Drugi športi

Odlična napoved za OI: Taljat in Božič zmagala na generalki v Riu

Rio de Janeiro, 30. 11. 2015 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slalomisti na divjih vodah so v Braziliji opravili tekmovanje Aquece Rio, ki služi kot test nove proge, pa tudi organizacijskih služb pred olimpijskimi igrami prihodnje leto. Z zmago v Riu de Janeiru sta se izkazala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta v finalu dvojcev opravila z vso konkurenco.

Luka Božič in Sašo Taljat sta bila več kot tri sekunde in pol hitrejša od vseh tekmecev. Peter Kauzer je bil med kajakaši deseti, Benjamin Savšek pa med kanuisti 11. Primorski kanuistični dvojec Luka Božič - Sašo Taljat bi si težko zaželel boljšo popotnico ob koncu leta 2015 in pred začetkom olimpijskega leta 2016. V močni konkurenci v Riu de Janeiru sta namreč v finalni vožnji veslala izredno hitro, pa tudi natančno, tako da sta tekmece prehitela za 3,58 sekunde. Prva sta bila že v polfinalu, a sta nato v odločilni vožnji dneva veslala še dve sekundi hitreje. Še najbolj sta se jima v finalu približala Britanca David Florence in Richard Hounslow, ki sta tudi bila hitra, a sta naredila dotik, ki jima je prinesel dve kazenski sekundi. Tretja sta bila Rusa Mihail Kuznecov in Dmitrij Larjonov.

Luka Božič in Sašo Taljat
Luka Božič in Sašo Taljat FOTO: Damjan Žibert

Nekoliko presenetljivo je svoj nastop že v polfinalu končal kanuist Benjamin Savšek, ki je bil najhitrejši v izločilnih vožnjah in tudi v kvalifikacijah. Tudi tokrat se je po progi spustil najhitreje izmed vseh kanuistov na startu, a pri desetih vratih naredil veliko napako. Ni jih preveslal pravilno, zato so mu sodniki dosodili 50 kazenskih sekund, kar ga je potisnilo na 11. mesto. Zmagal je Britanec David Florence, drugi je bil Japonec Takuya Haneda, tretji pa Kanadčan Cameron Smedley.

Med kajakašicami je Urša Kragelj po težavah svoj nastop sklenila že v kvalifikacijah. Tekmo so sodniki posvetili v spomin nedavno preminuli slovenski sodnici Patriciji Štrukelj, ki je bila kot mednarodna sodnica članica organizatorske ekipe tekmovanj na Soči in v Tacnu, zato je tragična novica globoko prizadela tudi njene sodelavce iz tujine.

Slovenski reprezentanti bodo na bodočih olimpijskih prizoriščih ostali še en teden na pripravah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.