Drugi športi

Nemci ogrozili ruske medalje: So ruski športniki res tako uspešni?

Berlin, 05. 12. 2014 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja uslužbenca ruske protidopinške agencije Vitalij in Julija Stepanova sta razkrila zlorabo prepovedanih poživil med najuspešnejšimi ruskimi športniki. Največ med njimi naj bi bilo atletov.

Ruski športniki po objavi filma na nemški televiziji ARD ne spijo več mirno. Nemški raziskovalni novinarji so se namreč s pomočjo posnetkov, ki so nastali ob pogovoru z nekdanjima uslužbencema ruske protidopinške agencije Vitalijem Stepanovom in njegovo ženo Julijo Stepanovo, prišli do komaj verjetnih spoznanj. Ustvarjalci filma so namreč ruske športne oblasti obtožili sistematične zlorabe dopinga.

Rusi so v Sočiju osvojili 33 medalj.
Rusi so v Sočiju osvojili 33 medalj. FOTO: Reuters

Najhuje naj bi bilo predvsem v atletiki. "Začrtanih ciljev ni mogoče doseči brez dopinga. Prisiljen si se dopingirati, tako pač je v Rusiji. Če hočeš osvajati kolajne, potrebuješ pomoč. Ta pomoč so doping, prepovedane snovi," je v pogovoru za nemško televizijo povedala Stepanova. Grozovita razkritja so že nagnala odgovorne pri Mednarodni atletski zvezi (IAAF), ki bodo temeljito preiskali verodostojnost pridobljenih podatkov.

Kamajev obtožbe označil za neresnične
"Obtožbe, da smo za prejeti denar zamenjali vzorce ne temeljijo na resničnih dejstvih. Vsi atleti, ki so predstavili takšne obtožbe, so bili v preteklosti že vpleteni v kršitve protidopinških pravil in zdaj so se obrnili na novinarje. Lahko se le smejimo ob takšnih navedbah," se je na film že odzval direktor ruske protidopinške agencije Nikita Kamajev. Še posebej 'glasne' v zgodbi so bile Marija Savinova (800 metrov), Lilija Šobukova (maraton) in Jevgenija Pečerina (met diska). Vprašanje kakšno je bilo stanje na domačih olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so Rusi osvojili 33 medalj, od tega 13 zlatih? Ob tem dodajmo, da jih 67 prestaja kazen zaradi dopinških zlorab na tekmovanjih pod okriljem IAAF. Svetovna protidopinška agencija (WADA) je septembra prepovedala ksenon, prepovedano poživilo, ki naj bi se ga Rusi posluževali v Sočiju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ole Skopušnik
06. 12. 2014 09.14
+2
Nemci naj najprej počistijo pred svojimi vrati. Imajo več kot preveč dela z rezultati tekmovalcev nekdanje DDR. Od Marite Koch naprej, pa to.
MaunelNeuer
06. 12. 2014 14.50
+1
sej imajo prow, na konc se bo izkazalo, da je bil tud Michael Phelps dopingiran, tk kk njegov rojak armstrong
dkosir1
05. 12. 2014 21.54
+13
Vem da me boste popljuvali, ampak moj zelo dober prijatelj je vrhunski športnik, dobitnik kolajn na svetovnih prvenstvih in tudi olimpijskih igrah, pa ne bomo o imenih. Iz njegovih ust sem dobil zaupno informacijo, da brez dopinga v vrhunskem športu ne gre. V nobenem ! VSI vrhunski športniki se dopingirajo, vključno z njim, saj brez tega v konkurenci ostalih dopingirancev ne moreš zares uspeti. Vsa umetnost je samo v sredstvih, ki prepovedane snovi v telesu prikrijejo ali nevtralizirajo pred testiranjem.