Drugi športi

Nobena ovira ni previsoka, noben udarec prehud: Ema Kozin nadaljuje svoj pohod proti vrhu

Banja Luka, 09. 12. 2016 19.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komaj osemnajstletna slovenska boksarka Ema Kozin je dosegla novo odmevno zmago. Mlada borka je namreč dobila še svoj drugi profesionalni obračun. Tokrat je na boksarskem spektaklu Spartan Fight Night premagala eno najboljših bork na področju nekdanje Jugoslavije Sanjo Ostojić. Ema je slavila po štirih rundah in sodniški odločitvi.

Ema Kozin velja za velik talent slovenskega boksa, kar je opazil tudi Dejan Zavec.
Ema Kozin velja za velik talent slovenskega boksa, kar je opazil tudi Dejan Zavec. FOTO: Damjan Žibert

Ema Kozin v svetu boksa morda ni tako znana kot trenutni velikani boksa Vladmir Kličko, Anthony Joshua ali Gennady Golovkin, a ima jasno zastavljen cilj. V ženski konkurenci želi biti enkrat najboljša na svetu. Da je izredno potencialna borka in da jo čaka izjemna kariera je dokazala tudi med svojim drugim profesionalnim obračunom. V Banja Luki je namreč v okviru boksarskega večera, poimenovanega Spartan Fight Night, po sodniški odločitvi premagala domačinko Sanjo Ostojić, ki velja za številko 1 kategorije do 72 kilogramov na področju nekdanje Jugoslavije in še malce širše. Ema je tokrat slavila po sodniški odločitvi s 40:37 in se tako po štirih rundah veselila druge profesionalne zmage v karieri. 

"Naša zloglasna Ema, je še zelo mlada, saj je komaj dopolnila 18 let. Tokrat je imela v Banjaluki svojo drugo profesionalno borbo, ki je sprva skoraj padla v vodo. Saj se je zaradi družinskih
razlogov njena prvotna tekmica, Nemka Edite Lesnik borbo odpovedala. In tako so ji tik pred zdajci dodelili še bolj brutalno tekmico. Ki je po mojem mnenju kar števila ena ženskega boksa
na področju Balkana in morda še malce širše. To je Sanja Ostojić. To je bil pravi test na tem rangu in Ema se je izkazala. Dominirala je nasprotnico v vseh tehničnih pogledih. Starostna razlika in izkušnje so na papirju v vlogo favoritinje postavile Ostojićevo. Toda na koncu je Ema prepričljivo slavila po štirih rundah in sodniški odločitvi,"
je za našo spletno stran povedal Emin trener Rudolf Pavlin. Slovenjgradčan ima velike zasluge za uspehe in hiter razvoj mlade borke, ki je že kot najstnica svoje življenje posvetila boksu, ki je sicer v svetu veliko bolj cenjen med moškimi, kot ženskami. A Rudolfa in Eme to ne bo ustavilo in bosta še naprej trdo garala, dokler ne dosežeta zastavljenega cilja. Po novi odmevni zmagi nad zahtevno nasprotnico, so Emo opazili tudi v tujini, kjer se ji že zelo kmalu obeta borba na zelo visokem nivoju.

Po drugi profesionalni zmagi se ji obeta prva borba v tujini.
Po drugi profesionalni zmagi se ji obeta prva borba v tujini. FOTO:

Na borbi je bil prisoten  Aleksander Petković, ki je bil v lanskem letu proglašen za najboljšega promotorja boksa v Nemčiji. "Prisoten je bil prav z namenom, da si ogleda Emino borbo. In bil je zelo navdušen in sedaj že potekajo dogovori za borbo, ki bi bila v letu 2017 organizirana v Nemčiji. Čaka se zgolj še pisna potrditev. Borba bo potekala v Petko's Gymu, ki je zelo cenjen in znan v Nemčiji, med drugimi je tam svoje sposobnosti kalil tudi legendarni Vladimir Kličko in nekateri drugi vrhunski boksarji," je še povedal vidno zadovoljeni Pavlin. A zgolj borbe v tujini mu niso dovolj, ker želi z Emo na sam vrh ženskega boksa, si seveda oba z varovanko želita tudi borbe za kakšen naslov. In tudi ta bo na sporedu v bližnji prihodnosti. A bo potrebno vložiti še veliko truda in trdega dela v ringu. Velik problem seveda predstavljajo partnerji za trening, saj kakovostnih deklet v slovenskem boksu ni in zato mora Ema trenirati kar z moškimi.

"Za mesec april ali maj tudi že potekajo dogovori o borbi za naslov. Trenutno se dogovarjajo za borbo za interkontinalni naslov ali celo evropski naslov. To je velika nagrada in velika reklama za slovenski boks. V prvi vrsti je najbolj pomembna njena fizična pripravljenost. Jaz sem zagovornik tega, če je športnik dobro fizično pripravljen, je to nadgradnje same psihične pripravljenosti. To je zaenkrat prvotnega pomena. Seveda pa je pomembno tudi število borb in izkušnje znotraj ringa. Ves čas se trudimo, da sparira z močnimi nasprotniki. Saj ona ves čas sparira zgolj z moškimi, saj med ženskami nima konkurence" je za 24ur.com še dodal Emin trener. 

Na mlado Emo pa je zelo ponosen tudi upokojeni boksarski šampion Dejan Zavec, ki s talentirano boksarsko tudi sodeluje."Ema spada pod Dejan Zavec Gym. Nekajkrat z Emo odideva na Ptuj k njemu na trening. Zraven se vključujeva v svetovalne sfere. To je vse zaenkrat. Seveda je bilo to sodelovanje naj bolj pomembno na začetku, saj je služilo kot ena velika odskočna deska. Dejanu smo zelo hvaležni. Takoj po borbi sem ga poklical, bil je zadovoljen z borbo in z novico, da je zmagala. V letošnjem letu nima več planirane borbe, razen če bi se res pojavila edinstvena priložnost za kaj velikega, saj bo to obdobje namenjeno intenzivnemu treningu in pripravama na borbo v Nemčiji," je za konec še dodal Pavlin, ki se je tudi zahvalil organizatorjem v Banja Luki, ki so se znova izkazali. "Prireditev Spartan Fight Night je znova navdušila in nas lepo sprejela. Boks se ne bi mogel razvijati brez ljudi kot so Duško Zorić, Draženko Ninić in Aleksander Petković. Vsi so prvaki in pomagajo ustvarjati nove prvake in to je odlično za sam šport in jaz sem jim zelo hvaležen," še doda Rudolf.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
09. 12. 2016 21.54
-2
A sploh obstaja definicija talenta v boksu? Zagotovo ne. Pač naučijo te pretepati se, potem pa spraviš sposobnosti na malce višji nivo... Krohot se me loti ko vidim napisano..., velik talent boksa! Pa dajte se že zresnit no.
LudiJoža
09. 12. 2016 22.36
+1
Ce vi vedel kaj o borilnih vescinah, bi se lahko pogovarjal. Tako pa lahko komentiras samo svojega italijanskega pajaca, ki se poganja s frulico po terenu...
TheTruth4u
09. 12. 2016 20.18
-2
Določeni športi enostavno niso za ženske, sam to bom reku.