Drugi športi

Začele so se paraolimpijske igre, na stadionu Maracana slovenska zastava v rokah srebrnega strelca Tirška

Rio de Janeiro, 08. 09. 2016 00.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V brazilskem Riu de Janeiru so se v sredo pozno zvečer po srednjeevropskem času z otvoritveno slovesnostjo uradno začele paraolimpijske igre. Barvito slovesnost je pospremilo večmilijonsko občinstvo s celega sveta, priprave na dogodek pa so bile vse prej kot enostavne.

Baklo je do Maracane pomagala nositi tudi zlata brazilska olimpijka, judoistka Rafaela Silva.
Baklo je do Maracane pomagala nositi tudi zlata brazilska olimpijka, judoistka Rafaela Silva. FOTO: AP

Slaba prodaja vstopnic, težave s pomanjkanjem denarja, prepoved nastopa ruskim paraolimpijcem in še kaj je zaznamovalo priprave na letošnje paraolimpijske igre v Riu de Janeiru, ki so se v noči s sredo na četrtek po srednjeevropskem času uradno začele. Na stadionu Maracana je več deset tisoč obiskovalcev pospremilo parado z okoli 4.300 športniki, predsednik Paraolimpijskega komiteja (IPC) Sir Philip Craven pa zatrjuje, da paraolimpijski šport še zdaleč ne zamira. "Dvigujemo se, veliko težav smo imeli tukaj, toda to le kaže na to, kaj pomeni to gibanje," je dejal Sir Philip. "To so ljudske igre in tu se bomo imeli izvrstno," je nadaljeval in priznal tudi težave z denarjem, zaradi česar so igre "visele" do zadnjega. "Pred štirimi ali petimi tedni smo se začeli zavedati, da je organizacijski komite povsem v razsulu," je še dodal za BBC Sport. "Mislim, da je bil organizacijski odbor v Riu v stresnem stanju. V 21 dneh sem povprečno spal tri ure. Na zadnji dan, 22. avgusta, preden sem odšel na kratke počitnice v Veliko Britanijo, nisem jedel 19 ur in na letalu sem se pred vzletom onesvestil za 15 minut. Prebudil sem se in si mislil: 'Kaj pa je to kaj takšnega? Saj sem v redu ...' A to je bil res stresen čas."

Gledalcem na mitskem stadionu Maracana se je predstavila velika večina športnikov iz več kot 160 držav. Za otvoritveno slovesnost je bilo na dan prireditve na voljo le še tisoč od 50.000 vstopnic, so sporočili iz mesta prireditelja letošnjih olimpijskih iger. Otvoritvena slovesnost je trajala tri ure in predstavljala je moč raznolikosti. Pri pripravi je sodelovalo 500 ljudi, skupaj z umetniki in koreografi pa je bilo na prizorišču še 2.000 prostovoljcev. Ti bodo kot vedno gonilna sila velikega tekmovanja, tokrat še toliko bolj, potem ko so zaradi težav organizacijskega odbora, ki sploh ni zbral dovolj denarja za pripravo dogodka, organizatorji potrebovali pomoč župana Ria Eduarda Paesa, ki je zagotovil več kot 30 milijonov evrov podpore s strani številnih državnih podjetij. Število delavcev so za paraolimpijske igre močno okrnili in zaprli nekaj medijskih centrov, se pa je izboljšala prodaja vstopnic. Prodali so jih 1,6 milijona od 2,5 milijona, kolikor jih je na voljo, potem ko jih je še pred tremi tedni pošlo vsega 12 odstotkov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Paraolimpijske igre bodo v Braziliji potekale od 7. do 18. septembra, čeprav je po slovenskem času prvi dan postregel le s kakšno uro slavnostnega odprtja. Zaradi težjega logističnega zalogaja pri prevozih športnikov invalidov bodo slovesnost začeli prej kot olimpijsko (ob 18. uri po lokalnem času), trajala pa je približno tri ure. V četrtek se bo že začelo zares. Že prvi tekmovalni dan od enajstih bosta na tekmovališčih dva slovenska udeleženca iger, plavalec Darko Đurić in strelec Franc Pinter. Slovenska zasedba v Riu 2016 je sicer manjša kot na nekaterih prejšnjih igrah, tudi zato, ker tokrat ni predstavnikov ekipnih športov. Poleg Đurića in Pinterja ima Slovenija še šest aktivnih udeležencev. Najmočnejša je strelska ekipa, v kateri so še Veselka Pevec, Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin, po enega udeleženca pa imajo Slovenci še v kajaku z Dejanom Fabčičem, atletiki s slepim maratoncem Sandijem Novakom in kolesarstvu z ročnim kolesarjem Primožem Jeraličem. Na večerni oziroma nočni slovesnosti bo slovensko zastavo nosil Tiršek, edini slovenski dobitnik kolajne na prejšnjih igrah v Londonu, na stadionu pa ne bo Đurića, ki ga že naslednji dan zjutraj čaka nastop v eni od njegovih dveh najmočnejših disciplin, 100 metrov prosto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.