Drugi športi

Novinar 24UR s prizorišča: trenutek resnice na reliju Dakar

Ljubljana, 06. 01. 2016 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
4

Po blatnem in deževnem uvodu relija Dakar se dirka seli v višje puščavske predele. Krog okoli Jujuya bo prva prava terenska preizkušnja za vodilnega med avtomobilisti Sebastiena Loeba in velik izziv za slovenskega motorista Simona Marčiča, ki v takšnih razmerah še ni dirkal.

Carlos Sainz
Carlos Sainz FOTO: Reuters
S krožno etapo okoli mesteca San Salvador de Juyuy se zaključuje prvi argentinski, blatni del letošnjega relija Dakar, saj se bodo dirkači že jutri podali proti Boliviji. 630 kilometrov pa bo tudi prvi trenutek resnice, saj gre za etapo, ki prinaša tudi povsem brezpotno skalnato peščeno podlogo. Še bolj odločilno bo verjetno to, da se bo dirkalo na povprečni višini 3500 metrov in da po cilju na dirkalnikih ne bo dovoljeno popraviti ali zamenjati ničesar. Sebastien Loeb in Carlos Sainz sta na blatnih kolovozih, relativno podobnim nekaterim preizkušnjam cestnega relija, doslej pokazala svojo premoč in s Peugeotovim buggyjem vodita pred Al Atijahom. Predvsem za Loeba bo danes trda preizkušnja saj v takšnih pogojih še ni dirkal.

Cyril Despres
Cyril Despres FOTO: Reuters
Pravzaprav pa se etape s strahospoštovanjem lotevajo vsi najhitrejši, saj favoriziranim tovarniškim ekipam z do konca "navitimi" dirkalniki, nezmožnost servisiranja strojev seveda ni po godu. Bodo pa zato svojo priložnost dobili amaterski dirkači. Motoristi naveličani dežja komaj čakajo puščavo in predvsem težke brezpotne preizkušnje kjer se bo lahko odločalo o zmagovalcu.
S svežimi novicami se vsak dan s prizorišča javlja novinar 24UR David Stropnik.
Ob odsotnosti Marca Come (ki je postal direktor dirke) in Cyrila Despresa (ki je presedel v avto) prvič po desetih letih njune vladavine pričakujemo novega zmagovalca relija. Boj je zato srdit in izenačen, na vrhu pa za nepoznavalce presenetljivo Svitko, pred Benavidesom in Barredo.

Simon Marčič
Simon Marčič FOTO: Tina Torelli

Tudi edini slovenski tekmovalec Simon Marčič želi čim prej pustiti Argentino za seboj. Tu so mu namreč pred štartom prologa ukradli čelado, na drugi etapi je padel pri hitrosti okoli 100 km/h in si lažje poškodoval prst in koleno. Predlani je tukaj na tretji etapi odstopil zaradi zlomljene dlani, sedaj pa se podaja v zanj neznan svet s ciljem končati dirko. Zato ne pretirava in je 72-ti skupno in 12-ti v svojem razredu, ki mu ne dovoljuje zamenjave ključnih delov motorja in pomoči serviserja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mptour
06. 01. 2016 14.21
+13
S svežimi novicami se javlja Stropnik, slike pa lanske. Sploh ni treba omenjat, da je novinar 24 ur.
taxidenis
06. 01. 2016 14.28
+3
logite?než
06. 01. 2016 17.28
+3
...važn da mi vemo kaj se je dogajal za šotorom. Važn, da mi vemo kaj je reku benitez, mourinho, zidane, pep....lestvice sploh niso več važne v športu pri 24ur. Prvič slišijo za kaj takega. Rumeni tisk...to je šport za 24ur
Megaclite
06. 01. 2016 13.57
+3
skoraj tak kot erzberg :P