Drugi športi

FOTO: Rekordi padajo tudi na štirih kolesih: Rossi še petič slavil na spektakularnem reliju Monza

Monza, 05. 12. 2016 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Legendarno dirkališče Autodromo Nazionale Monza je bilo te dni rezervirano za reli dirkače. Veliko znanih imen iz sveta motošporta je prišlo v Lomdardijo in si poskušalo priboriti naziv najboljšega za leto 2016. A znova je šov ukradel ljubljenec domačega občinstva Valentino Rossi.

Dirkališče v Monzi je veliko bolj znano po dirkah svetovnega prvenstva Formule1. Domača steza Ferrarija velja za eno najhitrejših, saj nima veliko zavojev in lahko dirkači skoraj celoten krog odpeljejo s popolnoma odprtim plinom. A Katedrala hitrosti se je za tradicionalni Monza Rally Show spremenila v progo za reli dirkače. Veliko zahtevnih šikan, ostrih zavojev in krajših ravnin, ter uporaba starega ovalnega dela dirkališča, so znova poskrbeli, da so ljubitelji motošporta imeli kaj za videti. Tridnevni festival hitrosti je tudi tokrat privabil številna velika imena iz sveta relija, kot tudi dirkačev, ki tekmujejo v  drugačnih prvenstvih. Šov pa je znova ukradel ljublejenc italijanskih ljubiteljev bencinskih hlapov in vonja po zažgani gumah, seveda govorimo o Valentinu Rossiju. Devetkratni motociklistični svetovni prvak se je znova udeležil relija v Monzi in znova ni razočaral svojih navijači, ki so v veliki večini stiskali pesti prav zanj. To je bilo vidno na vsakem koraku, saj je skoraj vsak navijač imel na sebi kakšen artikel VR46 in tudi največja gneča je bila celotne tri dni prav pred njegovim bivalnikom in garažo, kjer so vsi čakali, da bi dobili priložnost za kakšno skupno fotografijo ali avtogram. Toda dirkaški doktor je bil od prvega dne popolnoma osredotočen na svoje dirkanje in je znova dokazal, da ni le mojster vožnje na dveh, ampak tudi na štirih kolesih.

Dani Sordi
Dani Sordi FOTO: AP
Reli Monza, ki je bil sicer prvič organiziran leta 1978,  je v zadnjih letih znova pridobil na popularnosti. Predvsem zaradi tega, ker se ga je začel redno udeleževati motociklistični svetovni prvak Rossi. In tudi letos ni razočaral. Dirkaški doktor je vodstvo na reliju, ki je sestavljen iz desetih različno dolgih etap razposajenih po celotnem dirkališču, prevzel prvi dan, potem ko je Dani Sordi, ki sicer tekmuje v svetovnem reli prvenstvu WRC storil napako in dobil časovni pribidek. Italijan od takrat na prej ni več izpustil vodstva iz svojih rok in se veselil še pete zmage v Monzi, s katero se je izenačil na vrhu večne lestvice z nekdanjim dirkačem na vzdržljivostni dirki 24ur Le Mans, Rinaldom Capellom. Aktualni svetovni podprvak razreda motoGP je tako s svojim sovoznikom Carlom Cassinajem ubranil lansko zmago v skupnem seštevku. S svojo Ford Fiesto WRC je imel po zadnji etapi nekaj več kot osemnajst sekund prednosti pred Sordom, ki si je za las priboril drugo mesto. Celoten dirkaški konec tedna je bil namreč zelo hiter Marco Bonanomi, ki pa se je na koncu moral zadovoljiti s tretjim mestom, saj ga je Španec Sordo prehitel za slabe pol sekunde. Alessandro Bosca je osvojil četrto mesto, peta pa sta bila še dva znanca iz svetovnega prvenstva razreda motoGP, in sicer Roberto Brivio, ki je dirkal skupaj z bratom Davidejem, ki je sicer šef moštva Suzuki v najmočnejšem motociklističnem razredu. Na dirki je nastopil tudi Valentinova desna roka Alessio 'Uccio' Salucci, ki si je tudi delil garažo s svojim najboljšim prijatljem, nastopil pa je z dirkaško številko 64, torej obraten vrstni red številk, kot pri Rossiju. Prisoten pa je bil še en legendaren italijanski dirkač na dveh kolesih, in sicer Antonio Cairoli, ki je moral v letošnji sezoni svetovnega prvenstva MXGP priznati premoč slovenskemu asu Timu Gajserju.

Fenomen Valentina Rossija

Valentino Rossi
Valentino Rossi FOTO: AP

37-letni Italian se je s peto zmago na reliju Monza izenačil na samem vrhu. Rekorder pa ni samo po številu zmag, saj je to zanj že 12. Uvrstitev na oder za zmagovalce, na reliju pa je nastopil že štirinajstič zapored. Res izjemna statiska za dirkača, ki se celotno karieri ukvarja z dirkanjem na dveh kolesih. Po končanem drugem dnevu, ga je eden iz med italijanskih novinarjev vprašal, kako je to možno, da je tudi hiter in izjemno uspešen tudi z dirkalnimi avtomobili. In odgovor je bil preprostejši, kot bi si mislili. "Vsega je kriv Graziano (oče op. p.), od malih nog me je vrgel v svet dirkanja in to je rezultat," z velikim nasmeškom na obrazu pove dirkaški doktor. Toda ni uspešen zgolj v reli dirkalniku, pred leti se je preizkusil v vožnji bolida Formule 1 in tudi tam navdušil strokovnjake in vse prisotne s svojo hitrostjo in predanostjo dirkanju. Nedavno je še en motociklistični dirkač dokazal, da so lahko enako, če ne še hitrejši od dirkačev Formule 1. Govorimo seveda o Jorgeju Lorenzu, ki se je preikusil v dirkalniku moštva Mercedes in postavil zavidiljive čase. Torej to so talenti, ki so rojeni za dirkanje. Ves čas iščejo nove izzive in premikajo meje dirkaških športov na višje ravni. Zagotovo bi imel Valentino prihodnost v dirkanju z avtomobili, če bi se po končani karieri v razredu motoGP za to odločil. A kot veliki zmagovalec ima s svojim motociklom še vedno velik načrte, saj se mu še vedno izmika tako želeni jubilejni deseti naslov svetovnega prvaka. Toda prihodnje leto bo že nova priložnost, za dosego tega cilja, kot bo prihodnje leto tudi priložnost, za novo zmago v Monzi. Saj vsi, ki spremljamo dirke razreda motoGP, dobro vemo, da je Rossi zmagovalec in je rad na vrhu. Zato bo prihodnje leto napadal še šesto zmago na reliju, s katero bi bil tudi sam na vrhu zmagovalcev. Po letošnjem slavju pa gre dirkaški doktor na zaslužen počitek po naporni sezoni, a na počitnice odhaja kot petkratni zmagovalec relija Monza.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simoncelli58
05. 12. 2016 16.47
+17
Samo ko sem na eni izmed zgornjih slik videl, pokal od Simoncellija oziroma številko 58 z napisom SIC, me je v srcu stisnilo po pravici povedano. Prijatelj ostane za vedno prijatelj.
Nightyfly
05. 12. 2016 15.19
+18
2 zmagi in sicer Monza Rally Show( 5 zmag ) in v Masters' Show ( 4 zmage ). Go Rossi .
MrNurmic .
05. 12. 2016 13.38
-26
kdo mu je bil pa konkurenca!? edini pravi Sordo je dobil pribitek zaradi svoje bedarije.Kje je Ogier,kje Latvala,.... revijalni nastop,revijalna zadeva.pobrati ovcam denar in jim dati iger
Nightyfly
05. 12. 2016 16.26
+8
nurmic .... naj vam izdam eno skrivnost ,da vas ne bo bolela glava zaradi konkurence ........ Sam Rossi je bil konkurent Rossiju . To je najboljsa konkurenca .Zastopil ?
buzerantos
05. 12. 2016 12.18
+20
Mojster je mojster ;)
Maffia
05. 12. 2016 12.08
+20