Drugi športi

Polanc bo odkrito napadal zmago na slovenski pentlji

Ljubljana, 18. 06. 2014 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S kronometrom v središču Ljubljane se bo začela kolesarska dirka Po Sloveniji. Tako kot vsako leto bo tudi letos na njej nekaj zvenečih imen kolesarskega športa, najbolj slaven udeleženec bo zagotovo Američan Chris Horner, nekdanji zmagovalec Vuelte. A tudi Slovenija ima močne adute.

Pogled na startno listo izdaja, da je ekipa Lampre za katero nastopa tudi Jan Polanc na papirju najmočnejša na dirki, saj sta v njej tudi Diego Ulissi, ki je slovensko pentljo že dobil, in pa omenjeni Polanc, lani z drugim mestom najboljši Slovenec na dirki in letos najboljši slovenski predstavnik na Giru. "Na papirju smo res močni, a konkurenca je huda, vsaka ekipa pa si želi zmagati, tako da nas čaka težko delo. Za začetek načrtujemo, da bo ekipa vozila zame, saj sem domačin, kar na takih dirkah veliko pomeni. Če bodo moje noge prave, lahko računam na pomoč moštvenih kolegov, če ne bodo, bodo v ospredje v naših mislih prišli drugi. Ulissi bo zagotovo v dobri formi, saj se približuje italijansko prvenstvo, na katerem želi biti v dobri formi, vprašanje pa je, kaj je zmožen Horner, ki se vrača po daljšem odmoru," Kranjčana ne moti konkurenca v svoji ekipi.

Jan Polanc
Jan Polanc FOTO: Damjan Žibert

"Lani sem bil drugi, jasno je, da si želim stopiti še stopniško višje, toda zmago si želijo še številni drugi kolesarji, predvsem slovenskim je dirka eden glavnih ciljev sezone. A mi gremo na zmago, če ne bo uspelo meni, upam, da bo komu drugemu od naših. Mi pa trasa dokaj ustreza, želel bi si mogoče le kakšne zahtevnejše gorske etape s klancem na Vršič ali Krvavec. S tem pa še zdaleč ne mislim, da je vzpon na Tri kralje lahek. Ogledal sem si ga, je zahteven, na njem ni niti ene ravnine," je pred začetkom dejal Polanc ter s tem povedal, da so bile kraljevske etape zahtevnejše kot letošnja, v kateri se bodo kolesarji iz 18 ekip, od katerih so štiri z najvišje kakovostne ravni (Lampre, Orica GreenEdge, Cannondale in Katjuša brez Simona Špilaka).

Mladi Gorenjec si natančno startne liste ni ogledal, tako da o najhujših konkurentih ne more natančno govoriti, prepričan pa je, da bodo najnevarnejšimi Slovenci ali kolesarji slovenskih ekip ter nekateri Italijani. Od teh je omenil Enrica Battaglina, ki je na Giru zmagal etapo, v kateri je bil on četrti, vsekakor pa se ne sme pozabiti na Franca Pellizottija in kolesarje vseh treh preostalih pro tour ekip, od katerih je še največja neznanka forma Katjuše. Orica Green Edge bo v svoji ekipi imela lanskega zmagovalca kronometra v Ljubljani Kanadčana Sveina Tufta in odličnega etapnega kolesarja Avstralca Michaela Matthewsa, toda skupno zmago bo najbrž napade kdo drug izmed njih. V Cannondalu stavijo na Slovenca Mateja Mohoriča in Kristijana Korena, tudi Rusi, pri katerih bo sicer najbolj zveneče ime Italijan Luca Paolini, ki pa ni tekmovalec za skupne razvrstitve, pa bodo v Mihailu Ignatijevu in še komu imeli kandidata za vrh. Poleg vseh naštetih se nikoli ne sme odpisati Kolumbijcev, specialistov za vzpone.

Etape kolesarske dirke Po Sloveniji:
1. etapa, četrtek, 19. 6.: kronometer: Ljubljana (8,8 km)
2. etapa: petek, 20. 6.: Ribnica - Kočevje (160,7 km)
3. etapa: sobota, 21. 6.: Rogaška Slatina - Trije kralji (192 km)
4. etapa: nedelja: Škofja Loka - Novo mesto (153 km)

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.