Drugi športi

Pleše na Havajih v pričakovanju ironmana

Honolulu, 07. 10. 2014 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V soboto bo najboljši slovenski triatlonec David Pleše drugič zapored nastopil na svetovnem prvenstvu v ironmanu, enem najtežjih triatlonskih preizkušenj na svetu.

David Pleše si je nastop na Havajih zagotovil konec julija in s tem izpolnil veliki cilj sezone, toda Velenjčan se zaveda, da je dobro pripravljen, kar je letos večkrat dokazal. Pleše si je drugi nastop med 55 profesionalci, ki tekmujejo na vsakoletnem SP v Koni, zagotovil do prvega roka, to je bilo 27. julija. S tem je pridobil nekaj časa za počitek in pripravo na glavno tekmo sezone, lani si je namreč uvrstitev na Havaje prigaral avgusta. Vstopnico za Havaje si je letos priboril na treh ironmanih; v Celovcu je bil tretji, na evropskem prvenstvu v Frankfurtu šesti, v Zürichu pa drugi. Pot do najtežjega triatlonskega tekmovanja na svetu, tekmovalci morajo premagati 3,8 kilometra plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42,2 kilometra teka, je bila vse prej kot lahka, Pleše je tri tekme opravil v mesecu dni. Po nekaj počitka in regeneracije je vse misli osredotočil na trening in čim boljšo pripravo, na Havajih pa je že slab teden dni. V tem času je treniral in se privajal na tamkajšnjo vročino, to je nujno, če želiš dobro nastopiti, meni Pleše.

David Pleše
David Pleše FOTO:

"Na SP sem se pripravljal po tekmovalnem premoru. Nekaj sem imel odmora, vse od septembra pa sem se pripravljal zgolj na to tekmo. Priprave so bile v redu, brez poškodb," je uvodoma povedal 31-letnik, ki je imel na lanski tekmi precej težav z energijskimi geli, ki jih je kupil na Havajih, vendar telo nanje ni bilo navajeno in jih ni najbolje prebavljalo. "Nisem eksperimentiral z njimi, tu sem pač kupil druge. Zdaj imam svoje," z nasmehom zatrjuje Pleše. Slovenski "jekleni mož" je na kolesu in predvsem v teku zelo konkurenčen najboljšim tekmovalcem v tem športu, nekoliko mu do njih manjka v plavanju. A je temu namenil več pozornosti, občutki v vodi so boljši in je v primerjavi z lansko sezono v tem delu ironmana napredoval: "Drži, da je treba biti v vodi z njimi, z najboljšimi. Potem imam več možnosti. Na kolesu se naredijo skupine, tako da moraš imeti najboljše na dosegu, da ti narekujejo ritem in z njimi tekmuješ. Če si zadaj, je dosti težje, ker se naredijo razlike." Na lanskem prvencu je zasedel 27. mesto, cilj za letos je jasen: "Izboljšati lansko uvrstitev. Konkurenca je huda. Še malo počivam, potem pa bo tekma."

Na startu bosta še dva Slovenca, vendar ne v družbi profesionalcev, temveč med tekmovalci v t.i. starostni skupini med 40 in 44 let, Tomaž Kovač in Tomaž Šink.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

needspeed
07. 10. 2014 08.23
-1
Dajmo David! Velenje je s tabo!!!
mikson1402
07. 10. 2014 08.18
+1
SREČNO MOJSTER...VSA ČAST !!
novi25
07. 10. 2014 08.14
+3