Drugi športi

Nina Sovinek v polfinalu

Reka, 12. 12. 2008 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na EP v plavanju v 25-metrskih bazenih je bil petkov slovenski program nekoliko bolj okrnjen. Dobro formo je potrdila plavalka ljubljanske Olimpije Nina Sovinek, ki je na 100 m mešano dosegla osebni rekord in se kot 10. uvrstila v polfinale.

Popoldan bodo nastopili štirje slovenski plavalci. Že v četrtek so si finale priplavali Ilirijan Peter Mankoč na 100 delfin, ki je tudi eden od kandidatov za medaljo, Triglavanka Anja Čarman na 100 hrbtno in Koprčan Matjaž Markič, ki bo prvič v življenju nastopil v finalu na 100 m prsno. Prva med Slovenci je bila v petek na vrsti prav Sovinkova, ki je v četrtek zrušila slovenski rekord na 100 m prosto, v petek pa si je priplavala že drugi polfinale. Osebni rekord na 100 m mešano je popravila za 43 stotink sekunde. "Z jutranjim nastopom sem zelo zadovoljna, saj sem se spet prebila v popoldanski del, v polfinalu pa bom skušala biti še hitrejša. Na obratih imam še precej rezerve," je po jutranjem nastopu povedala plavalka Olimpije, njen trener Aleš Poljak pa glede na hitrost na 100 m prosto meni, da bi se lahko zelo približala tudi slovenskemu rekordu, če bo tehnično pravilno odplavala tekmo.

Anja Čarman
Anja Čarman FOTO: Reuters

Še drugič se je na prvenstvu predstavil Luka Vrtovec iz mariborskega Branika in na 100 m prosto z 48,57 odplaval nov osebni rekord, ki je na koncu zadostoval za 30. mesto. Kako zgoščena je konkurenca v tej disciplini, pa najbolje potrjuje podatek, da je Vrtovec, ki ima huje poškodovano ramo, polfinale zgrešil za natančno tri desetinke sekunde. "Z ramo sem imel največje težave na treningih. Na tekmi je adrenalin tako močan, da bolečin ne čutim. Aprila bom šel v ZDA na operacijo," se na poškodbo ni želel sklicevati študent univerze SMU iz Dallasa. S samim plavanjem pa kljub osebnemu rekordu ni bil najbolj zadovoljen, saj je bil davi sposoben plavati blizu slovenskega rekorda, s čimer bi se prebil med 16 najboljših: "Bilo je kar nekaj napak. Zelo slab je bil tretji obrat, kjer sem bil predaleč od zida, da bi se res lahko močno odrinil, pa tudi zapeljal sem se v cilj. Razmišljal sem, ali naj naredim še en zavesljaj, ki bi bil seveda prekratek, ali naj se zapeljem."

Osebna rekorda sta odplavali tudi Nina Cesar (Žito Gorenjka Radovljica) in Nika Karlina Petrič (Triglav Kranj) v predtekmovanju na 800 m prosto. Cesarjeva je z dosežkom 8:26,96 osebni rekord popravila še za sedem sekund, skupaj letos že za 15 in je po jutranjem delu na tretjem mestu. Na koncu bo najmanj 11. v Evropi. "Izida sem zelo vesela, a trenutno me še vse boli," je utrujena po prihodu iz vode razlagala Cesarjeva, posebej zadovoljna, ker je na polovici obračala z dosežkom 4:11,93. "Res sem bila zelo hitra in jutri na 400 m prosto lahko odplavam še osebni rekord na polovični razdalji." Manj zadovoljna je bila Petričeva, ki je osebni rekord popravila za skoraj tri sekunde: "Za to prvenstvo smo imeli premalo priprav in izid je soliden. Sama sem si želela še več. Hecali smo se, da mi je Jan (brat Jan Karel Petrič op. p.), ki je včeraj odlično plaval na 400 prosto, ogrel progo, a nisem dosegla pravega izida. Moj glavni cilj bo nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Rimu."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

z3b7
14. 12. 2008 10.16
BRAVO!!!!!!!!!!!BRAVO LEPO!
tupatam5
13. 12. 2008 21.21
placebo0
12. 12. 2008 16.40
Vse čestitke Anja