Drugi športi

Napadi name so tudi napadi na verodostojnost svetovnega tenisa, o obtožbah glede dopinga meni Nadal

Pariz, 21. 05. 2016 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španski teniški šampion Rafael Nadal se je odzval na obtožbe o dopingu, ki jih je v javnost poslala nekdanja francoska ministrica Roselyne Bachelot. Majorčan tega ne dojema le kot osebni napad, temveč tudi kot napad na verodostojnost tenisa nasploh.

Francozi so španske športnike, tudi Nadala, že večkrat obtožili "nečistosti".
Francozi so španske športnike, tudi Nadala, že večkrat obtožili "nečistosti". FOTO: AP

"Nekdo, ki naj bi bil resen, odgovoren, ne more izreči teh reči, brez da bi imel vsaj kakšen dokaz. Jaz se ne bojim, toda v igri je verodostojnost tenisa nasploh," je v intervjuju, ki ga je v soboto objavil francoski športni dnevnik L'Equipe, povedal Rafael Nadal. Nekdanja številka ena svetovnega tenisa se skupaj s kolegi pripravlja na začetek Roland Garrosa, v Francijo pa prihaja s še svežimi spomini na obtožujoče izjave nekdanje francoske ministrice za šport Roselyne Bachelot. Ta je v neki televizijski oddaji marca pred očmi francoske javnosti dejala, da vsi vedo, da je "vzrok za poškodbo Rafaela Nadala, ki je trajala šest mesecev, gotovo pozitiven vzorec". Nadal se je odločil ukrepati po sodni poti in dejal, da povsem zaupa francoskemu sodstvu. Priznal je, da to ni prvič, da njegovo "čistost" postavljajo pod vprašaj, a da so besede nekdanje ministrice nekaj povsem drugega.

"Te besede so pokazale pomanjkanje spoštovanja mojemu delu, ki ga opravljam iz dneva v dan. Nekateri igralci imajo močnejše udarce kot jaz, ostali so močnejši v fizičnem smislu, spet drugi tudi v psihičnem,"
se je odprl Nadal. "Vse te kvalitete potrebuješ, da si najboljši. A nikoli nisem dvomil v nikogar, ki jih je imel," je nadaljeval in spregovoril tudi o številnih obtožbah o uporabi nedovoljenih poživil, ki jih je španski šport s strani Francije in Francozov moral poslušati v zadnjih letih. Trenutni kapetan francoske reprezentance v Davisovem pokalu, Yannick Noah, je denimo že pred več kot desetimi leti dejal, da španski športniki uporabljajo "čarobni napoj".

"Odgovoril bi mu (Noahu, op. a.), da težave nimamo le v Španiji. V številnih državah reči ne počnejo tako, kot bi morali, ko gre za boj proti dopingu," odgovarja Nadal, ki si želi tudi, da bi po vseh odmevnih operacijah v boju z uporabo nedovoljenih poživil imena grešnikov objavili. V Španiji je odmevala operacija Puerto, ki je odkrila načrtovani doping med stotinami športnikov iz različnih panog, toda vzorci krvi so še naprej "na hladnem", lahko bi jih tudi uničili. "To bi bil velik udarec za naš šport. Jaz si želim program proti dopingu, ki bi bil čimbolj rigorozen. Vedno bom podpiral iniciative, da bi ga izboljšali. Ne glede na to, koliko bi to stalo," je dodal Nadal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.