Drugi športi

Nibali na predzadnji dan Gira do rožnate majice, etapa Taaramaeju

Vinadio, 28. 05. 2016 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Estonski kolesar Rein Taaramae (Katjuša) je dobil 20. etapo dirke po Italiji s ciljem pri svetišču Sant’Anna di Vinadio. Rožnato majico si je na predzadnji dan Gira s šestim mestom priboril domačin Vincenzo Nibali in tako storil velik korak proti končni zmagi.

Vincenzo Nibali.
Vincenzo Nibali. FOTO: Reuters
Prireditelji kolesarske dirke po Belgiji so morali sobotno tretjo etapo najprej prekiniti, potem pa odpovedati zaradi hujše nesreče. V tekmovalce sta se zaletela dva spremljevalna motorja, najhuje poškodovan je belgijski kolesar Stig Broeckx. Do nesreče je prišlo po 65 kilometrih etape v Ardenih, ko je na spustu eden od motoristov v karavani trčil v drugega, oba pa sta potem med padcem zbila več kolesarjev. Po prvih podatkih je bilo v nesreči udeleženih 19 kolesarjev, 11 so jih morali odpeljati v bolnišnico. Na dirki, ki se bo končala v nedeljo, sodelujeta tudi dva Slovenca: Simon Špilak (Katjuša) je skupno na 37. mestu, Borut Božič (Cofidis) pa na 61.

Sicilijanec Vincenzo Nibali je po petkovi zmagi na dirki po Italiji v Alpah že zapečatil usodo tekmecev pred zaključkom Gira. Nibali je sicer zaostal za zmagovalcem Reinom Taaramaejem iz Katjuše in osvojil šesto mesto, toda v cilju oblekel rožnato majico, ki mu jo bo v rutinski zadnji etapi težko kdo "slekel". V 20. etapi s ciljem pri svetišču Sant'Anna di Vinadio blizu italijansko-francoske meje ni bilo večjih razburjenj, a je ob vzponu na Colle de la Lombarda Nibali napadel, 15 kilometrov pred ciljem pa se odlepil od skupine s prvim tekmecem, Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom. Španec Alejandro Valverde (Movistar) in rožnati Kolumbijec Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) sta zvezdniku Astane sprva sledila, a nato omagala. Nibali je Valverdeja na koncu ugnal za 12 sekund, medtem ko je Chaves izgubil več kot minuto in pol. Pred odločilnim dnem je Južnoameričan tako zapravil prednost 44 sekund in praktično nima več možnosti v lovu na junaka domače dirke, ki jo bo očitno osvojil še drugič v karieri, saj je 21. etapa do Torina ravninska in skorajda zagotovo ne bo premešala razvrstitve. Nibali se po pobegu ni oziral nazaj, medtem ko so lahko Valverde, Chaves in Rigoberto Uran (Cannondale) zgolj ohranjali kar se da majhen zaostanek. Chaves je izgubil največ in Nibaliju odprl vrata do naslova, ki se ga je na Giru veselil že leta 2013. Zmagovalec Taaramae je razdaljo premagal s časom 4:22:43 ure, drugi je bil Kolumbijec Darwin Atapuma (BMC), ki je zaostal 52 sekund, tretji pa Američan Joe Dombrowski (Cannondale) z zaostankom minute in 17 sekund.

Najboljši Slovenec je bil Primož Roglič, ki je z zaostankom 15 minut in 35 sekund zasedel 31. mesto, v skupnem seštevku je Roglič 58., z zaostankom dveh ur, 43 minut in 25 sekund za vodilnim Nibalijem. Matej Mohorič (Lampre - Merida) je etapo končal na 124. mestu, Grega Bole (Nippo - Vini Fantini) pa je bil 137, v skupnem seštevku je Mohorič 99., Bole pa 136. "To je nekaj prečudovitega. Zdaj verjamem, da lahko zmagam na Giru tudi v skupnem seštevku. Za mano je neverjeten dan. Rad bi se zahvalil ekipi, kajti prav oni so mi s svojim prispevkom ustvarili ključno razliko. Kolesaril sem brez vsakršnih skrbi, da bi lahko karkoli izgubil, po zadnjih dveh etapah verjamem, da lahko dobim Giro. Napadel sem ob pravem trenutku, ko sem videl, da so drugi v težavah oziroma takrat, ko so najbolj trpeli. Res lepo," je bil presrečen italijanski kolesar Nibali, ki je znan z vzdevkom Morski pes iz Messine, ter je znova v svojem slogu požrl konkurenco. Zadovoljen je bil tudi zmagovalec predzadnje etape Taaramae: "Padec Ilnurja Zakarina me je prestrašil do kosti, saj sem bil skoraj tik ob njem ter sem videl prav vse. V tistem trenutku me je prešinila misel, da bi se mu lahko zgodilo nekaj zelo hudega. Ko sem ga videl sedeti, pa sem začutil neverjetno olajšanje, saj sem vedel, da je z njim vse v redu. Težko je bilo s takšnimi mislimi začeti današnjo etapo, vendar pa sem želel zmagati tudi za Zakarina. Na začetku se nisem počutil najbolje, bil sem zadnji, ki je še uspel ujeti ubežnike. A na prelazu La Bonette, več kot 2000 metrov nad morjem, sem se začel počutiti bolje, brez težav sem nato zavrtel pedala tudi na La Lombardi. Šesttedenske višinske priprave so se več kot obrestovale."

Izidi:

1. Rein Taaramäe (Est/Katjuša) 4:22:43
2. Darwin Atapumpa (Kol/BMC) + 0:52
3. Joe Dombrowski (ZDA/Cannondale) 1:17
4. Mikel Nieve (Špa/Sky) 4:12
5. Aleksander Foliforov (Rus/Gazprom) 4:36
6. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 6:44
7. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 6:57
8. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) isti čas
9. Giovanni Visconti (Ita/Movistar) 7:47
10. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 8:06
...
31. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 15:35
124. Matej Mohorič (Slo/Lampre - Merida) 45:06
137. Grega Bole (Slo/Nippo - Vini Fantini) isti čas

- skupno:
1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 82:44:31
2. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) + 0:52
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:17
4. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 1:50
5. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 4:37
6. Bob Jungels (Luk/Etixx-Quick-Step) 8:31
7. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 11:47
8. Andrey Amador (Kos/Movistar) 13:21
9. Darwin Atapuma (Kol/BMC) 14:09
10. Kanstancin Sjucov (Blr/Dimension Data) 16:20
...
58. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:43:25
99. Matej Mohorič (Slo/Lampre - Merida) 3:49:14
136. Grega Bole (Slo/Nippo - Vini Fantini) 4:32:04

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.