Drugi športi

Predsednik OKS na sestanku s predstavniki šestih zvez

Ljubljana, 06. 07. 2015 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nogometna, košarkarska, rokometna, hokejska, atletska in smučarska zveza že nekaj časa snujejo skupno združenje, trije predsedniki izmed omenjenih zvez pa so bili na sedežu Olimpijskega komiteja Slovenije v Ljubljani, kjer so se sestali s predsednikom OKS Bogdanom Gabrovcem.

Gabrovec je po seji dejal, da so se dogovorili, da bo on edini dajal izjave o sestanku, na katerem so bili še predsednik Košarkarske zveze Slovenije (KZS) Matej Erjavec, predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleksander Čeferin in predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Enzo Smrekar. Manjkali so predsednik Rokometne zveze Slovenije (RZS) Franjo Bobinac, predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec in predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Gregor Benčina.

"Tudi če bo prišlo do ustanovitve zveze teh šestih zvez, se to ne bo prvič zgodilo v Sloveniji. Imamo že Zvezo zvez borilnih športov, pa tudi statut OKS omogoča tovrstna združenja. Ugotovili pa smo, da ni dobro, da SZS nima zastopnika v IO OKS. Na volilni skupščini OKS decembra lani SZS ni dobila dovolj glasov. Na naslednji skupščini bi na nek način s soglasjem to želeli popraviti, da bi SZS kot največja individualna športna zveza, ki ima osem športnih panog, dobila zastopnika v IO OKS. Je pa že v vseh ostalih organih," je pojasnil Gabrovec in dodal, da v pogovoru niso ugotovili velikih razlik v pogledih med OKS in zvezami, dogovorili pa so se že za sodelovanje in usklajevanje na spremembah zakonodaje, ki posegajo na športno področje.

Predsednik NZS Aleksander Čeferin
Predsednik NZS Aleksander Čeferin FOTO: Damjan Žibert
"Razgovor je bil zelo konstruktiven. Na nekaterih področjih, predvsem zakonodajnih, smo našli skupne točke, s katerimi moramo nastopati pri tistih, ki krojijo usodo športa pri razdelitvi javnih sredstev. Pri nacionalnih panožnih zvezah sta pomembna zakon o športu in nacionalni program, pomembna pa je tudi naša ambicija, da se ustrezneje, kot doslej, uredi status športa na lokalni ravni. Zmanjšanje povprečnin za občine namreč pomeni, da se zmanjšajo sredstva športu in tudi drugim, na primer kulturnim dejavnostim. Določili smo časovne roke, kako bomo še bolj uskladili posamezna področja in kako bomo imenovali tudi posebno delovno skupino, posebej pri tistih, ki bolj zadevajo kolektivne športe. Tu gre predvsem za davčno zakonodajo, ki je zelo nenaklonjena športu, pa tudi za skupne projekte na področju spremembe dohodnine. Če se sedanja možnost dohodninskega odločanja posameznikov iz 0,5 odstotka poveča na en odstotek, bi to za šport pomenilo med 18 in 20 milijonov na letni ravni. Če bi nam to uspelo, bi pridobili dodatne štiri milijone za klube in društva na lokalni ravni, kjer je najbolj pereče pomanjkanje denarja," je pojasnil Gabrovec.

"Danes smo se pogovarjali o vsebini in poti, kako vse skupaj usklajeno peljati naprej. Smo se poslušali in razumeli, kaj želimo na ravni OKS in šestih zvez, ki resnično pomenijo kar veliko glede na število registriranih tekmovalcev, klubov in organizacijo velikih prireditev, na primer v zimskih športih. Želimo biti tudi usklajeni na ravni statusnih pravic športnikov. O sami formalni obliki, denimo dejanske ustanovitve združenja šestih zvez, nismo govorili. Sestanek je bil predvsem namenjen poslušanju, kot sem že dejal, in nismo ugotovili velikih razlik. Tam kjer so še kakšna razhajanja pa bomo našli način dogovarjanja glede na interese velikih zvez in jih bomo predstavili javnim financerjem. Vedeti moramo, da smo v zadnjih letih na državni ravni izgubili šest milijonov evrov letno in to se pri delovanju tudi največjih zvez močno pozna," je povedal Gabrovec.

Bogdan Gabrovec (desno)
Bogdan Gabrovec (desno) FOTO: Damjan Žibert


 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vicarious
06. 07. 2015 21.04
-1
a to se mel sestanek kje bojo vse denar pokral??
CandySkull
06. 07. 2015 17.40
-1
OKS bejž v penis! Zginte mi, da vas ne vidm! Banda požrešna!
Tomaž Špendal
08. 07. 2015 00.05
Jakič se že spet nekam sili pa vse propade, česar se dotakne. Edino kae zna, je menjavanje strank in blefiranje