Drugi športi

Peklenski finiš na Dakarju

San Juan, 18. 01. 2018 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vsi smo pričakovali brutalno zahtevne in nevarne zadnje etape letošnjega Dakarja, a zdi se, da niti avtor najbolj napetih fikcijskih zgodb ne bi mogel napisati ali si zmisliti tega, kar se dogaja med motoristi v zadnjih dneh vključno s Slovencem Simonom Marčičem.

V dirki in na nogah je ostala manj kot polovica vseh motoristov, ki so startali v Limi in zdi se, da med njimi ni več nikogar povsem celega. Najprej so se družno izgubili favoriti Toby Price, Kevin Benavides, Joan Barreda Bort in Antoine Meo.

Simon Marčič je deseti med tistimi, ki nimajo zunanje pomoči mehanikov.
Simon Marčič je deseti med tistimi, ki nimajo zunanje pomoči mehanikov. FOTO: Rally Zone

Samo Matthias Walkner je trmoglavo verjel svoji navigaciji in zaupal svojemu instinktu ter si tako nepričakovano s KTM-om priboril vostvo, ter odprl pod do zmage. A delo mu je dodatno olajšal Adrien van Beveren, za katerega se je zdelo, da bo Yamaho, ki se je velikopotezno vrnila na Dakar, uspel vrniti na pota stare slave, preden je popoln primat med motoristi pred poldrugim desetletjem prevzel KTM. Toda končal je z zlomljeno ključnico in poškodovanim hrbtom. Tudi najhitrejši reli motorist Joan Barreda Bort, prav zaradi prevelike hitrosti tudi letos ne bo videl cilja. Bo pa očitno uspelo Tobyju Priceu, ki je zaradi hude poškodbe na lanskem Dakarju prišel na start letošnjega dobesedno iz fizioterapije in je trenutno tretji.

Edini Slovenec Simon Marčič še naprej kljubuje vsem težavam tega relija. Je na desetem mestu med tistimi, ki nimajo zunanje pomoči mehanikov in se sam iz dneva bojuje z okvarami svojega motorja, vse bolj pa tudi telesa: "Na predvčerajšnji etapi sem padel pri 90 km/h in sem malo obnovil poškodbo rame izpred dveh let. Rama me boli, ampak me ne ovira preveč. Včeraj mi je na 140 km začelo puščat olje iz cevi, ki mi je počila v Peruju in so mi jo popravili v Boliviji, zato sem spet popravljal motor sredi sipin. Naredil sem obvod in odklopil hladilnik olja ter s tem preprečil nadaljnje puščanje. To mi je vzelo kakšni 2 uri in pol. Zaradi tega sem se nato moral ustavljati in po motorju polivat vodo, da ga ni pregrelo in razneslo. Sem pa dosegel Fiambalo in sem zelo vesel. Sploh ker je današnja hitrostna preizkušnja odpovedana. Zvezde so mi očitno naklonjene, saj sta le še dve do cilja!"

Stephane Peterhansel ohranja upanje na štirinajsto zmago na reliju.
Stephane Peterhansel ohranja upanje na štirinajsto zmago na reliju. FOTO: Marcelo Maragni

Motoristi so se namreč zaradi preveč nevarne današnje etape iz Fiambale v San Juan uprli in jo prevozili v konvoju, avtomobilisti in tovornjakarji, ki imajo danes drugačno etapo in tudi start v Chilecitu pa drvijo proti cilju. Carlos Sainz s Peugeotom ob enourni prednosti ne bi smel izgubiti zmage saj so do cilja vse bolj relistične etape po njegovem okusu, a Stephane Peterhansel še ni izpustil želje po svoji 14-ti zmagi in je že prepolovil zaostanek dveh ur, ki si jih je nakopal, ko je pred dnevi na skali v skriti v prahu razbil podvozje. Ne glede na njun dvoboj pa se zdi, da francoskemu avtomobilskemu proizvajalcu vnovična zmaga ne more uiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.