Drugi športi

Nibalija ne skrbijo dopinške težave Astane

Pariz, 29. 10. 2014 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski kolesarski zvezdnik Vincenzo Nibali, zmagovalec letošnje francoske pentlje, je v Parizu dejal, da si prav nič ne beli glave z nedavnimi dopinškimi težavami njegove ekipe Astane.

Nibali vztraja, da mu te težave ne bodo preprečile ubranitve naslova na dirki po Franciji prihodnje leto. V zadnjem mesecu dni so na plan prišli trije pozitivni dopinški testi kolesarjev Astane, za katero pedala vrti tudi Nibali. Najprej sta bila kazahstanska brata Maksim in Valentin Iglinskij pozitivna na krvni doping EPO, nato pa so še Ilji Davidenoku dokazali zlorabo anabolnih steroidov. V preteklosti se je že zgodilo, da na Touru ni smel nastopiti branilec naslova, ker je bila njegova ekipa kaznovana zaradi dopinških škandalov. Leta 2008 tako španski zvezdnik Alberto Contador ni smel dirkati na francoski pentlji, čeprav se je Astani, ekipo so kaznovali zaradi dopinških prekrškov, pridružil šele po zmagi na Touru leta 2007. Za nameček je Contador v dresu Astane izgubil tudi naslov zmagovalca Toura leta 2010, potem ko se je izkazalo, da je bil pozitiven na klenbuterol.

A Nibali kljub temu poudarja, da se ne boji, da bi se kaj podobnega pripetilo tudi njemu, četudi so pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI) že razkrili, da podrobno preverjajo licenco Astane za novo sezono. "Mislim, da ne bo večjih težav z licenco Astane," je dejal 29-letni Sicilijanec in stopil v bran svojega moštva: "Incidenta, ki sta se pripetila, se tičeta družine Iglinskij, ne pa kazahstanskega moštva. Pri Astani ne morejo odgovarjati za to, kar sta na lastno pest storila brata. Davidenok pa sploh ni naš kolesar, gre za kolesarja, nad katerim ne bdi naša profesionalna ekipa. Resda so imeli pri Astani v preteklih letih nekaj težav, vendar se je ekipa povsem spremenila in moja odgovornost je tudi, da ji s 'čistim' dirkanjem pomagam do boljšega ugleda," je prepričan Nibali.

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali FOTO: Reuters


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.