Drugi športi

Nibali po treh letih znova okusil slast končne zmage na Giru

Torino, 29. 05. 2016 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Torinu se je po treh tednih kolesarjenja končala 99. kolesarska dirka po Italiji. Zadnja, sprinterska etapa od Cunea do Torina, ki jo je dobil Nemec Nikias Arndt (Giant Alpecin), v skupnem seštevku ni postregla s spremembami, tako da je dirko dobil Vincenzo Nibali, Italijan se je v vodstvo prebil v predzadnji etapi.

Nibali je znova osvojil Giro.
Nibali je znova osvojil Giro. FOTO: AP

Za kolesarja Astane je to po letu 2013 druga zmaga na Giru, skupno pa že četrta na največjih dirkah, leta 2014 je zmagal na Touru, leta 2010 pa na Vuelti. Na koncu je imel Italijan po 21 etapah 52 sekund prednosti pred Kolumbijcem Estabanom Chavesom, tretje mesto pa je z zaostankom minute in 17 sekund zasedel Španec Alejandro Valverde.

"Zmage je težko primerjati. Na treh največjih dirkah sem na Vuelti zmagal prvič, Tour je najprestižnejša dirka, prva zmaga na domačih cestah ima vedno mesto med najbolj priljubljenimi uspehi, a letošnja zmaga je zagotovo najbolj posebna. Povsem so me že odpisali, še pred dnevi ni nihče verjel vame, moram priznati, da sem tudi sam povsem obupal. A pogovor z moštvenimi kolegi je zalegel, oni so bili tisti, ki so mi dali dodatno spodbudo, oni so mi v težkih trenutkih pomagali in moram reči, da je moja fantastična vrnitev posledica ekipnega duha. Dolgo časa nisem mogel verjeti, da mi je uspelo. Dolgo časa se premleval, ali je vse to res, zdaj lahko rečem le še: fantastično," je bil navdušen Nibali, ki v zadnji etapi ni kolesaril le v rožnati majici, ampak tudi na rožnatem kolesu. Vrnitev Morskega psa s Sicilije, kot je Nibalijev vzdevek, iz pekla v raj na dirki, ki je navdušila v vseh pogledih, saj na njej ni manjkalo ničesar, kar kolesarstvu daje čar, bila je polna preobratov in menjav v vodstvu (rožnato majico je nosilo kar devet kolesarjev), je bila res nekaj neverjetnega. Po nedeljskem kronometru so ga domači mediji že prekrižali, govorilo se je o njegovi domnevni bolezni in celo o morebitnem odstopu, še po 18. etapi je za vodilnim zaostajal štiri minute in 43 sekund. A v zadnjih zahtevnih etapah je z nekaj sreče (padec Stevna Kruijswijcka) vse nadomestil, še več, nabral si je lepo prednost.

"To je ena največjih zmag Astane, res prava reklama za našo ekipo. Vincenzo je dokazal iz kakšnega testa je. Utišal je vse kritike in se zapisal v zgodovino kot eden najboljših kolesarjev vseh časov. Res, da konkurenca na dirki ni bila na najvišji možni ravni, toda način, s katerim je prišel do zmage, navdušuje. Vesel sem, da je v naši ekipi, naredili bomo vse, da ostane pri nas," se je smejalo tudi športnemu direktorju Astane Aleksandru Vinokurovu, ki pa vseeno ni prepričan, da bo Nibali tudi v prihodnji sezoni kolesaril v svetlo modrem dresu Astane, ta je bila na dirki tudi najboljša v ekipni konkurenci. Ponudba nove ekipe iz Bahrajna je namreč sanjska, prav tako je znana napetost med njim in mladim zvezdniškim rojakom Fabiom Arujem, tako da najbrž za ostanek v kazahstanskem moštvu ni veliko možnosti. Nibali je bil za skupnega zmagovalca uradno razglašen že prej kot običajno. Približno 30 kilometrov pred ciljem je bil tudi zadnji etapi pridan dramaturški vložek, saj se je drugouvrščeni Esteban Chaves na spolzki cesti skupaj z rojakom Rigubertom Uranom zapletel v padec, tako da je bilo v nevarnosti njegovo drugo mesto. A sodniška komisija je takoj sporočila, da se je s tem dogodkom boj za skupni seštevek končal, uvrstitve pa ostale iste, kot so bile pred etapo.

A to še ni bilo vse, zadnja etapa je bila praktično preslikava celotne dirke, zapletov in drame namreč tudi v njej ni manjkalo. V boju za etapno zmago je bilo kaotično že pred samim sprintom, ko je Italijan Sonny Colbrelli prišel v stik z gledalci, po trku grdo padel, a težjih posledic vseeno ni bilo. S padcem tudi ni imel vpliva na končen razplet etape, o kateri je odločal sprint večje skupine, v kateri je ciljno črto prečkal Nizzolo, kar bi bila njegova prva zmaga na največjih dirkah. A njegovo veselje je bilo prehitro, saj je v sprintu nepravilno oviral rojaka Sacho Modola, zato so ga diskvalificirali, zmago pa pripisali Nemcu Arndtu. Nizzolo se je moral tolažiti z dejstvom, da je bil vseeno najboljši po točkah, belo majico najboljšega mladega kolesarja bo domov odnesel Bob Jungels (Etixx-QuickStep), najboljši na gorskih ciljih - v zadnji etapi jih ni bilo, je bil Španec Mikel Nieve (Sky).

Najboljši Slovenec - v etapi jih ni bilo med najboljšimi - v skupni razvrstitvi je bil Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), z zaostankom dveh ur, 43 minut in 25 sekund zasedel 58. mesto. Do končne uvrstitve sta prišla še Matej Mohorič (Lampre) in Grega Bole (Nippo Vini-Fantini), medtem ko je Luka Mezgec, ki je pred dvema letoma zmagal zadnjo etapo na tej dirki, zaradi poškodbe odstopil že sredi dirke.

Končni vrstni red:
1. Vincenzo Nibali (Ita/Astana) 86:32:49
2. Esteban Chaves (Kol/Orica-GreenEdge) + 0:52
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) 1:17
4. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNl-Jumbo) 1:50
5. Rafal Majka (Pol/Tinkoff) 4:37
6. Bob Jungels (Luk/Etixx-Quick-Step) 8:31
7. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 11:47
8. Andrey Amador (Kos/Movistar) 13:21
9. Darwin Atapuma (Kol/BMC Racing Team) 14:09
10. Kanstantsin Sjucu (Blr/Dimension Data) 16:20
...
58. Primož Roglič (Slo/LottoNL-Jumbo) 2:43:25
99. Matej Mohorič (Slo/Lampre-Merida) 3:49:14
136. Grega Bole (Slo/Nippo Vini-Fantini) 4:32:04

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.