Drugi športi

Portugalci poslali Slovence iz prve evroafriške skupine

Lizbona, 17. 09. 2016 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska teniška reprezentanca je v dvoboju s favorizirano Portugalsko zabeležila še tretji zaporedni poraz, kar pomeni, da bo Portugalska tudi naslednje leto tekmovala v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala. Slovenija pa je izpadla v nižji rang tekmovanja.

Grega Žemlja s Svenom Lahom ni uspel obrniti para v korist Slovenije.
Grega Žemlja s Svenom Lahom ni uspel obrniti para v korist Slovenije. FOTO: Damjan Žibert

O obstanku ali takojšnjem izpadu je po dveh petkovih porazih v posamičnih dvobojih odločal današnji obračun v konkurenci dvojic. Favorizirana Portugalca Joao Sousa in Gastao Elias sta pričakovano slavila ter dobila dvoboj s 3:0 v nizih proti nižje rangiranima slovenskima igralcema, izkušenemu Gregu Žemlji, rekorderju po nastopih v državnem dresu, in mlademu Svenu Lahu s 6:4, 6:4, 6:4. Lah je na svetovni lestvici na 1571. mestu. V nedeljo sta sporedu še dva obračuna v posamični konkurenci, ki pa ne bosta odločala o ničemer več, saj je Slovenija že izpadla v nižji kakovostni razred, v drugo evroafriško skupino. Slovenija je na severu Portugalske nastopila močno oslabljena. Manjkala sta dva od treh najboljših igralcev - Blaž Rola in Blaž Kavčič. Tako sta morala v petek, prvi dan dvobojev, v žerjavico Tom Kočevar Dešman, trenutno 822. igralec na lestvici ATP, in najboljši Slovenec, Žemlja (158.), ki sta kljub odločnemu boju na koncu izgubila proti favoriziranima Portugalcema, ki sta bila nesporna favorita na peščenih igriščih teniškega kluba Viana do Castelo. Sousa je 34. igralec sveta, Elias pa 61.

Slovenija je potrebovala mali čudež, da bi se izognila izpadu iz prve evroafriške skupine, v kateri je nastopala zadnjih šest sezon. A tega čudeža na Portugalskem ni bilo. Uresničil se je najbolj črni scenarij. Po porazu je slovenski reprezentančni tenis v letu 2016 pristal na najnižji točki v zgodovini. Še nikoli doslej namreč obe reprezentanci, tako moška kot ženska, nista bili skupaj v drugi evroafriški skupini Davisovega pokala oziroma pokala Fed.

Izidi:

Viana do Castelo: Portugalska - Slovenija 3:0

- petek, 16. 9.:
Joao Sousa - Tom Kočevar Dešman 6:7 (5), 7:6 (3), 6:2, 6:1;
Gastao Elias - Grega Žemlja 6:4, 7:6 (1), 6:4;

- sobota, 17. 9.:
Joao Sousa/Gastao Elias - Grega Žemlja/Sven Lah 6:4, 6:4, 6:4;

- nedelja, 18. 9.:
Joao Sousa - Grega Žemlja
Gastao Elias - Tom Kočevar Dešman

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
17. 09. 2016 18.53
-1
Vsak ki ima 5 mit časa, nas hitro reši.