Drugi športi

VIDEO: Ogier prepričljiv na uvodu v sezono

Monte Carlo, 25. 01. 2015 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uvodni reli sezone svetovnega prvenstva 2015 je prepričljivo pripadel svetovnemu prvaku Sebastienu Ogierju in njegovi ekipi Volkswagen. Branilec naslova je imel na koncu skoraj minuto naskoka pred sotekmovalcem v ekipi Jari-Mattijem Latvalo, uspeh nemške ekipe je potrdil še Andreas Mikkelsen.

Za Sebastiena Ogierja, dvakratnega svetovnega prvaka, je zmaga na težki dirki v okolici kneževine tretja v karieri, ena od prvih dveh je sicer štela za pokal IRC. A uvod v letošnjo sezono je bil za Francoza izjemen, le prvi dan in polovico drugega je imel nekaj dela z nekoč najboljšim na svetu, rojakom Sebastienom Loebom. Ta se je po letu brez relija začasno vrnil v SP, potem ko je sicer že končal kariero, ter odlično nastopil v vlogi drugega Citroenovega voznika. Dobil je uvodni nočni preizkušnji v četrtek in bil v igri za svojo že 79. zmago v SP vse do petkovega predzadnjega "brzinca". Napaka, izlet s ceste in močno poškodovan dirkalnik, pa so ga oddaljili od možnosti za vrh; v preostalih dveh dneh se je boril za vrnitev med deseterico, kar mu je na koncu z osmim mestom tudi uspelo.

A Ogier se takrat ni več ukvarjal s soimenjakom, pravzaprav mu ni bilo več potrebno skrbeti niti zaradi tekmecev v lastni ekipi. Po drugem dnevu si je privozil dovolj naskoka, da danes, ko so bile na sporedu le še tri hitrostne preizkušnje, niti ni preveč tvegal. Tudi "power stage", zadnjo HP z dodatnimi točkami za SP, je lahko prepustil Krisu Meeku (Citroen), Loebu in Latvali ter se zadovoljil s četrtim mestom. "Super, na tem reliju je vzdušje nekaj posebnega in čudovito je zmagati pred svojimi navijači," se je po prihodu na cilj veselil Ogier po skupno že 25. zmagi v karieri. Ta reli je zanj domači, saj večinoma poteka v okolici Gapa, kjer je doma, zato ima ob ozkih in zavitih ter januarja pogosto zasneženih cestah v zaledju kneževine zelo veliko navijačev. Volkswagnov trojček pa je bil prvi trojni uspeh katere od ekip po letu 2003, ko je bil podobno prepričljiv Citroen.

Za prepričljivimi Volkswagni so se na koncu relija zvrstili četrti Norvežan Mads Oestberg (Citroen) ter dirkača Hyundaia Belgijec Thierry Neuville in Španec Dani Sordo. Na osmem pa je bil že Loeb, ki se je tja prebil s 15. mesta po petkovi smoli. "To ni bila vrnitev, kakršno sem pričakoval, a nazadnje sem naredil največ, kar je bilo mogoče," je imel mešane občutke Loeb, ki pa se še ni odločil, ali bo v tej sezoni poskušal še na katerem od relijev. Svoj sloves precej hitrega, a tudi precej nezanesljivega dirkača pa je spet potrdil nekdanji voznik formule 1 Robert Kubica. Tokrat Poljak sicer ni bil kriv sam, ker so mu odpovedale zavore na dirkalniku, je pa zato učinkovito razbil svojega Forda - ker se ni mogel ustaviti po prečkanju ciljne črte na predzadnji hitrostni preizkušnji na legendarnem Col de Turiniju, je njegov dirkalnik zletel s ceste in ostal brez dveh koles. Sezona se bo z relijem po Švedski nadaljevala med 12. in 15. februarjem.

Izidi (15 HP, 355,48 km):
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo-R) 3:36:40,2
2. Jari-Matti Latvala/Mikka Anttila (Fin/VW Polo-R) + 58,0
3. Andreas Mikkelsen/Ola Floene (Nor/VW Polo-R) 2:12,3
4. Mads Oestberg/Jonas Andersson (Nor/Šve/Citroen DS3) 2:43,6
5. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 3:12,1
6. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 3:12,9
7. Elfyn Evans/Daniel Barritt (VBr/Ford Fiesta RS) 5:23,7
8. Sebastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Citroen DS3) 8:34,7

SP skupno (1):
- dirkači:
1. Sebastien Ogier (Fra) 25
2. Jari-Matti Latvala (Fin) 19
3. Andreas Mikkelsen (Nor) 15
4. Mads Oestberg (Nor) 12
5. Thierry Neuville (Bel) 10
6. Daniel Sordo (Špa) 8
7. Elfyn Evans (VBr) 6
8. Sebastien Loeb (Fra) 6
9. Kris Meeke (VBr) 4
10. Martin Prokop (Češ) 2
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petervodeb
25. 01. 2015 19.07
ogier je slavil 25 zmago.. loeb jih ima 78. DOMINACIJA!!!!