Drugi športi

Phelps: Plavanje bi rad ponesel na še višjo raven!

London, 06. 08. 2012 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški plavalec Michael Phelps, ki je v Londonu sklenil uspešno športno pot, ima že nove športne cilje, povezane s plavanjem. Želi, da bi ga namreč dvignil na višjo raven.

Era ameriškega plavalca Michaela Phelpsa je končana. Sedemindvajsetletni superman iz Baltimorja je v soboto v velikem slogu končal kariero. Na olimpijskih igrah v Londonu je osvojil šest medalj, v olimpijski zbirki pa jih je skupaj zbral 22. Na vsakem koraku svoje kariere je podiral rekorde, zdaj pa je pripravljen na nove izzive. Phelps je popolnoma odločen, da je njegove kariere konec. “Dosegel sem vse, kar sem hotel. Če to lahko rečete za svojo kariero, potem ni potrebe, da nadaljujete. Čas je za druge stvari,” je na zadnji novinarski konferenci po sobotni zmagi z moško štafeto dejal priljubljeni zvezdnik.

Michael Phelps
Michael Phelps FOTO: Reuters
Novega obdobja v svojem življenju se ne boji. Želi potovati in obiskati kraje, ki jih je v minulih 12 letih videl iz bazenov in hotelskih sob. Zanimata ga Avstralija in Evropa. Z južnoafriškim plavalcem Chadom le Closom, ki ga je na olimpijskih igrah premagal zadnji, se želi potapljati med belimi morskimi psi. “Videl sem toliko čudovitih mest, a jih nisem imel priložnosti doživeti,” je dejal. Mama Debbie, njegova najbolj zvesta navijačica, dodaja, da potrebuje predvsem čas zase. Plavanju se sicer ne namerava popolnoma odpovedati. “Rad bi ga ponesel na še višjo raven, kot je zdaj,” je dejal.

Da je popolnoma odločen, da je njegove plavalne kariere konec, priznava tudi njegov dolgoletni trener Bob Bowman. Njun odnos je nekaj posebnega. Bowman je bil z njim na vsakem koraku, skupaj sta šla skozi dobro in slabo – zlate medalje, svetovne rekorde, pa tudi občasne spodrsljaje, kot je bila Phelpsova vožnja v vinjenem stanju. Bowman je začel Phelpsa trenirati pri 11 letih in izklesal ga je do popolnosti. V tem času sta vzpostavila enega najbolj edinstvenih odnosov v svetu športa. Sedeminštiridesetletni Bowman je v življenju Michaela Phelpsa na nek način odigral tudi očetovsko vlogo, saj je Michael odraščal brez očeta.

Michael Phelps
Michael Phelps FOTO: Reuters

Samo Bowman ...
Športnik in trener, otrok in oče, poslovna partnerja, najboljša prijatelja – vse to sta (bila) Phelps in Bowman. Michael ni nikoli pomislil, da bi treniral s kom drugim, kar je pri športnikih prava redkost. “Imava krasen odnos,” je dejal Phelps, ki v svoje življenje ne spusti veliko ljudi. “Oba imava rada to, kar počneva. Pri tem želiva biti najboljša. Zaupam mu. Zaupal sem mu tudi, ko sem bil star 11 let. Ne vem zakaj, ampak sem,” je dejal Phelps, Bowman pa je v šali dodal: “Bil si pogumen.” In kaj bo zdaj počel Bowman? Vzel si bo vsaj leto dni “trenerskega” premora. Tudi on namerava potovati, še vedno bo dejaven v svojem plavalnem klubu, nekaj časa pa bo posvetil tudi drugim strastem v svojem življenju, kot je jahanje. Novega Phelpsa ne bo iskal. “Ne, ne, ne. Tega ne morem početi še enkrat. Eden je dovolj,” je dejal.

V Londonu je prišel čas za slovo. Michael Phelps se je poslovil na najlepši možni način – s štirimi zlatimi medaljami in dvema srebrnima. Njegova era se je končala, era velikega lova na njegove dosežke pa se je šele dobro začela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
06. 08. 2012 18.09
tip je dosegel že vse kar lahko v karieri športnik doseže in to mu je uspelo večkrat. verjamem da zdaj nima več konkretnega izziva in bo ravno iz tega razloga zaključil. me pa malo zanima če je celotno kariero preživel brez dopinga... če bi pa potegnil še 4 leta potem bi najbrž postavil nedosegljive rekorde. upam da si premisli :) kje je pa cesar cielo bil?? zakaj ga ni bilo na igrah??
przelmuding
06. 08. 2012 13.15
-18
Število medalj ki jih je osvojil je pač dejstvo, je pa tudi dejstvo da on ni noben fenomen ali pa kakšen nadsposobnež. Njegova stopala merijo 42 cm in to je največji razlog njegovih uspehov.
Martian
06. 08. 2012 13.41
+19
ti bi lohk imel stopala 62 cm...pa ne bi njega nikol prehitu... na svetu je veliko ljudi ki imajo taka stopala kot Phelps....ampak samo on ima 22 olimpijskih medalj..
Stefan Stefic
06. 08. 2012 15.13
+6
to pa nwm če je možno,ker imam sam 32 cm in mam 49 cifro noge,tko da bi on mogu met okol 65.
dk8
06. 08. 2012 17.53
+1
ja res ja kakšne ta stresa..normalen odrasel moški ima okoli 26-30cm dolga stopala, vse več je že zelo ogromna številka..42 pa je praktično nemogoče, saj ni visok 2,30.
Izbrisani20
06. 08. 2012 11.02
-2
Vau, zdej bodo pa nad vodo plaval.