Hokej

FOTO in VIDEO: Risi popravili bled vtis s tekme proti Poljakom: petarda v mreži Južne Koreje

Katovice, 27. 04. 2016 18.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska hokejska reprezentanca je v tekmi 4. kroga svetovnega prvenstva divizije I (skupina A) v Katovicah premagala Južno Korejo s 5:1 (2:1, 2:0, 1:0). Za Slovenijo so zadeli Robert Sabolič (9.), Anže Kuralt (20.), Aleš Mušič (27.), Rok Tičar (35.) in Klemen Pretnar (52.).

Slovenci so po predzadnjem krogu SP tam, kjer so želeli biti - v položaju, ko sami odločajo o svoji usodi, odločitev o prvem mestu pa bo padla na njihovi zadnji tekmi z Avstrijo. Slovenci so v torek doživeli boleč poraz proti Poljski. A izbranci selektorja Nika Zupančiča so morali, če so želeli ostati osredotočeni na nadaljevanje in konec tekmovanja, to slabo predstavo hitro pozabiti. Razpletlo se je po slovenskih željah, po trdem začetku, na koncu pa zanesljivi in visoki zmagi s 5:1 proti Južni Koreji Slovenci še vedno povsem sami odločajo o napredovanju. Slovenija ima zdaj na prvem mestu devet točk, eno več kot Avstrija, ki pa ima tekmo manj.

Selektor Zupančič je po torkovem porazu spet menjal vratarja, namesto Roberta Kristana je začel Gašper Krošelj, ki je sicer odigral tudi zadnjo tretjino prejšnje tekme. A začetek je bil spet slab, saj so Korejci iz prve akcije po 40 sekundah že povedli, potem ko so Slovenci naredili napako v obrambi in pustili samega Kisunga Kima. Slovenci so imeli, tako kot večer prej, na začetku še veliko težav, na slovensko srečo pa je nato ob prvi korejski kazni klonil tudi njihov vratar Matt Dalton. Prvi napad je izdelal akcijo za izenačenje, strelec je bil Robert Sabolič, ko je preusmeril plošček po strelu Sabahudina Kovačeviča. Slovenski hokejisti so se nato večji del tega dela tekme še precej mučili s tekmeci. Za nameček pa so si prislužili še dve zaporedni izključitvi in potek tekme nikakor ni šel v želeno smer. Nato pa je izjemno pomemben gol tik pred koncem tretjine dosegel Anže Kuralt, ki je pobegnil po levi strani in najprej "obrnil" dva branilca, potem pa premagal še vratarja za 2:1 in mirnejše nadaljevanje.

V uvodni minuti je Slovence šokiral Kim.
V uvodni minuti je Slovence šokiral Kim. FOTO: Drago Cvetanovič

Kuralt je nato po svojem lepem zadetku zrežiral še enega, ko je v 27. minuti spretno preigraval in podal izza gola, pred vrati pa je bil na pravem mestu Aleš Mušič - 3:1 in precejšnje olajšanje za hokejiste v modrem. Po tretjem golu se je tehtnica končno začela prevešati na slovensko stran, Slovenci so prevzeli pobudo in tekmecem niso več dovolili toliko akcij kot pred tem. Pred Daltonom je bilo vse bolj vroče, priložnosti Slovenije pa vse lepše. V 35. minuti je spet udaril prvi napad - po podaji Jegliča izza gola je z natančnim strelom pod prečko Rok Tičar poskrbel že za 4:1 in takrat je bilo dokončno jasno, da je Slovenija strla korejski oreh. Igra z igralcem več sicer ni stekla, v zadnji tretjini so imeli trikrat zaporedoma takšno priložnost, kar pa tokrat ni bilo usodno. Slovenci se niso več toliko naprezali, predvsem so nadzorovali igro, branili prednost in pomembne tri točke, zelo blizu še kakšnemu zadetku pa je bil v 49. minuti Žiga Pance po prodoru in lepi kombinaciji z Jegličem, a ni ujel zadnje podaje. Zato pa je le nekaj minut zatem Hebar po prodoru prepustil plošček Klemnu Pretnarju, slovenski branilec pa je v naletu v lepem napadalnem slogu povišal na 5:1. Slovenci so tako zelo pomemben dvoboj začeli slabo, končali pa zelo dobro in si tlakovali pot nazaj med elito. O vsem pa bo odločal zadnji krog v petek. Zmaga proti Avstriji bo Sloveniji zagotovila prvo mesto in s tem zanesljivo napredovanje.

Izidi:
Slovenija - Južna Koreja 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)
Japonska - Italija 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Poljska - Avstrija 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Lestvica:
1. Slovenija       4   3  0  0  1  16:7   9
2. Avstrija          4   2  1  0  1  10:6   8
3. Južna Koreja 4   2  0  1  1  10:9   7
4. Italija              4   2  0  0  2   9:9    6
5. Poljska           4   2  0  0  2   7:8    6
6. Japonska       4   0  0  0  4   3:16  0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
27. 04. 2016 19.25
+8
Hja sedaj pa na Avstrijce! Ne bo lahko...
jjhhggff
28. 04. 2016 09.55
+6
Jodlarji so naša stalna stranka. Premagujemo jih redno in zanesljivo, saj smo za razred boljši od njih.