Drugi športi

Roglič se z ekipo ne predaja: Gira ni konec, vse se lahko še zgodi

Ponte di Legno, 28. 05. 2019 19.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za slovenskim kolesarjem Primožem Rogličem in njegovo ekipo Jumbo-Visma je naporna 16. etapa, v kateri je prvi adut nizozemskega moštva izgubil precej časa v primerjavi z največjimi konkurenti. Športni direktor Addy Engels skupaj z Rogličem vseeno napoveduje, da boja za rožnato majico še zdaleč ni konec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Najtežja etapa Gira neusmiljena do Primoža Rogliča
    01:59
    Iz 24UR: Najtežja etapa Gira neusmiljena do Primoža Rogliča
  • Iz 24UR: Roglič povečal zaostanek
    02:16
    Iz 24UR: Roglič povečal zaostanek
  • Vrhunci 16. etape dirke po Italiji
    02:49
    Vrhunci 16. etape dirke po Italiji
"To je bil naporen dan, še posebej zaradi mraza pri koncu. Na Mortirolu sem dal vse od sebe. Današnja etapa je bila pomembna v boju za rožnato majico, a Gira še ni konec. Vse se še lahko zgodi," je v izjavi za uradno spletno stran Jumbo-Visme dejal Roglič.

Vzpon na zloglasni Mortirolo je Primožu Rogliču v 16. etapi pobral veliko moči, saj je moral loviti vodilnega v skupnem seštevku Ekvadorca Richarda Carapaza (Movistar) in, vsaj na papirju, prvega konkurenta v boju za rožnato majico Italijana Vincenza Nibalija (Bahrain–Merida), ki sta se podala v beg. Z dobrim spustom in zaključkom etape je zaostanek, ki se je v nekem trenutku že bližal meji dveh minut, uspel vsaj malce zmanjšati.

"Seveda smo ga obveščali o vzponu in tem, koliko mu je še ostalo. V tistih trenutkih gre le za boj, najbolj s samim seboj, da bi dal čim več od sebe, to pa je bolj ali manj vse. Ve, da mora pritiskati, ve, da se mora boriti in to je to," je portal cyclingnews.com po etapi citiral športnega direktorja Rogličeve ekipe Addyja Engelsa.

Za Rogličem (na fotografiji) ni najboljši dan na Giru.
Za Rogličem (na fotografiji) ni najboljši dan na Giru. FOTO: Damjan Žibert

Upali na približanje v zaključku etape
Engels se je za dogodke iz prejšnje etape, ko je Roglič zaradi odsotnosti spremstva ob menjavi kolesa izgubil precej nepotrebnih sekund, že opravičil, tokrat pa je moral z varovancem spet priznati premoč največjim tekmecem. Etapo s ciljem v Ponte di Legnu je sicer dobil domačin Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), medtem ko sta Nibali in Carapaz  v cilj prišla z zaostankom 1:41 minute, Roglič pa s tremi minutami in s tremi sekundami zaostanka, tako da ga je v skupnem seštevku zdaj prehitel še italijanski tekmec.

"Na koncu mu je uspelo omejiti škodo s Simonom Yatesom in Baukejem Mollemo, Yates pa je imel tudi podporo (Mikela) Nieveja. Če si v takšnih trenutkih sam, potem je lahko izguba časa še večja, a dobro so nadaljevali naprej," je etapo analiziral Engels. 

"V nekem trenutku so nas prek radijske zveze obvestili, da pri koncu spusta zaostaja le še 40 sekund, tako da smo upali, da bi lahko tako nadaljevali in se približali. Na koncu se je spredaj oblikovala močna skupina, ki je imela danes močne noge, mi pa moramo biti pošteni in reči, da so bili tam spredaj najboljši fantje, borili smo se na najboljši možen način."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Ne bomo se predali'
Engels je še bojevito napovedal, da Giro po kraljevski etapi ni odločen, vroče žezlo v nizozemsko-slovenskem ognju je seveda še vožnja na čas, prvi kronometer na Giru je Roglič seveda suvereno dobil. 

"Ne bomo se predali. Moramo biti pošteni in danes reči, da Roglič ni bil z najboljšimi plezalci, za temi fanti pa bo moral nadoknaditi nekaj časa," dodaja Engels. "Moramo reči, da je realistično in pošteno reči, da nam to lahko uspe. Seveda je tu še vedno vožnja na čas, seveda se lahko reči še spremenijo, ta Giro je bil do sedaj res nor in morda se bodo reči obrnile. V tem trenutku pa bomo rekli, da se ne predajamo, da smo še v boju, v boju za rožnato majico in stopničke. Mora le slediti najboljšim fantom in jim nekako nekje uiti, danes pa to gotovo ni bilo mogoče."

Ciccone: Čakal sem dve leti
Povsem drugačno razpoloženje je bilo v taboru zmagovalca Cicconeja, ki je tik pred prečkanjem ciljne črte od silnega veselja med občinstvo vrgel celo sončna očala.

"Na to drugo etapno zmago sem čakal dve leti. Zato sem zakričal od veselja na ciljni črti, ker je bil dan težek, z veliko dežja in mraza. Jan Hirt ni želel sodelovati, zato je bilo med nama nekaj napetih trenutkov, a na koncu sem z vsem skupaj zadovoljen," je dejal 24-letnik iz okolice Pescare.

Carapaz zadovoljen s pomočjo ekipe
Carapaz, ki je pred zadnjimi petimi etapami skupno vodstvo pred Rogličem še povečal na več kot dve minuti (2:09), je bil zmerno zadovoljen s prikazanim.

"Če povem po pravici, je bil dan zelo naporen, še posebej zaradi vremenskih razmer in vzponov. A kot ekipa smo zelo dobro delali za Mikela Lando in mene. To je bil še en dober dan v smislu pridobljenega časa v skupnem seštevku," pravi ekvadorski as.

Naslednja, 17. etapa, se bo začela s spustom do Val di Nona, sledi vzpon do prelaza Mendola nato sledi spust v Bolzano in vzpon v dolino reke Eisack do Bressanoneja, najzahtevnejši pa bo zadnji vzpon (8,5-odstotni naklon) 5,5 kilometra pred ciljem, ki bo poleg strelišča na biatlonskem stadionu v Anterselvi:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AshBurton
29. 05. 2019 09.29
+2
Zakaj ni Kruyswicka?... Mogoce zato, ker bo kapetan na Touro in mu bosta Bennett pa Gesink pomagava, da bo 9!Eh Roglic bo z sam dobo Giro, so si rkli... kr neki ekipa se to kar majo neznajo uporabit!!!
anakondabox
29. 05. 2019 08.49
Prosim, objavite lestvico kolesarjev tega zadnjega Gira. Obenem želim Rogliču, čim boljši uspeh in osvojitev roza majice ob koncu. #roza
En procent
29. 05. 2019 08.44
+0
Ekipa dajmo! dajmo! Dobro so ga žlajfali! Pa organizator lepo skrbi, da ga Kamere na motorjih ovirajo! Še dobro, da je komisionar nagnal kamermana na motorju, če ne bi Rogliču pribili sekunde!
murinar
29. 05. 2019 08.15
+19
Drži se Primož ,glavo gor in v napad ! Ni lahko ,si sam brez pomoči a brez dvoma LEGENDA pa kakor koli se bo končalo ! Borec erste klase pravi slovenski fant ,srečno Primož !
Barjan?ek2
29. 05. 2019 08.24
+3
ForzaJuve
29. 05. 2019 07.28
-56
rogla je gotov za letošnji giro. pjeb je čist vbit, ne more več slediti najbolšim. Nibali se mu je odpelal ko keks. škoda, pričakovanja so bila prevelika. realno je nekje 10 mesto na koncu. Padci so bili posledica urujenosti, ne pa premalega kolesa....
nebel
29. 05. 2019 07.51
+32
V primerjavi s konkurančnimi ekipami se pozna pomanjkanje podpore ekipe. A je kljub ekipi še vedno odličen. Bravo. Še bo čas za nove poizkuse.
dark horse
29. 05. 2019 07.51
+25
Drži se fuzbala,če se sploh spoznaš na njega,če ni prehudo naporen za razumeti zate. Ko bodo fuzbalerji porabili toliko energije na tekmah kot jo ti kolesarji v eni etapi pa se le oglasi spet.
StAnalitik
29. 05. 2019 08.57
+1
Nibali ima super ekipo.Ti pa glej žogobrc in te narcisne preplačane teptalce trave.
uporabnica1
29. 05. 2019 12.25
forzajuve , padel je, ker je šel na spustu do limita, poleg tega, kolo še ni bilj njegov zato ne pametuj.
apodgra
29. 05. 2019 07.28
+15
Tudi jaz ne bom žalosten, če bo drugi ali tretji. Vsekakor bo to veliki uspeh. Če pa bi premagal Nibelija , potem bil še to večji uspeh. Jasno kot beli dan , da Roglič nima ob sebi močne ekipe in brez pomoči svojih kolesarjev , se ne da doseči , kaj velikega . Movistar ekipa je ves čas v ospredju in kar vleče svojega favorita . Roglič pa ima spredaj najmanj tri kolesarje in ob sebi levo in desno vsaj dva kolesarja . Ko pride do pobega , se je iz te gneče zelo težko prebiti v ospredje . Pa še en stvar je, ki me moti, da on vedno v ovinek vozi po notranji strani , ki je sicer krajša je pa težja .Krajša pot je strmejša in počasnejša , daljša je pa hitrejša. Današnja dirka bo dala jasni odgovor , kakšne možnosti ima še za osvojitev roza majice( težko bo premagati Carapaza , ima ob sebi zelo močno ekipo )ali pa vsaj premagati Nibelija.
Rolesx
29. 05. 2019 07.19
-53
Finale lige europa je danes.Ne pa neki Roglić . 24ur prednost daje kolesarstvu saj ni prenosa pri njih
tekač
29. 05. 2019 07.16
+21
Skybluelly v Emireitsih je še Tadej Pogačar. Tako bi bili za prihodnost trije Slovenci. Pogačar,Polanc in Roglič. To pa bi že bila ekipa za naprej. Če bo dobil Roglič dirko je fenomen.....
uporabnica1
29. 05. 2019 12.25
Vem da je še Pogačar ja, uf to bila ubijalska trojica ;)
Barjan?ek2
29. 05. 2019 07.06
+73
Ne razumem ljudi ki pišejo da mora Roglič zmagati. Na Giru je vsak rezultat med deset vrhunski. Ne smemo pozabiti kako je Roglič začel kolesariti saj je prišel iz čisto drugega športa in to v zelo poznih letih za kolesarstvo. Zato je svetovni fenomen in v mojih očeh pravi junak. Bori se kot lev ob sebi pa žal nima vrhunskih pomagačev, ki bi mogoče dodali smetano na torto. Drugače pa vse super letako naprej.
uporabnica1
29. 05. 2019 12.28
+2
Pa še s tem, da imamo dva Slovenca med top 10. To je presežek :D
vsakdanjik
28. 05. 2019 21.53
-11
Preveč je bilo evforije... in preveliki apetiti. Kot da je samoumevno, da bo zmagal. Če smo realni, je velika možnost, da bo na koncu še slabše, čeprav si želimo obratno.
FAUSTOS1
28. 05. 2019 21.48
+48
Rogliča so dejansko izdali-ekipa ,ki mu ne zmore pomagati-ekipa ki je ni ko bi mu morali dati drugo kolo-ekipa ,ki je na malici sredi tekme-roglič dejansko sam tekmuje proti drugim organiziranim ekipam.
apodgra
29. 05. 2019 07.31
+17
Fausto Popolnoma je tako, kot si zapisal. Ekipa Jumba ni konkurenčna in še velika smola , ki jo je doživel. Srečanje z železno ograjo ni tako nedolžno in prav gotovo je pustilo tudi posledice. Na obrazu so vidne te posledice.
Enmajstr
28. 05. 2019 21.41
+46
Zame je že zmagovalec Primož, pravi borec, športnik
Bott
28. 05. 2019 21.36
-42
Kup moških v pajkicah, ki si želijo roza majčke....ne vem no...zaradi mene.
smu?ar1
28. 05. 2019 21.36
+57
Primož Roglič je car ! Vsaka čast fantu in še naprej tako ! Ima še vse šanse
MitraljezovDarko
28. 05. 2019 21.22
+24
ne razumem ene stvari........20km pred ciljem so na najstrmejsem delu vzpona ulovili Promozevega mostvenega kolega.....ce se prav spomnim je bil to ta ki mu je dal kolo zadnjic.....ampak zakaj za vraga sili naprej in se ne drzi Primoza.....zakaj mu rabi bit v ubezni skupini.....ce bi mu do 3/4 vzpona pomagal bi mu sigurno prisparal nekaj sekund!...drugace pa glede na to kaksna imena so bila v skupini z roza majico je Primoz odpeljal super.......lahko se zahvali Yatesu ki mu je pomagal
okra301
28. 05. 2019 21.19
+56
v vsem slabem in dobrem si za nas najboljši in neprecenljiv , si edini fant ki si posamično upa izdelat vrhunski rezultat. Cene Nibali ti posamezno še zdaleč ne pride do kolen. Bodi pogumen do konca , v petek in soboto pridemo navijat zate . Naše navijanje bo bučno. Svaka čast zdrži še malo!!!
pojtrarara
28. 05. 2019 21.53
+12
Drzi popolnoma! Se strinjam. Lepo napisano!
tekač
28. 05. 2019 21.16
+36
Engels ves lep komentira,kako še ni konec in se mora Roglič boriti do konca. Odstopi naj iz mesta športnega direktorja. Prvič preveč dirk za Rogliča pred Girom. Drugič sestava ekipe, Tretjič napake in pomankljivosti s spremljevalnim avtomobilom. Dosti da leti. Ne moreš sedaj svoje kariere graditi na izmučenemu Rogliču,ki daje 300%. V kolikor mu ne bodo dali v naslednjem letu najboljše pomočnike jim lahko mirno reče adijo in tudi pove zakaj. Tri dirke dobi pa tole na Giru. Emiraitsi ga sprejmejo takoj. Tam je njegovo mesto.....
Oliguma
28. 05. 2019 21.35
+17
Adijo reči takoj..nič čakat..na drugo leto..škoda časa.
uporabnica1
28. 05. 2019 21.44
+10
Saj je imel dva vrhunska pomočnika na voljo, pa žal se je eden polomil eden pa zbolel, na to pa niso mogli računati. Žal so samo še ti ostali. Nimamo kaj sedaj, se pa strinjam, nemore vse sam
uporabnica1
28. 05. 2019 21.45
+5
Uf v Emiratisu bi bila pa skupaj s Polancem, to bi bilo super, Jan bi bil njegov pomočnik, pa še zdržal bi na klancih, ampak tudi Emirates nima tako močne ekipe kot Movistar naprimer
dark horse
28. 05. 2019 20.54
+23
Če že podpirate Primoža bi bilo spoštljivo do njega da se naučite pravilno pisati njegov priimek ki je Roglič!!!
FIRBCA
28. 05. 2019 20.47
+19
Kakor koli se je zgodilo vsi vedo, da je kralj. Mora pa zamenjati ekipo to je dejstvo. Tekma je koncana zal. V vednost kronometer je dolg 17km utrujeni so vsi mogoce nekateri bolj,, tam lahko nadoknadi 15sekund.
Enmajstr
28. 05. 2019 21.38
+7
Na kronometru lahko nadoknadi kolikor trenutno zaostaja, vendar je najbolj odvisno kakšna bo razlika v sovoto in kakšna bo utrujenost
korlowski
28. 05. 2019 20.46
+7
če se direktorja visme in scotta danes vsedeta dol in se dogovorita za sodelovanje.....Primožu podpora scottovih hribovcev -Yatesu pa Primož sam....uffffffff