Drugi športi

Potočnik: Tudi brez medalje Dugonjića je bila odprava uspešna

Berlin, 25. 08. 2014 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Selektor slovenskih plavalnih reprezentanc Miha Potočnik je ocenil nastope Slovencev na Evropskem prvenstvu v Berlinu in poudaril, da je bila odprava precej nad prvotnimi cilji ter da so bili uspehi reprezentance tudi brez medalje Damirja Dugonjića zelo uspešni.

Miha Potočnik je bil presenečen nad uspešnimi nastopi reprezentantov, saj je običajno več tistih, ki na EP nastopijo dobro in slabo, tokrat pa podpovprečnih nastopov praktično ni bilo. Medalja seveda običajno prikrije posameznike s slabšimi dosežki, kar ne sme biti merilo za oceno. Osnovna želja slovenske odprave je bila ena medalja, še dve finali in dodatne štiri uvrstitve do 16. mesta, končni izkupiček pa je medalja, štirje finalni nastopi in dodatnih osem uvrstitev med najboljših 16. "Prav gotovo sem z nastopi slovenskih plavalcev zadovoljen. V soboto nas je z medaljo razveselil Damir Dugonjić, a plavalci so popravili deset osebnih rekordov in dosegli štiri državne rekorde. V dani situaciji moramo biti s tem zelo zadovoljni," je pogovor z mediji začel Potočnik. Ob tem je ocenil, da je temu morda botrovalo tudi dejstvo, da je imel v Berlinu prav vsak plavalec tudi svojega trenerja. Izkupiček je nekaj slabši kot pred dvema letoma na Madžarskem, a tudi tekmovanje je letos močnejše. "Gre za menjavo generacij, nekateri so se poslovili, bilo je tudi nekaj zdravstvenih težav in zato tukaj nekateri niso pokazali vsega. Glede na to, da je kar nekaj plavalcev izpolnilo normo za SP v Dohi in Kazanu pa lahko napovem, da se bo naša krivulja uspehov še obrnila navzgor." V oceni posameznikov je bil slovenski selektor nekoliko kritičen do dobitnika medalje Damirja Dugonjića. "Ta je upravičil vlogo našega najboljšega plavalca, čeprav ni uresničil vseh ciljev. Glede na lanske dosežke s tukajšnjimi dosežki in uvrstitvami ne more biti zadovoljen. Ima dve leti časa in mislim, da je odločitev, da ostane doma in dela s trenerjem Matijo Medveškom, edina prava pot za igre v Rio de Janeiru. Med ženskami sem napovedal preboj Tjaše Oder in Tjaše Vozel. Prva je pokazala res lep napredek, druga pa je malo zaostala za pričakovanji. Tudi Anja Klinar se je po poškodbi uspešno vrnila in je pripravljena delati naprej. Za Matjaža Markiča lahko rečem, da je plaval solidno, a je daleč od tega, kar je že plaval in moral se bo odločiti ali ga zanima vrhunsko plavanje ali ne."

Damir Dugonjić je v Berlinu osvojil že svojo deseto medaljo na velikih tekmovanjih.
Damir Dugonjić je v Berlinu osvojil že svojo deseto medaljo na velikih tekmovanjih. FOTO: Reuters

Bolj zadovoljen pa je bil selektor z mladimi reprezentanti Gajo Natlačen, Špelo Perše in Martinom Bauom, ki so posegli po uvrstitvah med najboljših 16. "V zadnjih letih so se poslovili številni med tistimi, ki so nas razveseljevali z dobrimi uvrstitvami, a naš mladi val se je odlično spopadel z najboljšimi evropskimi plavalci. Naslednje leto bo težje, ko bo na vrsti svetovno prvenstvo, a imamo dve leti časa, da se pripravimo za olimpijske igre." Naslednje veliko tekmovanje bo decembrsko svetovno prvenstvo v Dohi, za katero ima normo šest plavalcev. "Nekateri se bodo še priključili in mislim, da bo konča številka okrog deset. Že zdaj je jasno, da bo precej številčnejša tudi naslednja odprava za svetovno prvenstvo v velikih bazenih, ki ga čez leto dni gosti Kazan." Ob znanih finančnih težavah pa si selektor želi obdržati kakovostne priprave, predvsem pa več udeležb na močnih tekmah. "Ne vidim možnosti konkurenčnega nastopa, če plavalcem ne bomo uspeli zagotoviti dobrih pogojev in močne trening tekme." Za Kazan Potočnik napoveduje tudi obuditev štafete, tokrat pa ne razmišlja le o ženski na 4 x 200 m prosto, ampak ob primernem razvoju napoveduje tudi nastop tovrstne moške ekipe, pozorno pa spremlja tudi možnost sestave ženskih štafetah na 4 x 100 prosto in mešano, saj je v Sloveniji vrsta nadarjenih mladih plavalk. "Problem tega prvenstva so bile mladinske olimpijske igre v Nanjingu, kjer smo imeli dve plavalki za štafeto in s tem nam je bil tukaj onemogočen dober nastop."

Po krajšem premoru bodo plavalci začeli z individualnim delom, prva skupna akcija bo na sporedu oktobra, v novembru pa tekme v Zrenjaninu, Zagrebu in Kranju, zadnje veliko tekmovanje leta pa bo na sporedu v Dohi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.