Drugi športi

VIDEO: Audijeva velika zmaga v Le Mansu

Le Mans, 14. 06. 2008 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min

Razburljivo in napeto dirko za 24 ur Le Mansa je po napetem dvoboju z Peugeotom na koncu dobil Audi.

Le Mans cilj
Le Mans cilj FOTO: Reuters

Na štartu dirke so povedli vsi trije peugeotovi dirkalniki. Vodilnemu Pedru Lamyju je sledil Franck Montagny, tretjega voznika v francoskem dirkalniku Nicolasa Minassiana pa je na začetku dirke prehitel Allan McNish v audiju. V nemškemu dirkalniku številka 3 je bil Lucas Luhr na petem mestu pred Frankom Bielo (Audi številka 1). Najboljši dirkalnik z bencinskim motorjem je bil Stefan Mucke (Lola Aston Martin).

V prvi uri dirke si je Peugeot že nabral prednost. Pedro Lamy in Franck Montagny sta v tandemu vozila v ospredju, pred najbližjim zasledovalcem v audiju, ki ga je upravljal Allan McNish sta imela že 45 sekund prednosti. Peugeot številka 7, za volanom pa Nicolas Minassian je bil tretji, njegov zaostanek za vodilnima pa 17 sekund. McNish je bil med Audijevimi dirkači najhitrejši in prvi med vodilnimi dirkači je šel na postanek v bokse. To je bila strategija nemškega proizvajalca, a Škot je le za nekaj ovinkov premešal vodilno trojico. Vsi trije črno-beli dirkalniki so bili spet varno na prvih treh mestih.

Tudi po drugi uri dirke je bil Peugeot trdno na prvem mestu. Stephane Sarrazin je v peugeotu številka 8 privozil lepo prednost pred Pedrom Lamyjem. Sarrazin postavil tudi najhitrejši čas na dirki s 3:21.872, v peugeot številka 9 pa je sedel Christian Klien, v tretjem francoskem dirkalniku številka 7 pa je dirkal Jacques Villeneuve. V audiju številka 2 je vztrajal Allan McNish, ki se je po postankih že približeval Villeneuveu.

V tretji uri dirke je prišlo do preobrata med obema favoritoma. Audi R10 z Allanom McNishom je prišel pred vse tri peugeote, škotski dirkač, ki je opravil odlično delo, pa je po skoraj treh urah prepustil volan Dindu Capellu. Pri moštvu Peugeot so prve resne težave dirkalnik številka 8 potisnile na rep lestvice rezultatov. Začeli so se tesni dvoboji in po treh urah dirke je bil spet v vodstvu Peugeot in sicer Marc Gene v avtu številka 7.

Tudi v četrti uri se Audi ni predal. Nemški dirkalnik s številko 2 s posadko Allan McNish/Tom Kristensen/Rinaldo Capello je spet prišla v vodstvo. V peugeot številka 7 se je presedel Nicolas Minassian, Capello pa je ostal v nemškem dirkalniku tudi po postanku. Najboljši peugeot (dirkalnik številka 9) je bil več kot pol sekunde za obema audijema. Povsem si je opomogel tudi peugeot številka 8, ki je imel težave s prestavami, a posadka se ni predala. Še več Alex Wurz je postavil najhitrejši krog na dirki in se prebil na 18. mesto.

Tudi v peti uri dirke sta se favorita spet zamenjala. Peugeot 908 številka 7 je vnovič prišel v vodstvo. Nicolas Minassian se je zelo približal Rinaldu Capellu, a Francozi so opravili boljši postanek in spet povedli na dirki 24 ur Le Mans. Minassianovo prednost 30. sekund je nato skorajda izničil Jacques Villeneuve, ki je prevzel krmilo vodilnega peugeota.

Proti koncu šeste ure dirke je vodil Jacques Villeneuve s peugeotom, zelo hitre čase pa je začel postavljati Franck Montagny, ki je prehitel audija številka 2 na drugem mestu in se začel približevati Villeneuveu. Dindo Capello v audiju je odšel na počitek, za volan pa je sedel Tom Kristensen.

Po sedmih urah dirke je bil v vodstvu Christian Klien, ki je v peugeotu številka 9 dobil dvoboj s francoskim dirkalnikom številka 7, ki je je vozil Marc Gene. Tom Kristensen v audiju pa je vozil na tretjem mestu. Frank Biela in Mike Rockenfeller v ostalih dveh audijih pa sta bila svojo bitko v ozadju. V akcijo se je spet vrnil Stephane Sarrazin, najhitrejši s kvalifikacij, in ob pogledu na čase je gledalcem spet vzelo sapo. Francoski dirkač v peugeotu je postal prvi dirkač, ki mu je na dirki uspelo prevoziti krog v manj kot 3. minutah in 19. sekundah.

Po osmih urah dirke in tretjini letošnje dirke je bil v vodstvu Marc Gene pred Tomom Kristensenom v audiju, a na vodilna prva tri mesta so bili spet peugeoti, a dirkalnik številka 8 je zapeljal v bokse in izgubil 20 minut zaradi težav z menjalnikom.

Po devetih urah dirke se je vrnil Nicolas Minassian (peugeot številka 7) in brez težav še naprej vozil na prvem mestu. Marc Gene je pred menjavo poskrbel za povišan utrip srca, ko je naredil napako, a vodilni dirkalnik je ostal nepoškodovan. Allan McNish v audiju je bil za njim za Minassianom nekaj več kot minuto in še vedno v igri za tretjo zaporedno zmago na 24 ur Le Mans z dizelskim motorjem.

Po desetih urah si je Nicolas Minassian privozil lepo prednost, dogajanje na stezi pa je popestrila nesreča Marcela Fasslerja v ovinku Porsche. Od orece courage številka 6 so ostale le še razbitine, dirkača pa so prepeljali v bolnišnico. Na stezo sta prišla varnostna avtomobila in ostala na progi kar 40 minut. Minissian je vodil več kot krog pred McNishom in kar dva kroga pred drugim peugeotom z Montagnyjem za volanom.

Po enajstih urah je Nicolas Minassian še povečal svojo prednost, preden je šel na postanek po nove gume in dolivanje goriva. Za volan se je spet vrnil Christian Klien, ki je zamenjal Francka Montagnyja v peugeotu številka 9. Pred njima je bil Allan McNish v audiju. Alexandre Premat je prevzel krmilo Lucasu Luhru v audiju številka 3, ki je bil na četrtem mestu, ki se je proti koncu enajste ure zavrtel v ovinku Mulsanne. Peti je bil Emanuele Pirro v tretjem audijevem dirkalniku. Tretji peugeot s Pedrom Lamyjem je bil na osmem mestu z devetimi krogi zaostanka, saj so morali na dirkalniku zamenjati baterijo.

Po dvanajstih urah oziroma po polovici dirke je še vedno vodil Peugeot pred Audijem. Nicolas Minassian je bil pošteno utrujen in se je na stezi zavrtel. Na stezo se je vrnil, še preden ga je uspel prehiteti Dindo Capello v audiju. Utrujenega Minassiana je zamenjal Jacques Villeneuve, ki je imel na vodilnem mestu nekaj več kot dve minuti prednosti. Capello se je začel približevati Kanadčanu.

Po trinajstih urah se je dobra vožnja Dinda Capella obrestovala, saj je Italijan prehitel Jacquesa Villeneuvea v peugeotu številka 7. Capello je bil kar sedem sekund hitrejši na krog od Villeneuvea, vsi trije peugeoti pa so izgubili veliko časa na postankih. Villeneuve se je v audiju R10 s številko 2 vrnil v vodstvo, vodilnima dirkačema pa se je približeval Christian Klien v peugeotu številka 9.

Štirinajsto uro dirke je v Le Mansu dodatno popestril dež. Vodilni peugeot je začel izgubljati svojo prednost in audija sta prišla na drugo in tretje mesto in zmanjšala zaostanek za Francozi. Blestel je Tom Kristensen v nemškem dirkalniku, še hitrejši pa je bil Mike Rockenfeller, ki je audija številka 3 pripeljal po štirinajstih urah na tretje mesto.

Tudi po petnajstih urah so bile razmere na stezi še vedno mokre, kar je najbolj ustrezalo Tomu Kristensenu, ki je popeljal Audi v vodstvo. Kristensen je šel na postanek skupaj z drugo uvrščenim Villeneuveom, ki ga je zamenjal Marc Gene, Danec pa je nadaljeval s svojo vožnjo in se oddaljeval od svojih najbližjih zasledovalcev.

Po šestnajstih urah dirke 24 ur Le Mansa je bil Audi v vodstvu, a Peugeotov dirkač Marc Gene se je Nemcem začel približevati. Razmere na stezi so se izboljšale, Tom Kristensenje imel že več kot 30 sekund prednosti, ker pa se je vidljivost na dirki izboljšala, so začeli zaprti peugeotovi dirkalniki voziti hitreje. Gene se je približal vodilnemu na 15 sekund, a v vodilnem audiju je imel odgovor na peugeotove hitre kroge Allan McNish. Na tretjem mestu je bil peugeot številka 9 s Francom Montagnyjem, na četrtem in petem pa audija z Rockenfellerjem in Bielo.

Tudi po sedemnajstih urah je bil audi številka 2 še vedno v vodstvu. Dogajanje na stezi je bilo precej mirno, Allan McNish pa je uspel zadržati vso prednost pred zasledovalcem Marcom Genejem v audiju. Na tretjem mestu je peugeot s Franckom Montagnyjem zaostajal že dva kroga, minuto za njim pa je bil spet audi številka 3.

Audi s številko 2 je tudi po devetnajsti uri še naprej nabiral prednost pred Peugeotom. Dirkalnik številka 7 je imel težave z gumami. Tudi vreme je šlo na roko Audiju in Francozi se nikakor niso mogli več približati nemškemu proizvajalcu.

Audijeva posadka z dirkalnikom številka 2, Rinaldo Capello, Allan McNish in Tom Kristensen, si je po dvajsetih urah privozila krog prednosti. Na drugem mestu sta bila Peugeota številka 7 in 9., na postanku so Francozi zamenjali dirkače. Vstopil je spet Jacquess Villeneuve, ki je za malenkost uspel zmanjšati prednost Capella v audiju.

Po enaindvajsetih urah se je steza nekoliko posušila, na postanku je Audi na svojem vodilnem dirkalniku najprej zamenjal gume za polsuho stezo, na naslednjem postanku pa je bila steza dovolj suha že za gladke gume. Vremenski pogoji so se spet izboljšali za Peugeot, ki je začel zmanjševati svojo prednost. Odlično je svoje delo opravil Jacques Villeneuve, ki je pred menjavo z Marcom Genejem zmanjšal zaostanek na nekaj več kot 3 minute in 15 sekund. Krmilo vodilnega audija pa je prevzel Tom Kristensen.

Audi R10
Audi R10 FOTO: Reuters

Tudi po dvaindvajsetih urah je bil v vodstvu Audi, čeprav je za pravo razburjenje poskrbel Tom Kristensen, ki se je pri prehitevanju Juana Barazija, ki sicer tekmuje v kategoriji LMP2, zaletel in na srečo je dirkalnik ostal nepoškodovan. Kljub temu ga Marc Gene v peugeotu številka 7, na drugem mestu, ni ogrozil, še vedno je za krog zaostajal za vodilnim audijem. V peugeotu številka 9 je bil po dvaindvajsetih urah na tretjem mestu Ricardo Zonta, na četrtem in petem pa še oba audija z Mikom Rockenfellerjem in Marcom Wernerjem. Ni in ni bilo konec težav za peugeot številka 8, saj se je Pedro Lamy zavrtel. Nesrečni avto, ki je imel med dirko vrsto težav, je zdaj zaostajal že več kot 13 krogov.

Peugeot 908
Peugeot 908 FOTO: Reuters

Po trindvajsetih urah dirke se je v Le Mansu spet ulil dež. Peugeot se je pred tem že nevarno približeval audiju. Francozi še niso vrgli puške v koruzo, saj se je prednost vodilnih zmanjašala na dve minuti. Tom Kristensen v vodilnem audiju številka 2 in Nicolas Minassian v peugeotu številka 7 pa sta kmalu zagledala temne oblake nad stezo in ulil se je dež. Prednost audijevega dirkalnika pred peugeotovim se je po postanku spet povečala.

Audi R10 TDI
Audi R10 TDI FOTO: Reuters

Konec dirke po štirindvajsetih urah in velika zmaga za moštvo Audi. Deseti nastop za nemško moštvo in osma zmaga na dirki 24 ur Le Mansa. Tretja zaporedna z dizelskim motorjem, ciljno črto pa je z audijem številka 2 prepeljal Tom Kristensen, ki je na tej dirki prav tako slavil zmago osmič.

Audi R10 TDI
Audi R10 TDI FOTO: Reuters

Dansko-italijansko-škotska posadka Tom Kristensen/Rinaldo Capello/Allan McNish je v 24 urah prevozila 381 krogov in za krog premagala najboljšo posadko Peugeota v postavi Jacques Villeneuve/Nicolas Minassian/Marc Gene.
Na tretjem mestu so končali Christian Klien, Franck Montagny in Ricardo Zonta (Peugeot) s še enim krogom zaostanka več.

Za nemško tovarno je bil letošnji uspeh na eni največjih dirk na svetu že peti zaporedni in drugi z dizelsko gnanim dirkalnikom R10 TDI. Nemci so v vodstvo prišli v nočnem delu dirke, ko je Kristensen prehitel Villeneuva, medtem ko je bil Kanadčan v boksih, in ga niso več spustili iz rok, čeprav je za trenutek tesnobe v 22. uri dirkanja poskrbelo trčenje s tekmeci iz ekipe Zytek, ki pa se je na srečo Audijevih voznikov končalo brez tehničnih okvar.

Francozi s peugeoti, ki so bili s svojimi tremi dirkalniki tudi najhitrejši v kvalifikacijah, so bili zelo blizu. Posadka nekdanjih dirkačev formule 1, na čelu s svetovnim prvakom Jacquesom Villeneuvom, je večji del dirke vozila v istem krogu in šele proti koncu celodnevne preizkušnje je morala tekmecem priznati premoč in zaostala za krog. Premoč Peugeota in Audija so potrdile preostale posadke, saj sta tovarni zasedli prvih šest mest. Šesti je bil branilec naslova iz lanske sezone Frank Biela, mesto pred njim je končal Stephane Sarrazin, ki je začel z najboljšega startnega mesta.

Villeneuve bo moral tako kljub dobri predstavi vsaj še leto dni počakati na trojček zmag na največjih dirkah sveta, potem ko je leta 1995 dobil dirko 500 milj Indianapolisa in dve leti kasneje postal svetovni prvak formule 1. S takšnim dosežkom se lahko pohvali le Graham Hill.

Rezultati:

1. Dindo Capello / Tom Kristensen / Allan McNish - Audi Sport North America (Audi R10) 381 krogov

2. Marc Gene / Nicolas Minassian / Jacques Villeneuve - Team Peugeot Total (Peugeot 908) 381 krogov

3. Franck Montagny / Christian Klien / Ricardo Zonta - Peugeot Sport Total (Peugeot 908) 379 krogov

4. Alexandre Premat / Lucas Luhr / Mike Rockenfeller - Audi Sport Team Joest (Audi R10) 374 krogov

5. Alexander Wurz / Stephane Sarrazin / Pedro Lamy - Team Peugeot Total (Peugeot 908) 368 krogov

6. Frank Biela / Emanuele Pirro / Marco Werner - Audi Sport North America (Audi R10) 367 krogov

7. Harold Primat / Christophe Tinseau / Benoit Treluyer - Pescarolo Sport (Pescarolo LMP1 Judd) 362 krogov

8. Soheil Ayari / Franco Groppi / Loic Duval - Team Oreca Matmut (Courage-Oreca LC70 Judd) 357 krogov

9. Jan Charouz / Stefan Muecke / Tomas Enge - Charouz Racing Systems (Lola B08/60 Aston Martin V12) 354 krogov

10. Peter van Merksteijn / Jos Verstappen / Jeroen Bleekemolen - van Merksteijn Motorsports (Porsche RS Spyder) 354


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Deeyan Dejan Žmega?
16. 06. 2008 08.24
Js sm dirko spremlju na 24ur.com od štarta do pa do 2.00, kasnej pa sm mel težave z internetom pa sm nadaljeval gledanje na eurosportu do cilja. Žal mi je ker nism mogu nadaljevat z gledanjem na 24ur.com, ker so bli komentatorji odlični, sploh nam ni blo dolgčas.
nowinc
15. 06. 2008 22.25
Dirka je bila res super, kar me je pa najbolj osrečilo pa je bil prenos, saj na nobenem drugem kanalu oz. internetni strani (vsaj nam najbljižji) niso prenašali celotne dirke. Vse zahvale gredo tudi komentatorjem, kateri so skrbeli predvsem zato, da smo v poznih jutranjih urah še vedno vstrajali pri gledanju dirke. Kar se pa tiče dirke, laho opazimo da je diesel "zavladal", kar se pa tiče samih moštev, lahko povem samo, da si vsi kateri so prišli do cilja zaslužijo nagrado. Če ste spremljali dirko, ste lahko opazili, da so se dirkači, mehaniki, pa vsi ostali trudili izpeljat dirko brez napak. Vse čestitke Audiju, še večje pa Peugeotu, saj je ena redkih znam, katera je še "frišna" v tem športu, a vseeno je zelo pri vrhu in to z vsemi tremi avtomobili!!!
roblek.tomaz@t-2.net
15. 06. 2008 20.12
ni kej! sicer sem dirko spremljal v glavnem na eurosportu, ampak... super je, če lahko tud stredi noči odpreš 24.ur in spremljaš mal dirke vmes. Le mans...je vsekakor vreden, da ostane tukaj!
nocomment24kur
15. 06. 2008 19.44
Bravo Audi! Končno še kaj drugega kot samo formula 1. Kar se tiče tehnologije, so take dirke bistveno bolj zanimive kot formula.
.vedno
15. 06. 2008 18.48
hvala za prenos, kr dirka je bila zelo zanimiva. pa upam da bo naslednje leto to tudi na ogled preko spleta oz. preko vaše strani
bobi06
15. 06. 2008 16.52
čestitke za dober prenos in upam še na več takšnih... :)
mc_burek@email.si
15. 06. 2008 16.43
se vidi da je TDI še vedno zakon, vendar pa je avdi letos kar zhubil 2 mesti na račun peugeota, katerega je nesla malce večja poraba nafte
smeh1
15. 06. 2008 16.43
audi bravo bravo sponzorju audiju in vsekakor tudi poptv ju za prenos
lashley
15. 06. 2008 16.19
bravo Audi .. in bravo pop tv!!! enkratna zadeva.. upam danaslednje leto spet.. komentatorjem pa kapo dol :;)
hrupach
15. 06. 2008 15.37
Mega stvar in mega hvala POP TV za prenos. komentatorji so zelo dobro opravili svoje delo. bilo je nekaj pomanjkljivosti, a to se mi zdi normalno. Sedaj manjkajo samo še prenosi WRC. Upam, da bomo naslednje leto spet imeli takšno možnost.
aneta13
15. 06. 2008 15.34
poptv-ju in komentatorjema čestitke!!!
falconer
15. 06. 2008 15.28
Vsaj nekaj pametnega na pop tv. Bravo Audiju!
454206
15. 06. 2008 15.25
THINC mislim da če bi takole prenašali tudi motorne dirke 125ccm in pa tud 250ccm bi bil odziv enak al pa tud bolši to je moje mnenje pa nej tudi drugi povejo
grandfelix
15. 06. 2008 15.22
Drug let jo nej dajo na tv! Kot ima eurosport. Kanal A in Pop tv, vsak naj ima prenos po dve uri al pa več in se menjata. Drgač pa super!
andrazfr
15. 06. 2008 15.21
aja in čestitke audiju za zmago, pa tudi peugeot se je z drugim mestom zelo dobro odrezal.
david6
15. 06. 2008 15.20
Cestitke Komentatorjem! SUPER OPRAVLJENO DELO! se vec takih! Hvala PopTV
454206
15. 06. 2008 15.20
thinc hvala pop-tv za prenos HVALA!!!!!!
andrazfr
15. 06. 2008 15.19
Vse pohvale za prenos. Upam, da boste dirko prenašali tudi drugo leto!
_B3yBo_
15. 06. 2008 15.18
Pohvale pop tv za prenos.... gledal skoraj cisto celo dirko...
zivago
15. 06. 2008 15.18
Zelo sem vesel,da smo imeli ta prenos.Še več takih stvari.