Drugi športi

Gajser nazaj z desetim mestom, VN Lombardije dobil prekaljeni domačin Cairoli

Ottobiano, 25. 06. 2017 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v italijanskem Ottobianu, zanj prvi po daljšem premoru zaradi poškodbe, končal na desetem mestu in dobil 21 točk za SP. Slavil je domačin Antonio Cairoli, ki je bil najboljši v obeh vožnjah in z novimi 50 točkami še povečal vodstvo v SP v elitnem razredu MXGP.

Gajser (na fotografiji) je bil nekaj časa odsoten zaradi poškodbe in se v Italiji vrnil v elitno karavano.
Gajser (na fotografiji) je bil nekaj časa odsoten zaradi poškodbe in se v Italiji vrnil v elitno karavano. FOTO: Hondaproracing.com

V prvi vožnji je bil Tim Gajser deseti, v drugi enajsti, skupno pa je to na dirki pomenilo deseto mesto. Na vrhu je z dvema zmagama in vsemi 50 točkami Antonio Cairoli prepričljivo ugnal vse tekmece, najbližje je bil Nizozemec Jeffrey Herlings s 44 točkami, tretje mesto na dirki je pripadlo Britancu Maxu Anstieju s 36. Za Gajserja je bil nastop v Italiji prvi po dveh dirkah prisilnega počitka, ko je okreval po hujši poškodbi, posledici številnih padcih na prejšnjih tekmah. Zdaj je v skupnem seštevku na petem mestu, ima 282 točk. Današnji zmagovalec Cairoli ima na prvem mestu v SP zdaj že 431 točk, drugi je Francoz Gautier Paulin (364), tretji pa Belgijec Clement Desalle s 361. V Italiji sta v razredu MXGP nastopila še dva slovenska dirkača, brata Jernej in Peter Irt, ki pa sta ostala brez točk. Peter Irt je bil v obeh vožnjah 23., Jernej Irt pa je nastopil le v prvi, ki jo je končal na 31. mestu. Na koncu je bil v seštevku dirke Peter Irt 25., Jernej Irt, ki se je drugemu nastopu odpovedal zaradi bolečin v poškodovani rami, pa 32. Cairoli je v soboto slavil že v kvalifikacijah in napovedal, da bo na domačem terenu znova pokoril konkurenco. Gajser, ki se je v tekmovanje za svetovno prvenstvo vrnil po mesecu dni, je bil v kvalifikacijah peti, Jernej in Peter Irt sta osvojila 25. in 27. mesto.

V obeh vožnjah sta na dirki prevladovala Italijan Cairoli in Nizozemec Herlings, ki sta v ospredju uprizorila nekaj spektakularnih neposrednih dvobojev za zmago, s čimer sta podžigala italijanske navijače. Bučni italijanski navijači so Cairolija ponesli do dvojne zmage, Herlings pa se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Glasni so bili tudi številni slovenski navijači, ki so do konca spodbujali slovensko trojico. Gajser je v prvi vožnji solidno startal, proti koncu pa je popuščal, zato je nazadoval na deseto mesto. V drugi vožnji se je Gajser na startu zapletel s švicarskim motokrosistom in zaradi padca dirko nadaljeval z zadnjega mesta. V svojem slogu je pridobival mesto za mestom, nato pa večji del druge vožnje vozil na trinajstem. V zadnjem krogu mu je uspelo prehiteti še dva tekmovalca in ciljno črto je prečkal kot enajsti. Prvenstvo se bo nadaljevalo že naslednji teden s preizkušnjo v portugalski Aguedi. V tekmovanju za evropsko prvenstvo sta nastopila Jan Pancar in Maks Mausser. Pancar se je v kategoriji EMX 250 uvrstil na dirko, kjer je bil v prvi vožnji 22., v drugi pa se je boril za prvo petnajsterico in končal na 16. mestu. Skupno je bil 21. in osvojil pet točk. Zmagal je Italijan Morgan Lesiardo. V kategoriji EMX 125 je tekmoval Maks Mausser, ki pa je obtičal v kvalifikacijah.

Izidi:

- 1. vožnja:
1. Antonio Cairoli (Ita)
2. Jeffrey Herlings (Niz)
3. Gautier Paulin (Fra)
...
10. Tim Gajser
23. Peter Irt
31. Jernej Irt (vsi Slo)

- 2. vožnja:
1. Antonio Cairoli (Ita)
2. Jeffrey Herlings (Niz)
3. Max Anstie (VBr)
...
11. Tim Gajser
23. Peter Irt (oba Slo)

- skupno na dirki:
1. Antonio Cairoli (Ita) 50 točk
2. Jeffrey Herlings (Niz) 44
3. Max Anstie (VBr) 36
...
10. Tim Gajser 21
25. Peter Irt
32. Jernej Irt

- skupno v SP:
1. Antonio Cairoli (Ita) 431 točk
2. Gautier Paulin (Fra) 364
3. Clement Desalle (Bel) 361
4. Jeffrey Herlings (Niz) 335
5. Tim Gajser (Slo) 282
...
43. Peter Irt (Slo) 2

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FlatyEric
25. 06. 2017 21.57
+5
Dober rezultat glede na poškodbo in odsotnost treningov. Kar tako naprej, Tim!!