Drugi športi

Reli Dakar: Dan počitka je le zatišje pred viharjem: sledita visoka nadmorska višina in blato

La Paz, 12. 01. 2018 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
0

Današnji dan počitka v La Pazu je tako prišel kot naročen, da dirkači zajamejo sapo in dodatno poskrbijo za svoje dirkalnike. In to dobesedno! V zadnji več kot 700 kilometrov dolgi etapi so se namreč povzpeli na visoki bolivijski plato – na višino blizu 4000 metrov nad morjem.

V prihodnjih dneh jih čakajo etape, na katerih se ne bodo spustili pod 3500 metrov, kar bo vsekakor velika dodatna obremenitev tako za telesa kot stroje. Še posebno ker na prvi naslednji etapi – sobotni do Uyunija pomoč mehanikov ne bo dovoljena.

Edini slovenski predstavnik Marčič drži 90. mesto med motoristi.
Edini slovenski predstavnik Marčič drži 90. mesto med motoristi. FOTO: David Stropnik

Za dirkači na reliju Dakar so tisoči kilometrov perujskih sipin, ki so pošteno zdesetkali karavano dirke. Med že blizu sto odstopi so tudi mnogi favoriti kot najhitrejši motorist Sam Sunderland in devetkratni svetovni prvak v cestnih relijih Sebastien Loeb. V dirki pa kljub številnim mukam z motociklom in navigacijo ostaja edini slovenski dirkač Simon Marčič, ki je skupno 90.

Peterhansel koraka k novi zmagi med avtomobilisti, med motoristi karte premešane
Sicer se zdi da se Stephane Peterhansel s Peugeotovim buggyjem pelje svoji 14 zmagi nasproti, kar niti ne čudi glede na to, kako težek je letošnji Dakar. Povsem premešane pa so moči pri motociklistih, kjer se zdi, da KTM po poldrugem stoletju izgublja primat. Po prvem delu namreč vodi Kevin Benavides na Hondi pred Adrienom van Bevernom na Yamahi, ki se skuša vrniti na svoja nekdanja pota dakarske slave.

Tako se suši perilo dirkačev na reliju Dakar.
Tako se suši perilo dirkačev na reliju Dakar. FOTO: David Stropnik

Toda dirka je še tisoče kilometrov od cilja in vse se lahko še zelo hitro spremeni, ne le zaradi tega, ker so nesreče na več stokilometrskih neznanih brezpotnih etapah bolj pravilo kot izjema, ampak tudi zato, ker se bo konfiguracija dirke še dvakrat povsem spremenila. V prihodnjih dnevih poleg višine pričakujemo tudi precej blata, kar bo seveda povsem drugače kot v vroči perujski puščavi. Za finale pa vse čakajo še zaviti hitri prašni kolovozi, ki na Dakarju običajno poberejo največ žrtev in kjer bodo favoriti povsem drugi vozniki kot v sipinah.

Dan počitka pride v tako napornem ritmu zelo prav.
Dan počitka pride v tako napornem ritmu zelo prav. FOTO: David Stropnik
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.