Drugi športi

Mrakova in Macarolova priborili prvo jadralsko olimpijsko vozovnico

Santander, 19. 09. 2014 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu v jadranju v olimpijskih razredih, ki se končuje v španskem Santanderju, Sloveniji priborili prvo olimpijsko vozovnico. Pred sobotno regato za medalje sta v razredu 470 na sedmem mestu (65 točk).

Vasilij Žbogar je v razredu finn napredoval na 12. mesto (75 točk), se približal regati za medalje in ima trenutno v rokah olimpijsko kvoto za Slovenijo, Koprčan Gašper Vinčec pa je v tem razredu 35. (147). Danes so imeli jadralci vnovič ugodne vetrovne razmere in izpeljali vse predvidene plove. V zmernem do močnem vetru, bilo je okrog 15 vozlov, se je končal predzadnji dan za jadralke in jadralce v olimpijskem dvosedu 470.

Bronasti jadralki z letošnjega evropskega prvenstva, Mrakova in Macarolova, sta bili šesti in osmi v dveh regatah. Odličje je predaleč, tretjeuvrščeni Britanki Hannah Mills in Saskia Clarksta imata 46 točk, sta si pa že dan pred koncem zagotovili uvrstitev za olimpijsko vozovnico, ki jo na tem SP osvoji najboljših deset držav. "Na morje sva odšli odločeni, da odvoziva dve regati med deseterico. Obe sva dobro startali in odjadrali v ospredju. Uvrstitvi, 8. in 6. mesto, naju peljeta v jutrišnji 'medal race', s tem pa sva zadovoljni," sta pred zaključkom menili slovenski tekmovalki. V vodstvu sta Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar (32), vendar le točko pred jadralkama iz Nove Zelandije Jo Aleh in Polly Powrie (33).

V razredu finn je Žbogar dan pred koncem rednega dela tekmovanja, ki mu bo v nedeljo sledila regata za medalje najboljše deseterice, prišel povsem na prag najboljših. Na 12. mestu za desetim mestom, na katerem je Šved Max Salminen (71), zaostaja le štiri točke. V prvem plovu se Izolanu ni izšlo po načrtih, končal ga je na 29. mestu, v drugem pa je končal deveti. Olimpijsko vozovnico si bo prijadralo najboljših 12 držav, Žbogar bi jo po današnjih regatah osvojil kot deveti. Vinčec je s 24. in 38. mestom 35. V vodstvu ostaja Britanec Giles Scott (10). Slednji je zmagal v prvih petih regatah in bil v šesti drugi, v obeh današnjih plovih pa je bil premagan in je zasedel 3. in 4. mesto. Še vedno ima debelih 20 točk prednosti pred prvim zasledovalcem Hrvatom Ivanom Kljakovičem Gašpićem (30). Tretji je Francoz Jonathan Lobert (43). V moškem dvosedu 470 sta Slovenca Domen Vasič Stepančič in Jakob Božič na 68. mestu (190). V vodstvu sta Avstralca Mathew Belcher in William Ryan (173).

Tina Mrak
Tina Mrak FOTO: Reuters

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.