslava športa, kjer ni manjkalo zabave, smeha in zaradi slovesa tudi solza. Dolgoletni prijatelj ptujskega boksarja Tomaž Barada, svetovni prvak v taekwondoju in kick-boksu, zdaj pa podpredsednik OKS, je pred meseci, ko je Zavec po novembrskem porazu proti Kubancu Erisladyju Lari dejal, da zaključuje kariero, sklenil, da šampion Zavčevega kova ne more kar zaključiti kariere z v javnost poslanim filmčkom, posnetim s pametnim telefonom.

Skupaj z mariborskimi komiki z Radia City, ki ustvarjajo znamenitega Reporterja Milana, so ustvarili spektakel, kot da gre za nov dvoboj za naslov svetovnega prvaka. Komičnih vložkov zato ni manjkalo, tudi ti pa so poleg športnega in glasbenega programa precej prikrili žalostne trenutke, ki se ob slovesu takšnega šampiona prav tako prikradejo v človeška čustva. Morda je tudi zato predsednik Pahor po vzoru priljubljenih stand-up komikov postregel z nekaj hudomušnimi zgodbicami, najbolj zanimiva je tista, da je njegov tesni sodelavec, telesni čuvaj Mitja raje pustil Zavcu, da je z rokavicami v ringu s predsednikom obračunal, kot pa da bi se zameril dolgoletnemu prijatelju, boksarju s Ptuja. Ob tem je Pahor Zavcu predal svileno slovensko zastavo v zahvalo za vse, kar je dal slovenskemu športu, mladim nadobudnim športnikom in državi s svojimi dejanji in nepopustljivostjo ter "čvrstim karakterjem".

Zavec med poslovilno novinarsko konferenco.
Zavec med poslovilno novinarsko konferenco. FOTO: Damjan Žibert

Zavec je v boks prišel po naključju, ker ga je zeblo, ko je prišel na odpadli trening nogometa in ko je prezebel čakal na avtobus za vrnitev domov, se je želel v telovadnici pogreti. Opazil ga je njegov prvi trener Ivan Pučko in ga povabil k vadbi. Odtlej je bil vsak dan v dvorani. Tudi Pučko je imel seveda v rokavu precej anekdot. Ena od njih gre takole. "Ko sva šla z Dejanom na evropsko prvenstvo v Atene, seveda denarja ni bilo, kdo je sploh vedel za boks. Ampak ker je svojega prvega nasprotnika knock-outiral kot za šalo, sem rekel, imeti morava zastavo in himno, kaj pa če zmaga. Ker denarja ni bilo, ravno smo se osamosvojili kot država in te reči so bile drage, sva zastavo izmaknila z nekega 'kandelabra' (stebra obcestne razsvetljave op.p.). Pa je rekel Dejan, ja, kaj pa himna, ki si jo moral na takih tekmah imeti s sabo. Sem mu odvrnil, imam kaseto Miša Kovača, saj ne bodo vedli, kaka je naša himna," je povedal Pučko.

Sobotni spektakel je imel tudi dobrodelno noto. Od simboličnih vstopnin in prostovoljnih donacij, teh sredstev se je nabralo 8080 evrov, so zbrani denar namenili fundaciji za financiranje socialno ogroženih športnikov pri OKS. Iz rok predsednika Gabrovca je ob tem prejel častno listino OKS. "Najlepša hvala vsem, ki ste prišli. To je zame velika čast in nikoli si ne bi mislil, da se bo od mene prišel poslovit tudi predsednik države," je v zadnjem nagovoru javnosti dejal Zavec in vse skupaj pozval k pozitivnemu razmišljanju, kar je tudi njega vodilo skozi kariero. "Upanje umre zadnje in kjer je volja, je tudi pot. Hvala, da ste bili z mano na tej poti," je še dejal.

Dejan Zavec
Dejan Zavec FOTO: AP

Zavec je 26. novembra na Floridi vknjižil četrti poraz v karieri. S tehničnim knock outom ga je v 3. rundi supervelterske kategorije premagal Kubanec Lara, ki je tako zadržal naslova prvaka WBA in IBO. Zavec je takrat dan po porazu napovedal konec športne kariere, saj je ugotovil, da se z mlajšimi ne more več enakovredno kosati, jutri bo namreč dopolnil 40 let.

V karieri je Mr. Sympatikus, kot se ga je zaradi prijaznega karakterja prijel vzdevek, odboksal 40 profesionalnih dvobojev, pri čemer je zabeležil 35 zmag, od tega 19 s KO, štiri poraze in eno prekinitev. Skupaj to pomeni 274 odboksanih rund, nikoli v dvoboju ni "padel", oziroma bil knock outiran.

Po navedbah njegovih medijskih podpornikov je imel največ gledalcev na dvoboju 18. februarja 2011 proti Paulu Delgadu v ljubljanski dvorani Tivoli, ko je zmagal s tehničnim knock outom. Takrat si je ta dvoboj ogledalo skoraj 500.000 gledalcev, od tega preko 12.000 v dvorani.

Trdobojec, ki je na pot profesionalca stopil leta 2003, se je javnosti še zadnjič predstavil v mariborski dvorani Tabor, kjer je poleg Stožic zmeraj imel bučno podporo publike. Glavni organizator nocojšnjega večera je njegov dolgoletni prijatelj Barada, nekdanji svetovni prvak v kick-boksu in taekwondoju, zdaj pa podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Zavec je prvi naslov svetovnega prvaka osvojil 11. decembra 2009 po verziji IBF proti Isaacu Hlatswayju v Južnoafriški republiki. Šport bo še vedno del njegovega življenja, a ne razkriva, ali bo to trenersko delo ali delo funkcionarja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milan-hisan
13. 03. 2016 15.51
+0
Ko mu ni šlo je pa poskusil mahati z Yugo simboli.
MesOjediPinGvin
13. 03. 2016 15.50
+2
Jaz bi pa rad videl vse pametnjakoviče na treningu z Zavcem, ne v ringu. Naj oddelajo EN trening, pa da jih vidim, če ga sploh preživijo. O dvoboju pa lahko samo sanjate. Niso to videoigrice. Bravo Dejan za izjemno kariero in še veliko osebnih ter poslovnih uspehov.
tipero
13. 03. 2016 15.15
+0
Dajte no... Boljš da je nehal je ja v zadnjih 3 letih bil vsakič tepen
MesOjediPinGvin
13. 03. 2016 15.47
-2
A greš probat proti njemu, ko si tako korajžen?
Jožajoža
13. 03. 2016 14.35
-7
po števili komentarjev se vidi, da res ni bil KAKŠEN USPEŠEN ŠPORTNIK. je pa res, da ima vsak nekaj podpornikov. in oboževalcev. tudi fredi miler jih ima, imam jih jaz......
Le vkup uboga gmajna
13. 03. 2016 14.57
+8
ondskan
13. 03. 2016 15.54
+3
Jožajoža...idi na špricer pa bo boljše. Vsi uspešni so barabe ;), pa sigurno so imeli vsi srečo v lajfu, da so uspeli. Saj bo...
superdonleon
13. 03. 2016 13.53
+5
za vse tiste ki govorite o tretjeligaškem borcu se malo k sebi spravite, zavec je veliko naredil za slovenijo in je bil v tujini podcenjen, res je da je v ameriki obakrat izgubil, pa vseeno je treba ta dva poraza jemat malo bolj široko vsaj prvega ki je bil po udarcu z glavo, čeprav je marsikateri borec tako v boksu kot v sedaj veliko popularnejšem ufc nadaljeval borbo za takšno poškodbo, druga borba je bila kakšna je bila, da ni bil veliko uspešnjejši in kot nekateri naglašujete v prvi ligi pa je krivo to od kje prihaja saj slovenija ni preveč privlačna za te velike spektakle in pa tudi menedžerja ni imel ne vem kako ambicioznega saj se je moral zelo truditi da mu je omogočil borbo preko luže, žal se v sloveniji vrti premelo denarja za tako velike dogodke kot borbe za svetovnega prvaka v treh največjih boksarskih organizacijah. še hrvaška nas je prehitela v vseh pogledig saj če ste malo razgledani v borilnih športih se sedaj približuje ufc dogodek v zagrebu. dejan tebi pa vsa čast kar si naredil za slovenski boks
rambek
13. 03. 2016 14.37
-3
FoglofffTunekkk
13. 03. 2016 13.47
+0
Bil je največji slovenski boksar fseh časof... v svetovnem merilu pa zelo pofprečen boksar... Prevedeno v smučarijo ali skoke, bi se uvrščal od 5 pa do 15 mesta...nikoli više... To sn matematično natančno izračunal.
jebemvammater
13. 03. 2016 13.35
-8
Imel sem ga za dobrega športnika vse do Amerike, tam pa se je osramotil, nasprotniku se ne obrača hrbta. Bejž bejž, prodana duša........
MonicaSLO
13. 03. 2016 12.45
+8
Zelo dobro ga poznam osebno, Človek z veliko začetnico! Respect
ronson1
13. 03. 2016 12.30
+3
Seveda je ravnal pametno, ter končal z boksom ter se tako izognil kakšni krvavitvi možganov, kar pa še vedno lahko pride za njim, kot ne nazadnje za vsakim. Za naše razmere in možnosti je seveda dosegel veliko. Ni pa sodil v sam vrh svetovnega boksa. Kljub vsemu bravo Dejan in srečno naprej.
mur-blur
13. 03. 2016 12.16
+4
Car da ga isces tale nas Zavec....
fredericofelini
13. 03. 2016 11.47
+3
šampijon,car vse naj naj v nadaljevanju poti
Simoni?
13. 03. 2016 10.26
+9
Občudujem vsakega ki se gre v ring pretepati za denar. Moraš biti posebne sorte človek. Vseeno pa ni treba našega šampiona tako zelo poveličevati. Dejstva, da je obesil rokavice na klin so se najbolj razveselili madžarski vodovodarji, južnoafriškimi elektroinštalaterji, komunalni delavci iz afriške frankofonije.... Športni delavci pa bodo imeli izgubo. Nihče več ne bo uspel v Tivoli privabiti 12. 000 gledalcev. Nove boksarske zvezde ne morejo napolniti še špajze. Res je, sodil je v drugo ligo boksarjev, a bodimo ponosni da je naš! Srečno pri nadaljevanju poklicne in življenjske poti!
nenavaden
13. 03. 2016 10.12
-9
Vedno je boksal v 3.svetovni ligi, da vam bo lazje dojemat. V 1.ni prisel, ker je bil preslab, neatraktiven...ko se mu je 1.liga ponudila, jih je pa dobil po dominah. Lahko mu cestitamo, vendar ga pa kujete v zvezde tiski, ki o boksu nimate pojma in kupujete meglo..
MesOjediPinGvin
13. 03. 2016 15.48
Kje si pa ti v boksu, ko si tako pameten? Zate je verjetno še 1. liga prešvoh.
rambek
13. 03. 2016 09.52
-7
Dvorana tabor je itak majhna. Se 4000 gledalcev ne sprejme.
murinar
13. 03. 2016 09.10
+14
Dejan ,srečno naprej ,
Sentis
13. 03. 2016 08.12
+24
Eden redkih ljudi, ki imajo srce na mestu. Svaka čas Dejan, zame si večni šampion.
ecnarf
13. 03. 2016 12.24
-7
nemojte
13. 03. 2016 00.08
+17
svaka čast, Zavec
blabla33
12. 03. 2016 22.52
-5
lepo lepo od športnika do podpredsednika olimpijskega komiteja, kaj še hočeš boljši lajf...neumni so tisti ki hodijo na fakse in pričakujejo dobro plačane službe, za slovenske razmere je to trikrat boljše. samo moreš biti pri koritu
joze drugi
12. 03. 2016 22.51
-2
Je ja ravno začel. Menda ja ni to to? Bolje zanj, se bo vsaj udarcem izognil. :)
Sentis
13. 03. 2016 08.13
+6
Glede na komentar predvidevam, da se tebi ni uspelo izogniti udarcu.
rambek
12. 03. 2016 22.17
+4
Vseeno mu je zmanjkalo nekaj vec. Amerika je le amerika ce tam zmagas imas vse meje odprte. To vedno boli in vedno bo. Hvala za vse.