Drugi športi

Na udaru ruskih hekerjev tudi Froome, ki se brani očitkov o dopingu

New York, 15. 09. 2016 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruski hekerji, ki so vdrli v računalniški sistem Svetovne protidopinške agencije (Wada), so razkrili sicer tajne zdravstvene podatke še za 25 udeležencev olimpijskih iger. Med njimi je Britanec Chris Froome, trikratni zmagovalec kolesarske dirke po Franciji, ki zatrjuje, da ni kršil protidopinških pravil.

Chris Froome, ki je na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, v cestnem kolesarstvu osvojil bronasto kolajno v vožnji na čas, zatrjuje, da ni dopinški grešnik. Predpisana zdravila, ki so sicer na seznamu prepovedanih poživil, je užival zaradi težav z astmo, za kar je tudi dobil zdravniško potrdilo ter mu je Svetovna protidopinška agencija izdala tudi dovoljenje za jemanje. Gre za tako imenovano terapevtsko izjemo, torej ko dobi športnik zaradi zdravljenja, bolezenskega stanja dovoljenje za jemanje substance, ki je sicer na seznamu prepovedanih in velja za doping.

Froome je tako med tistimi, ki so se znašli na udaru ruskih hekerjev, ki so želeli predstaviti dvojna merila, ki jih menda uporablja Wada, ko športnikom iz zahodnih držav izdaja "licence za dopingiranje", medtem ko ruskim športnikom prepoveduje udeležbo na največjih tekmovanjih. Med športniki z objavljenimi zdravstvenimi podatki sta dva britanska kolesarja, ob Froomu še olimpijski prvak v dvoranskem kolesarstvu na velodromu Bradley Wiggins, ki prav tako trpi za astmo. Wiggins je uporabljal salbutamol, Froome pa prednisolone.

"O terapevtski uporabi zdravil oziroma izjemah sem javno že govoril, zato me zaradi objave mojih podatkov ne boli glava. V devetih letih v profesionalnem športu sem dvakrat zahteval izjemo zaradi težav z astmo, zadnjič pred dvema letoma," se je v uradnem sporočilu za javnost odzval Froome, je poročal britanski Guardian.

Chris Froome
Chris Froome FOTO: AP

Odgovornost za internetni napad na Wado je prevzela hekerska skupina Fancy Bear, ki naj bi vdrla tudi v računalniški sistem ameriških demokratov. Ruski internetni pirati so se dokopali do sicer zaupnih podatkov največjih zvezdnic ameriškega športa. Gre za teniški igralki, sestri, Sereno in Venus Williams, ter eno največjih junakinj olimpijskih iger v Riu, dobitnico petih olimpijskih kolajn, telovadko Simone Biles. Slednja je pojasnila, da že od otroštva trpi za motnjo pozornosti ter hiperaktivnostjo, odzvala se je tudi Venus Williams, ki so ji pred leti odkrili avtoimunsko bolezen.

Do prvega vdora v Wadin sistem Adams, v katerega športniki vnašajo podatke, kje in kdaj so vsak dan dosegljivi za dopinško kontrolo, je prišlo po sankcijah ruskim atletom, ki so jih zaradi sistematične uporabe dopinga v ruskem športu izključili z olimpijskih iger v Riu. Takrat so hekerji vdrli v podatke Julije Stepanove, žvižgačice, ki je spregovorila o zlorabah v ruski atletiki. Nov napad pa se je zgodil, potem ko so zaradi istih razlogov s paraolimpijskih iger v Riu ostali vsi ruski paraolimpijci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
09. 05. 2017 18.31
a je med podatki tudi kdaj bodo uporabo dopinga dokazali naši kolesarki in kolesarju ,ki sta že dalj časa v suspenzu,dokazov o uporabi nedovoljenih zadev pa ni.aja naše v skladu z trenutno politiko razvršča wada pod ruse-komuniste -ta rdeče...
.jest
15. 09. 2016 21.24
Ja, večina prvakov in dobrih športnikov je bolanih, imajo astmo ali kakšno drugo bolezen. Če si zdrav in ne jemlješ zdravil v večini primerov nisi uspešen športnik.
Borec21
15. 09. 2016 16.07
rusi so mi že večkrat omenjali da obstajajo dvojna merila in če je to res potem je to eden od dokazov...
290ktober
15. 09. 2016 16.18
100% je res eni se lahko drogirajo ker plačajo wadi
spletni_nepridiprav
15. 09. 2016 14.57
+3
profesionalni kolesar ki je kljub astmi uspel osvojiti več turov hehehehehehe
spletni_nepridiprav
15. 09. 2016 14.56
+0
kar naenkrat so vsi ameriški profesionalni športniki neki kronični bolniki LOL
290ktober
15. 09. 2016 16.18
ja od plačila wadi dalje se lahko tudi drogirajo
thc_4u
15. 09. 2016 14.46
+1
Zaupni podatki razkrivajo, da so Wigginsu med letoma 2008 in 2013 večkrat dovolili vzeti substanci, ki sta na črni listi protidopinške agencije. Eno izmed substanc - gre za t. i. triamcinolone acetonide - je 36-letnik jemal zaradi domnevne alergije na cvetni prah. Froom, ki je zmagal na Dirki po Franciji v letih 2013, 2015 in letos, je smel v letih 2013 in 2014 jemati steroid prednisolon, to je počel tudi med Dirko po Romandiji leta 2014. Že tistega leta je francoski časopis Le Journal de Dimanche razkril, da so Froomu dovolili jemanje omenjenega steroida zaradi težav z mrzlico. Mednarodna kolesarska zveza je tedaj potrdila, da vse skupaj poteka v skladu s pravili protidopinške agencije. Wiggins in Froome se na razkritje podatkov še nista odzvala.Se je pa na vse skupaj že odzvala Svetovna protidopinška agencija, ki ostro obsoja 'kriminalno dejanje' hekerske skupine Fancy Bears. "Wada se zaveda, da gre tu za kriminalno dejanje. Zaradi nepremišljenosti so bili javno objavljeni osebni podatki 29 športnikov, kar je za te športnike zelo moteče. Vse skupaj prav tako povzroča zaskrbljenost pri vseh udeležencih letošnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru," je povedal generalni direktor Wade Olivier Niggli. Wada sumi, da za razkrivanjem zaupnih podatkov stoji ruska vlada, od katere zahteva, da stori vse, kar je v njeni moči, da tovrstno razkrivanje v prihodnje prepreči. Podatki, ki jih razkriva skupina Fancy Bears, se osredotočajo predvsem na podrobnosti t. i. terapevtskih izjem, v katerih športnikom zaradi različnih razlogov dovoljujejo uporabo nedovoljenih oziroma prepovedanih substanc.
Borec21
15. 09. 2016 16.08
dejstvo je da dopingiranje je dovoljeno če si nadzorovan .....bulšit
290ktober
15. 09. 2016 16.23
+1
Ja ja WADA ko jih dobijo pri dovoljevanju drog.se branijo ,da so Rusi krivi...skorumpirana ameriška agencija so ki podpira športno korupcijo in celo mamilo dovolijo za denar seveda in po ukazu USA