Drugi športi

Ratejeva z dobro popotnico v boj za medalje na SP v Londonu, drugi izid med vsemi kvalifikantkami

London, 06. 08. 2017 22.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska rekorderka Martina Ratej je v kvalifikacijah tretjega dne tekmovanj na 16. svetovnem prvenstvu v atletiki v Londonu v metu kopja s prvim metom 65,64 metra dosegla kvalifikacijsko normo (63,50 m) in se izjemno zanesljivo z drugim izidom med vsemi uvrstila v finale, ki bo v torek ob 20.20 po slovenskem času.

Anita Horvat je v kvalifikacijskem teku na 400 m zasedla skupno 38. mesto med 49 tekmovalkami in z 52,78 sekunde na svoji prvi veliki članski tekmi na prostem po pričakovanju izpadla. Rok Puhar je v prvi končni odločitvi dneva v maratonu končal na 66. mestu (2:33:12).

Ratejeva je z dobrim metom v kvalifikacijah presenetila celo samo sebe.
Ratejeva je z dobrim metom v kvalifikacijah presenetila celo samo sebe. FOTO: AP

Ratejeva se je kot prva v sedemčlanski slovenski ekipi uvrstila v finale, svoje prvo na velikih tekmah po dveh letih, do tega pa je prišla z enim samim kvalifikacijskim metom, v katerem je za več kot meter presegla svoj izid sezone. Boljša od nje je bila le Kitajka Huihui Lyu (67,59 m).

Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je še pred začetkom tekmovanj tretjega dne 16. svetovnega prvenstva v atletiki na olimpijskem stadionu v Londonu, ko je prejel "le" bronasto medaljo za svoj zadnji posamični nastop v karieri, požel nov val navdušenja.

"Takega meta nisem pričakovala. Ko sem videla, da je bilo 62,5 metra v prvi skupini dovolj za šesto mesto, sem želela to preseči, ker bi bilo to verjetno dovolj za finale. Na ogrevanju se nisem dobro počutila, ko sem prišla na stadion, pa se je vse spremenilo in sem naredila dobre ogrevalne mete. Vesela sem, da sem dosegla več, kot sem v kvalifikacijah pričakovala. V torek je nova tekma, ker ta met zdaj ne šteje nič več. Želim ga ponoviti tudi v finalu," je dejala Ratejeva.

Med prijavljenimi je imela pred tekmo sedmi letošnji dosežek, orodje pa je letos največ vrgla 64,52 m 21. maja v Celju. Državni rekord je postavila 14. maja 2010 na diamantni ligi v Dohi, ko je vrgla kar 67,16 m. Petintridesetletna Ratejeva je nastopila v skupini B, avtomatična kvalifikacijska norma je bila visokih 63,50 m, zato je bilo za preboj med 12 najboljših treba vreči manj. Na startni listi je bilo 31 atletinj, v prvi skupini pa so se presegle normo le branilka naslova Nemka Kathrina Molitor (65,37 m), Kitajka Shiying Liu (64,72 m) in Avstralka Kesley-Lee Roberts (63,70 m). Prva v čakalnici je bila olimpijska zmagovalka Hrvatica Sara Kolak (63,24 m), ki je bila na koncu osma, saj sta prek kvalifikacijske norme v drugi skupini vrgli še svetovna rekorderka Barbora Špotakova iz Češke (64,32 m) in Turkinja Eda Tugsuz (63,87 m).

"Ko je kopje zapustilo roko, sem vedela, da bo to zelo dober met. Ni bila lahka tekma, ker so so na voljo le trije meti in spodleti tudi najboljšim. Ker je v Londonu zelo mrzlo in piha veter smo menili, da bo 62 m dovolj za finale. Toda taktizirati se ne sme, ker lahko hitro izpadeš. Vso sezono sem iskala tak met, cilj pa je bil najboljša forma na SP. To sem dosegla v kvalifikacijah, to pa še ni to, ta dosežek je treba ponoviti v finalu, kjer bo gotovo osmerica sposobna meta prek 63 m," je končala Ratejeva, ki je nazadnje prek 65 m vrgla pred dvema letoma na zimskem državnem prvenstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zeleleni
07. 08. 2017 14.21
-3